Как човек да си припомня детските дни като не може да напълни шепата си със сладко- солени ядки, които да помогнат в мислените мостове назад във времето?!
Този проблем обаче наскоро откри своето решение, а въпрос на време, най- вече чисто атмосферно, е да напълня една хартиена торбичка с 'решението' и да завлека моето момиче из централните улици, за да съпреживее с мен тези прекрасни часове, които аз съм имала със своята майка, далеч от телевизори, ангажименти и други хора- само ние двете и следобедното слънце около Витошка и НДК.
Рецептата, която ще ви предложа днес, е толкова елементарна и бърза, а предлага в себе си двойна доза щастие. От една страна получавате голямо количество невероятно вкусни карамелизирани адки, а от друга ви остава една пълна бутилка гъст солен карамелен сироп, с който можете да гарнирате ванилов сладолед или поширани круши. Високото съдържание на захар запазва сиропът дълго време, съхраняван в хладилник.
Пикантни карамелизирани ядки
източник: Lorraine Pascale
Състав:
300 гр. захар
450 гр. ядки (аз използвах бадеми, бразилски орех, кашу и лешници)
1 с.л. морска сол
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. канела
1 ч.л. кимион
щипка индийско орехче
1 ч.л. сух джинджифил
300 мл вода
Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 С и поставете пергаментова хартия върху най- голямата си и широка тава.
Поставете в тенджера с дебело дъно захарта, ядките, солта и подправките. Поставете водата, разбъркайте и сложете на котлона. Оставете да заври, като бъркате докато захарта се разтопи, след това намалете леко котлона и продължете да бъркате за около 15-20 минути докато сместа се сгъсти и сиропът стане плътен и започне да бълбука.
Печете ядките докато станат леко златисти, но бъдете внимателни да не ги прегорите. Въпрос на много фактори е кога ще бъдат готови, за това и не давам конкретно време.
Останалият от ядките сироп прехвърлете в бутилка и използвайте, както вече казах в началото, за сладолед, поширани круши или друго, което бихте искали да допълните с прекрасния му контрастиращ вкус.
След като извадите ядките от фурната ги оставете да се охладят върху хартията, а след това ги начупете, за да ги отделите една от друга.
Съхранявайте в добре затворен съд до няколко дни, но реално не се надявайте да останат по- дълго от няколко часа.
Лесно като детска игра!
И докато си похапвате от готовите захаросани ядки можете да наминете и към другата игра в блога, която може да ви донесе мъничко шарено щастие тук .
Преди време мислех да правя пуканки:), но за ядки не ми е идвало на ум! Чудесна идея и рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Ами пуканките са си супер идея, която и аз съм оставила в архива, но е време да се вземем в ръце и двете :-)
ИзтриванеОо, много ги обичам тези солено - сладки ядки! Честичко си купувам, но освен, че хубави трудно се намират, тук са и доста скъпи ( или може би количествата, които купувам излизат скъпо :)). Сега ще мога да си ги приготвя и сама. Супер предложение! Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеПочти съм сигурна, че от твоите домашно приготвени ще си в пъти по- доволна от всички, които си купила до сега, а бюджетът ти пък със сигурност ще е благодарен- така щe можеш да пренасочиш парите към нови дрехи, защото тези са пристрастяващи, а дрехите някак бързичко омаляват...гадините.... ;-)
ИзтриванеИ аз имам много хубав спомен от захаросаните бадеми!
ОтговорИзтриванеЧудесна е идеята, а останалото сосче ухае прекрасно!
Благодаря за споделеното!
Хубава вечер!
Дани, щом и ти имаш този вкус от детството, то със сигурност е добре да опиташ тези и дано останеш доволна от резултата. А сосът е още едно изкушение след като човек довърши и последната ядка, така че бъде предпазлива :-)
ИзтриванеБубе, много вдъхновяваща рецепта! Ядките изглаждат страхотно, нави ме веднага да ги пробвам :). Много красив спомен от детството ни разказваш :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав край на седмицата!
Ах обожавам захаросани ядки, непременно ще си направя, не ми бе хрумвало, че мога да доставя това удоволствие най-вече на половинът, той ще се разтопи от кеф :) Ядките ти изглеждат фантастично и благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнат ден!
Буболина ,много ми хареса предложения вариант...Ще го пробвам:)Благодаря!
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта!Здраве и щастие пожелавам на цялото семейство!
ОтговорИзтриванеНапоследък и аз се върнах кулинарно в спомените си и се замислих за една домашна торта,която правеха и двете ми баби....покрай тези наши хобита изплуват и такива сладки,вкусни и много мили спомени!
Снимките са ти пак трепач,Бубка!
Прегръдки!