събота, 11 февруари 2012 г.

Пухкави домашни питки за хамбургери

Като човек, обичащ лично да подбира и обработва съставките на храната си и държащ на тяхното качество, не е е нужно да казвам в какви отношения съм с веригите за бързо "хранене". Мотиви за това няма да изтъквам сега- обещала съм си, че ще довърша все някога дългата публикация, която започнах преди толкова много време, за моя поглед върху съвременните навици на хранене и широко предлаганите продукти, но кога ли ще стане това все още е загадка.

В тези места обаче продават една от основните съставки в кръвта на почти всеки мъж- хамбургерите, и това кара дори трезво мислещите, мозъчно промити в здравословни тактики и похвати представители на силния пол, като моя съпруг, да продължават да правят отбивка до Drive- in за един бърз бургер от време на време. Ъх......

"Ако не можеш да ги победиш, присъедини се към тях" са казали мъдрите хора. Това направих и аз. Щом не мога с часове говорене за вредите от тази "храна" да го накарам да спре, то нека му покажа поне как наистина би трябвало да изглежда и да се усеща на вкус тази иначе съвсем не лоша идея за сандвич, защото нека не се лъжем, кой се отказва от сочен бургер с картофки с лека ръка, независимо от пола си?!

 
Определено видът не бива да е стандартно получавания достолепния спаружен дядо на сандвича от рекламата, старателно опакован от подрастващ тийнеджър на обидно ниска заплата в неомазняваща се хартия или картон, гарниран с блокиращи сетивата солени пържени подобия на картофи, чийто вкус би се получил също толкова сполучлив и ако изпържеха и осоляха лентички от картонената кутия, в която се продават.

Най- важните съставки за един вкусен бургер са мекото, пухкаво и с нотка сладост хлебче и качествения сочен телешки бургер. И макар второто да е малко трудно постижимо без да си истински факир в подбора на месо за тази цел (у нас все пак се намират места, където продават наистина добри и чисти месни заготовки за бургери, но това не са големите хранителни магазини!), то първото е лесно като детска игра. Помахайте за сбогом на изкуствените химически обогатени, овкусени и оцветени купешки хлебчета и набързо направете свои, с които да очаровате бургеро- любителите около себе си, а защо не и самите себе си!

Бургер хлебчета със сусам


Състав:

525 гр. бяло брашно
1-2 ч.л. сол
2 с.л. светло кафява захар
1 пакетче суха мая
150 мл. топличко мляко + мъничко за намазване
125-150 мл. топличка вода
сусам

Приготвяне:

Поставете брашното и солта в дълбока купа. Направете кладенче в следата и изсипете маята, 1 с.л. от захарта и малко топло мляко в него. Разбъркайте леко и "заровете" с малко брашно кладенчето си, за да се активизира маята.
След като съвсем леко шупне прибавете останалата захар, мляко и достатъчно вода, за да направите меко тесто. Колкото по- меко е тестото, толкова по- леки и приятни ще са хлебчетата.
Месете около 10 минути на ръка или 5, ако използвате миксер с  приставка за тесто- аз меся в миксера си. За да проверите дали е готово тестото, оформете го на топка и леко натиснете с пръст, покрит с брашно- ако тестото възвърне почти изцяло формата си, значи е готово и няма нужда от повече месене.
Разделете го на 5 напълно еднакви топчета. N.B. Стават доста големи питки, така че ако искате по- малки, увеличете бройката на топчетата, като отново ги направите еднакво големи.
Като оформяте питчиците е добре да дръпнете страните на питката в долната част и леко да ги повиете, за да имат красив вид готовите хлебчета.

 

Наредете питките в тава, като оставите достатъчно място между тях, защото се надуват доста, и ги притиснете съвсем леко отгоре.
След като сте готови с петте хлебчета, завийте цялата тава с намазнено прозрачно фолио, като то трябва да не е плътно опънато върху питките, за да могат те да имат пространство да втасват, но да покрива изцяло тавата и да държи топлината вътре.
Поставете да втасва на топло за около час или докато питките почти удвоят обема си.

Загрейте фурната до 200С. Втасалите питки внимателно намажете изцяло с топличко мляко и поръсете щедро със сусам.
Напълнете малка огнеупорна купичка с вода. С ръка хвърлете няколко пъти вода в нагрятата фурна, след това поставете на дъното на фурната купата с вода и тавата с питките. Целта е да създадете пара във фурната и да поддържате високо влагата, за да получите меки хлебчета.

Печете около половин час или докато хлебчетата станат златисти и звучат кухо, ако ги потупате с пръсти  по дъното. Времето за печене зависи много от това колко вода сте вложили в тестото, както и до колко са били втасали преди печенето.

Готовите питки оставете да изстинат върху решетка.

Източник: Lorraine Pascale


За да направите хамбургер разрежете питката през средата и запечете леко вътрешната част на всяка половинка върху тиган- става много бързо, не ги прегаряйте! Поставете вътре телешки бургер (или друго месо, според вкуса), тънко парченце кашкавал, краставички, лук и домати, нарязани на филийки, зелена салата и майонеза или кетчуп, ако обичате такива неща.

 
За да завършите изцяло менюто си, защо не опитате и


Домашни "пържени" картофки на фурна

1 кг. картофи
3-4 с.л. растителна мазнина
сол и/ или щипка- две сухи подправки- по желание

Обелете, измийте и нарежете картофите на пръчици. Подсушете ги много добре с кърпа. В голяма тава, покрита с пергаментова хартия, разстелете картофите, поръсете ги с мазнината и ги разбъркайте добре, за да ги покрие изцяло. Посолете и поръсете с подправките, ако сте решили да използвате- разбъркайте отново. Поставете картофите в предварително загряна фурна и печете до готовност, като периодично ги разбърквате, за да се изпекат равномерно.

Сервирайте топли.

22 коментара:

  1. Въпреки,че не ям такива, неща на твоите не бих устояла!А най вече ме радва факта,че щом си се развихрила в кухнята,значи вече сте по добре/силно се надявам/!Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубе, да не си вегетарианка? Или просто бургерите не са ти по вкуса. Радвам се, че все пак бих могла да те изкуша, а за моето вихрене- то ми е като антидот за негативните емоции. Когато съм тъжна, ядосана и тн- готвя. Луда работа.

      Изтриване
  2. Заведенията за бургери ги подминавам, все едно имат знак за карантина, но тук се спрях.Бях сигурна какво ще намеря и го открих.
    Благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оправданото доверие и хубавите думи! Трогната съм!
      Спорна и хубава седмица, Вили!

      Изтриване
  3. Бубе, мъжът ми като видя публикацията ти, веднага направи уговорка и аз да му правя следващата седмица такива бургери :) Той като типичния мъж е фен на всякакви сандвичи и добре, че успях да го приуча да му ги приготвям вкъщи, но като твоят не съм му правила. Много е впечатлен!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поласкана съм, Таня! Мъжката оценка винаги е трудна за печелене, така че благодаря и на двама ви. А за твоите усилия да приготвяш така желаните сандвичи у дома те поздравявам силно- трудно се води битка със слабите сандвичови- ангели на мъжете ни :-)

      Изтриване
  4. Как се размечтах при вида на твоите бургери... въпреки че съм от заклетите противници на тази храна! Страхотно изглеждат! Особено меките, домашни пържени картофки!
    В късните си тийнеджърски години прекарах два месеца от лятото, работейки за една от тези вериги. Безжизненият вид на "храната" в хладилното помещение беше достатъчен да ме държи и все още надалеч от този тип "ресторанти" :-).
    Хубава публикация, Буба!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, много ми стана приятно от казаното от теб- наистина го оценявам.
      Личният ти опит в тези вериги ми беше много интересен и потвърди и без това негативното ми мнение за тях. Трябва някой да направи снимка на заготовките- може пък още някой да се раши да не консумира такива пародии на храна.
      Хубава седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  5. Много вкусно и много цветно!Дори и хамбургер умееш да представиш с блясък,комплименти,Бубе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Огромно благодаря за думите ти, Елексирче! Винаги ми вдигаш "акциите" ,както казват младежите ;-)

      Изтриване
  6. Страхотно предложение,много ми допадна!
    Питките са много изкусителни!Чудесни снимки!
    Приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз обичам хамбургери, но никога не съм прекалявала с тях, 1-2 пъти в месеца :). Твоето предложение наистина много ми хареса, а ти така добре си го презентирала! Като за реклама е:).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, ти си направо лошо момиче с тези 1-2 пъти в месеца :-) И сега ми кажи, че и не ти личат на талията и просто ще предизвикаш черна женска завист :-)
      Благодаря за комплимента, Кенди!

      Изтриване
  8. Бубе, напълно споделям твоята философия относно купените храни. И аз винаги се стремя всичко, което консумираме, да е домашно приготвено. Уви, с променлив успех.
    Харесва ми предложението ти.
    Поздрави и пожелания за хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, дори и 50% от времето да успяваш да спестиш от купешките набези, пак е супер успех! Знам колко по- лесно е да си купи човек това или онова, но пък всяко усилие за приготвяне вкъщи си струва на края на деня, а ти си толкова талантлив готвач, че съм убедена, че скоро ще се вразумят домашните ти любимци и няма да искат нищо, което не е минало през ръцете на мама.

      Изтриване
  9. Прекрасни питки, толкова съвършени и румени...бих си ги хапнала дори и без пълнеж. Идеята за карофките много ми хареса и ще ги пробвам скоро.
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мери, наистина могат съвсем спокойно да си ги ръфаш и така тези подли питки, опитах :-) А картофките стават адски вкусни и без да бъдат удавяни в литри мазнина, надявам се и на теб да ти харесат!

      Изтриване
  10. Какво бих могла да кажа на такъв комплимент, освен че съм поласкана! Щастлива съм, че е било приятно за теб, Тони!
    Хубава и спорна седмица ти пожелавам.

    ОтговорИзтриване
  11. Ако някой ми предлага подобни бургери за обяд и всеки ден нито ще споря, нито ще се дърпам;)
    Докарала си ги съвсем като истински;)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, че няма кой да ги прави всеки ден, защото всички щяхме да имаме проблем с талията си ;-) Иначе верно си докарват на истинки да ти кажа, че и на вкус не са за изхвърляне :-)

      Изтриване
  12. Бубе, страхотни хамбургери, просто красота! :) И аз като Мариета бих си хапнала и само питчиците :)
    Сърдечни поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...