неделя, 26 февруари 2012 г.

Пикантни карамелизирани ядки

От дете имам прекрасен спомен за захаросаните бадеми от малките сергии по столичните улици, които мама ми купуваше и заедно похапвахме докато се разхождахме из центъра и си говорехме "по женски" след края на работния/ учебния ден. И до днес мога да извадя кристален вкусов спомен за тези дни, но за съжаление вече не си позволявам да си купувам такива неща поради възгледите ми за качеството на храната.
Как човек да си припомня детските дни като не може да напълни шепата си със сладко- солени ядки, които да помогнат в мислените мостове назад във времето?!

Този проблем обаче наскоро откри своето решение, а въпрос на време, най- вече чисто атмосферно, е да напълня една хартиена торбичка с 'решението' и да завлека моето момиче из централните улици, за да съпреживее с мен тези прекрасни часове, които аз съм имала със своята майка, далеч от телевизори, ангажименти и други хора- само ние двете и следобедното слънце около Витошка и НДК.

Рецептата, която ще ви предложа днес, е толкова елементарна и бърза, а предлага в себе си двойна доза щастие. От една страна получавате голямо количество невероятно вкусни карамелизирани адки, а от друга ви остава една пълна бутилка гъст солен карамелен сироп, с който можете да гарнирате ванилов сладолед или поширани круши. Високото съдържание на захар запазва сиропът дълго време, съхраняван в хладилник.

Пикантни карамелизирани ядки
източник: Lorraine Pascale


Състав:

300 гр. захар
450 гр. ядки (аз използвах бадеми, бразилски орех, кашу и лешници)
1 с.л. морска сол
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. канела
1 ч.л. кимион
щипка индийско орехче
1 ч.л. сух джинджифил
300 мл вода

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 С и поставете пергаментова хартия върху най- голямата си и широка тава.
Поставете в тенджера с дебело дъно захарта, ядките, солта и подправките. Поставете водата, разбъркайте и сложете на котлона. Оставете да заври, като бъркате докато захарта се разтопи, след това намалете леко котлона и продължете да бъркате за около 15-20 минути докато сместа се сгъсти и сиропът стане плътен и започне да бълбука.


Изсипете ядките в голям гевгир, поставен върху купа, след което поставете отцедените от захарния сироп ядки върху предварително подготвената пергаментова хартия. Разстелете ги на един пласт и ги сложете във фурната.


Печете ядките докато станат леко златисти, но бъдете внимателни да не ги прегорите. Въпрос на много фактори е кога ще бъдат готови, за това и не давам конкретно време.


Останалият от ядките сироп прехвърлете в бутилка и използвайте, както вече казах в началото, за сладолед, поширани круши или друго, което бихте искали да допълните с прекрасния му контрастиращ вкус.


След като извадите ядките от фурната ги оставете да се охладят върху хартията, а след това ги начупете, за да ги отделите една от друга.

Съхранявайте в добре затворен съд до няколко дни, но реално не се надявайте да останат по- дълго от няколко часа.

Лесно като детска игра!

И докато си похапвате от готовите захаросани ядки можете да наминете и към другата игра в блога, която може да ви донесе мъничко шарено щастие тук .











10 коментара:

  1. Преди време мислех да правя пуканки:), но за ядки не ми е идвало на ум! Чудесна идея и рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Ами пуканките са си супер идея, която и аз съм оставила в архива, но е време да се вземем в ръце и двете :-)

      Изтриване
  2. Оо, много ги обичам тези солено - сладки ядки! Честичко си купувам, но освен, че хубави трудно се намират, тук са и доста скъпи ( или може би количествата, които купувам излизат скъпо :)). Сега ще мога да си ги приготвя и сама. Супер предложение! Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Почти съм сигурна, че от твоите домашно приготвени ще си в пъти по- доволна от всички, които си купила до сега, а бюджетът ти пък със сигурност ще е благодарен- така щe можеш да пренасочиш парите към нови дрехи, защото тези са пристрастяващи, а дрехите някак бързичко омаляват...гадините.... ;-)

      Изтриване
  3. И аз имам много хубав спомен от захаросаните бадеми!
    Чудесна е идеята, а останалото сосче ухае прекрасно!
    Благодаря за споделеното!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, щом и ти имаш този вкус от детството, то със сигурност е добре да опиташ тези и дано останеш доволна от резултата. А сосът е още едно изкушение след като човек довърши и последната ядка, така че бъде предпазлива :-)

      Изтриване
  4. Бубе, много вдъхновяваща рецепта! Ядките изглаждат страхотно, нави ме веднага да ги пробвам :). Много красив спомен от детството ни разказваш :)
    Поздрави и хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  5. Ах обожавам захаросани ядки, непременно ще си направя, не ми бе хрумвало, че мога да доставя това удоволствие най-вече на половинът, той ще се разтопи от кеф :) Ядките ти изглеждат фантастично и благодаря за идеята!
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Буболина ,много ми хареса предложения вариант...Ще го пробвам:)Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Баба Марта!Здраве и щастие пожелавам на цялото семейство!
    Напоследък и аз се върнах кулинарно в спомените си и се замислих за една домашна торта,която правеха и двете ми баби....покрай тези наши хобита изплуват и такива сладки,вкусни и много мили спомени!
    Снимките са ти пак трепач,Бубка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...