вторник, 3 април 2012 г.

Покана за една захарна изложба и тортата на аристокотето Ема

Нека започна така:

Захарното ми увлечение започна както при повечето жени- покрай децата и желанието за нещо "специално за тях". Едно нещо доведе до друго и няколко години по- късно имам нужда от по- убедителни обещания, че ще спра да купувам нови и нови неща и втори допълнителен шкаф и за всичките си играчки и материали. Лошо?...Не, прекрасно! Всичко което правя е строго ограничено до близките ми и малки сладки жестове към околните, но този кръг в последната година се разширява все повече и макар да съм категорична, че не искам да превръщам свободата на хобито си в професия, не мога да отрека, че е много приятно да имаш възможност да практикуваш по- често любимите си занимания, а изхождайки от факта, че не планирам разширяване на обитателите на гнездото ни, директно произведени от мен, трябва да се задоволя с няколкото рождени дни и официални празници за правене на торти. Това вече не е добре. И понеже никога не спирам да изпробвам колко още по- заета мога да стана, то все по- често си играя с идеята да спра да отказвам поръчки, поне от по- близки.

Признавам си, че е съвсем различно да правиш торта за някой друг и напрежението е доста голямо, особено когато получателят е едно прелестно малко човече, което разчита свещичките му да блеснат на най- хубавата торта.

Специалното изискване за тортата на малката лейди Ема бе да бъде с нейната текуща любимка- Мари, бялата глезена котарана от Аристокотките, която аз, бидейки майка на две момичета, познавах колкото познавам и Трансформърите, за това ми се наложи бързо да наваксам с материала и да измисля каква торта би била достойна за бъдещата рожденичка.




След бързия аристо- курс имах купища идеи, на нито една не изключваше черното като цвят. Не исках да бъде твърде детинска торта- все пак дамата става на цели 4 години, за това договорих (за моя радост лесно),  да има и черно в тортата- Ура!

Наред с напрежението какво ще се получи в крайна сметка, трябва да си призная, че тази торта и работата по нея ми даваше много положителни емоции в дни, когато всичко друго вървеше наопаки и ме зареждаше с розово и пухено, а моята душа винаги е готова за високи доци от тези две неща.

След една инфарктна нощ на трескаво рисувани, сглобяване, и мини- битка с горен етаж, който реши да се разпадне в последния момент (има защо хората да не прекаляват със сиропирането на фондановите торти!) всичко завърши във френско черно и котешко розово.






 Малката Мари се настани удобно до своето пиано и купичката си вода, инкрустирана с камъни. Ах, къде без камъни!


 И така посрещна рожденичката.


Малките черни неща, летящи хаотично насам натам не са котешки бълхи. Те са малко намигване към десена на роклята на малката лейди- така и не можахме да определим дали са комари или цветенца, но паснаха идеално на градския пейзаж.


В крайна сметка тортата бе харесана от дамата и от гостите както на вид, така и на вкус, така че оставям забележките към себе си скрити и си запазвам задоволството от доволните деца!

А сега още по- интересната част- Изложбата:

Чудили ли ли сте се някога къде са границите на творчеството от захар? Където са границите на фантазията, таланта и красотата в живота ни, т.е. няма такива!

Макар и сравнително от скоро, сравнено с други страни, у нас все повече се забелязва желание хората да отбелязват специалните поводи в живота си не само с вкусна, но и с естетически издържана и най- вече неповторима торта- такава, която отразява тяхната уникалност, влечения и интереси или просто донася усмивка на гостите им с приятна закачка. Такива торти много трудно можете да намерите в големите сладкарници с дебели каталози и отработени мотиви на декорациите си, където вие ще сте поредния клиент за седмицата в големия тортен конвейер (с цялото ми уважение към сладкарниците и масовото производство).
Такава торта може да имате само когато тя е направена специално за вас- тя предава частица от вас самия, подсилва акцента на празника ви и е с най- любимия ви вкус на света!  Такава торта може да ви направи само декоратор на торти- и то такъв, който работи не на заплата в споменатите вече фабрики за торти, а със сърцето и душата си, това са именно т. нар. "любители" декоратори у нас, които най- често нямат професионално сладкарско образование и често са жени с кариери и отговорни професии, но са издигнали хобито си в истинско и неповторимо изкуство!

Искате да се убедите сами-  на любимия роден принцип "Око да види, ръка да пипне"? Сега имате възможност да го направите!

Нека ви поканя на една изложба. Изложба на декорирани бутикови торти, фигури и сладки под наслов Великденски сладки етюди, която ще се проведе за първи път тази година  в Руския културно информационен център” на ул. Шипка №34 в София.

Изложбата ще се проведе на 17 и 18 април от 18 до 20 часа.

Своите торти и захарни творби ще представят дамите от Тортената тема на форум bg-mamma- с ръка на сърцето едни от най- добрите декоратори у нас, а посетителите ще имат възможност не само да се насладят визуално на изкуството от захар, но и да закупят и опитат техните произведения, като всички събрани средства ще бъдат дарени на Движение на българските майки за проекта, изпълняван в полза на децата от ДМСГД "Света Параскева" за наемане на висококвалифициран персонал за децата с увреждания.
Към момента този проект е действащ и резултатите от работата на специалистите с децата е много добра.
Всеки желаещ да подкрепи проекта може да го направи и на следната банкова сметка:

Първа инвестиционна банка
BIC FINVBGSF
IBAN BG15FINV91501200148846
"Движение на българските майки" за ДМСГД „Св.Параскева”


Както и на място, без да участва в базара, като дари средства в специално направената за целта каса за дарения.


Повече за събитието, както и за благотворителната кауза можете да прочетете на страницата на събитието във Facebook 

Аз от своя страна се надявам да ви видя там! Очакват ви произведенията на:


Иглика (Iglika's cakes) 







Валерия (vcakes)
 
 Ани  

 
 Руми




Силвия (Marulka)











Таня (Tattit) 














 Хриси (hrisiv)

 
 И още много, много други!

Очакваме Ви! 


20 коментара:

  1. Бубе, тортата е прекрасна! Толкова стилна!!! Просто невероятна! Комплименти са таланта ти! И поздрави на малката рожденичка!

    ОтговорИзтриване
  2. Тортата наистина е зашеметяваща! Думи нямам...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трогната съм и щастлива, че ти е харесала, Зори!

      Изтриване
  3. Невероятно е това коте. Влюбих се в него, още щом го видях :)
    Тортата е уникат. Много красива и стилна. Имаш моите поздравления!
    А за инициативата, ще дойда лично да ви снимам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много съм горда от оценката ти!
      А за изложбата мога само да се радвам, че ще си там с фотоапарата си! Няма ли да вземеш участие и с нещо друго? Ще ни липсваш сред експонатите ;-)

      Изтриване
  4. Красива изработка,Бубе-поздравления!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Бубе, тортата е фантастична, така нежна, момичешка и стилна като за една истинска малка дама :) А котето и пианото ... жестоки :) Впечатлена съм от сръчността и таланта ти, както и на всички дами, които си споменала! Благодаря, че сподели за изложбата и мисля да не пропускам това събитие :)
    Сърдечни поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, толкова ще се радвам, ако успееш да минеш при нас!
      Благодаря ти за комплиментите към мен и към другите момичета- сред тях са едни от най- добрите декораторки, които съм виждала наистина.

      Изтриване
  6. Бубе, възхищавам се на изтънченият ти вкус, тортата е уникална!
    Много съжалявам, че нямам възможност да присъствам на изложбата, ще очаквам снимки от вас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, благодаря ти!
      Жалко е, че няма да можеш да дойдеш- обещаваме снимки и дано и другата година да има такава, ако тази всичко мине по план, за да успееш да участваш и ти и то не само като посетител.

      Изтриване
  7. Бубе,
    толкова обмислена и добре реализирана торта, не бях виждала от предната твоя торта ( онази за малката ти рожденичка с играчките). Голяма красота! Време е да излезеш по-сериозно от твоя кръг и да радваш повече хора и деца с уменията си!
    За съжаление няма да мога да дойда да видя изложбата, защото работодателят ми никога не би ме разбрал, както не разбира защо искам да излизам отпуск точно през лятото;)))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега наистина много силно ме трона с думите си! Благодаря ти за елегантния изказ и комплимент.
      За излизане от кръга- за сега е със съвсееем малки стъпки, пък да видим.
      А шефът ти има нужда от повече сладкиши- няма да е лошо той да мине през изложбата, да се зареди с малко красота и да вземе да прояви разбиране към досадните навици на хората да почиват поне веднъж всяко лято....

      Изтриване
  8. Бубе, тортата е просто прелест! Нищо, че съм на мааалко повече от 4, прииска ми се да имам същата за моя рожден ден :). Страхотна е като замисъл и изпълнение, а рисуваният Париж е невероятен! Винаги имаш прекрасни идеи и много вкус и елегантност пре изпълнението им.
    Отдавна харесвам момичетата от Тортената тема, затова със съжаление ще пропусна събитието. Но си права, че там са събрани много талант, вкус и творчество.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз имах опасения, че властите във Франция ще ми наложат забрана за преминаване на границата поради гавра с исторически обекти ако видят творбата ми, защото съм един несъмнен изтъкнат талант що се касае за рисуване на ръка. Сега обаче от теб не мога да не приема положителната оценка и да пътувам с по-спокойно сърце до Дисниленд тази година.
      Благодаря ти за думите и наистина е жалко, че си толкова далеч от нас, защото би била любим гост и участник в тази инициатива!

      Изтриване
  9. И за съм включила в плановете си посещение на изложбата! С удоволствие бих си взела за вкъщи едно такова коте:) Тортата е прелестна - много нежна, изчистена и красива! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, дано наистина успееш да я посетиш! Ще се радвам да се видим там :-)

      Изтриване
  10. Бубе, не знам защо виждам чак сега тази торта, но тя е прелестна. Изчетох на един дъх историята ти гледайки за незнам кой път днес това филмче и под звуците на „Всеки иска да е котарак...“ .
    Направила си едно бижу. Имаш талант и стил, неподражаеми при това. Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лили, мнооого ти благодаря! От зоркото око на декоратор щом не ме разкритикува веднага за минусите й, то наистина ще взема да я харесвам повече и да не ми боде така в очите. Не съм успяла да я покажа в темата, за това си седи още скрита тортата. Много, много мили думи, щастлива съм, че ти е харесала!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...