събота, 28 април 2012 г.

Торта Санта Лучия

Тази торта отлежава толкова дълго в купищата снимани проекти за публикации, че вече дори забравих вкусът й, но съм почти сигурна, че беше фантастично бананова , а за бананофили като мен и околните ми това е достатъчен спомен, за да бъде направена повече от веднъж. Явно е време за втори кръг!

А и с настъпващото лято пред нас малко вкус от Карибите би прояснил мечтите за бански, слънце и крака, заровени в топлия пясък...е, не- не ровете много дълбоко все пак, защото може да станете горди собственици на фас между пръстите, опаковка или нещо още по- екзотично, добре залепнало върху част от ходилото ви и тотално скапващо романтиката на момента.
Обратно към тортата, моля!

Тортата е прекрасна и ненатрапчива комбинация от тропически вкусове, като в същото време има по- домашна и уютна нотка от очакваното за една торта с екзотичен замисъл. И изчезва за отрицателно време, ако бъде оставена без надзор, предупредени сте!

Торта Санта Лучия



Състав:

За блатовете

350 гр. брашно с набухвател
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. микс подправки- джинджифил, шафран, индийско орехче, канела, карамфил и тн.
175 гр. светла захар мусковадо
4 яйца
200 мл. растителна мазнина
2 банана- намачкани
100 гр. ананас- нарязан много ситно
сокът и кората на един портокал
100 гр. лешници- начукани леко

За крема

400 гр. безсолно крем сирене
200 гр. много фина захар/ пудра захар
ванилия
около 50 гр. покрити с мед сушени банани


Приготвяне:


Загрейте фурната до 180 С/ 160 С с вентилатор. Пригответе си форма с падащо дъно с пергаментова хартия или я намаслете и поръсете с малко брашно, за да не залепва.

Пресейте в голяма купа брашното със содата, подправките и захарта.
Разбийте яйцата и мазнината до гладко, прибавете ги към брашното, заедно с бананите, ананаса, сокът и кората на портокала и лешниците. Разбъркайте добре всичко.
Прехвърлете сместа в подготвената форма. Ако не искате да разрязвате блата по- късно, може да го изпечете в две еднакви малки форми.
Печете до готовност- т.е. чиста дървена клечка. Готовият блат извадете и оставете във формата за 10 минути, след което поставете на решетка, за да се охлади напълно.

През това време подгответе крема като разбиете крем сиренето до пухкаво, прибавете малко по малко захарта и ванилията и продължете да разбивате докато стане гладък крем.

Изстиналия блат разрежете внимателно на две равни части. Намажете половината крем между двата блата, притиснете ги съвсем леко. Разпределете другата част от крема върху тортата с кръгови движения. За финал подредете банановите кръгчета.

Оставете да стегне в хладилник.

Много вкусен и ефектен десерт за обедите през уикенда, който е и прекрасна компания за чаша силно черно кафе.








18 коментара:

  1. Прекрасна е!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна тортичка....
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен полъх от Карибите!
    Спокойни и усмихнати, почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Ви, момичета! Слънчеви и спокойни празници Ви желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Бубе, страхотно изглежда... дори за небананофил като мен :) Но полъхът от Карибите е вдъхновяващ :)
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мира! Прекрасни празници и на теб!
      А иначе съм сигурна, че дори и не така пристрастените към банани ще открият в него много чар :-)

      Изтриване
  6. Здравей! Изпадам в истински захлас като видя такива високи и великолепни торти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, споделяме общи визии за торти :-) Благодаря и хубави празници ти пожелавам!

      Изтриване
  7. Ооо тази торта е шеметно красива и какви аромати само ... непременно трябва да се изпробва! Фантазия:) А за морските ... аз само веднъж да заровя пръсти в пясъка ... пък каквото ще да излиза от там :))) Стига да не хапе, страшно няма :))
    Хубави празнични дни Бубе:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, докато не мърда викаш си ОК с пясъка- това се казва морски дух! От този студ и аз вече започнах да изпитвам носталгия към миризмата на изгорели газове от джетове и общия боклук на плажуващите в краката ми :-)
      Дълга ни е зимата на нас явно- не може само с торти да я компенсираме!

      Изтриване
  8. Бубе,честит имен ден,мила!
    Пожелавам ти да си все така готина секси мацка с чувство за хумор,което обожавам!
    За твое здраве бих се почерпила без угризения с едно прилично голямо парче от тази прелест,защото ароматите в комбинация с банана биха ми легнали на сърцето от първа хапка!
    С пожелание за вълнуващ празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти от все сърце, че на този ден си се сетила за мен и си отправила толкова мили пожелания! Много силно ме трогна за пореден път! Благодаря и една огромна приятелска прегръдка ти изпращам!

      Изтриване
  9. Честит имен ден, Бубе! Прелестна торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и на теб, Зори! Толкова мило да се отбиеш при мен за поздрав! :-)

      Изтриване
  10. Бубе, извини ме, че съм пропуснала да поднеса поздравления за именния ти ден! Ще го направя сега, като ти пожелая със здраве и късмет да носиш чудното си име!
    Тортата е много вкусна- сочна, ароматна и голяяяяяяяма! Ще се пробва!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, късните поздрави са винаги добре дошли- удължават празника някак :-) Благодаря ти за хубавите думи и вниманието, както и за милите отзиви за непретенциозната, но пък вкусна тортичка :-)

      Изтриване
  11. Трети път вече сядам да пиша коментар и все се отплесвам по снимките и описанието на тортата и до никъде не стигам :) Страхотна е, а като се има предвид, че съжителствам с един бананофил определено ще ми се наложи да я направя :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Бубе, прекрасна и неустоимо вкусна торта!!! След първото "колибри", у нас сме влюбени в тортите с тропически привкус, а твоята изглежда категорично неустоима - така че ;) непременно ще се пробва!!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...