вторник, 24 април 2012 г.

Бадемово мляко

След силната доза захар по празниците и съпътстващите ги специални събития е време отново да се върна към по- здравословната храна, която не само храни сетивата, но и наистина дава на тялото ни нужните му вещества, към онази пълна с "полезности" храна, която не ви преследва в моментите на равносметка "Какво погълнах днес?" и "Все пак диетата ще започне от утре, нали?!".

За да сме в мир и хармония и с лакомията си за сладко и с добрата храна идва на помощ отново суровоядството, което ни предлага една прекрасна и много вкусна алтернатива на млякото, която е не само прекрасна на вкус и съвсем податлива на различни допълнения и вариации, но и е чудесна и засищаща закуска "на крак" във вечно забързания ритъм на деня. Освен това е напълно подходяща и за деца и за възрастни, което улеснява много мениджъра на домашната микроикономика, като му спестява приготвянето на няколко различни неща за подопечните, за да отговори на изискванията и нуждите на всички.

Сурово бадемово мляко



Състав:

1 ч.ч. сурови бадеми
2-3 ч.ч. вода
2 банана
ванилия
сироп от агаве/ фурми или просто мед- на вкус
лукума, чиа* - по желание
1 с.л. растителна мазни- най- добре соева или друга, която няма характерен вкус и аромат

Приготвяне:

Накиснете бадемите за около 16 часа в студена вода. Съхранявайте ги в хладилник. Това се прави, за да можете лесно да ги обелите. Ако не успявате да премахнете лесно люспата ги оставете още мъничко във водата- при мен по- голямата част се белеха на 10-11 час, но се наложи да оставя другите до 16-я.


Обелете всички бадеми и ги поставете в блендер. Добавете 2-3 чаши чиста вода и пуснете на средна скорост. През отвора отгоре добавете ванилията, растителната мазнина и подсладителя, който се избрали.


Увеличете скоростта и обработвайте до постигане на гладко мляко, с консистенция подобна на по- рядък шейк. Преценете според вкуса си колко сладък и колко рядък искате да го направите.

Можете да добавите каквото се сетите и мислите, че ще ви допадне в млякото. 

Сервирайте веднага. 


Прекрасно е за закуска, защото дава усещане за ситост и много енергия. 
Ако не използвате мед е подходящо за деца над 1 година, които нямат проявени или наследствени алергии от ядки.

ПП. Растителната мазнина не бива да се пропуска- тя се добавя заради по- доброто усвояване на мастно разтворимите вещества и пропускането й няма да направи млякото по- полезно и нискомаслено :-)

8 коментара:

  1. Бубе, супер бадемова напитка си направила!
    Обаче определено предизвикваш въображението ми как да я спретна като нямам блендер :) Поздравления за участието в изложбата! Бисквитките с ретро-мотивите са ми фаворит :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, моята позната, която всъщност е голямото ми вдъхновение за този вид рецепти също няма блендер. Това, което прави тя е да ги постави в купа и с пасатора да им вземе здравето максимално много. Може да ги минеш през една цедка, ако все пак останат някакви по- едри парчета, които не искаш да ти се мотат из млякото.

      Благодаря ти за всички мили думи и успех, ако се решиш да го опиташ без улесняващи живота пособия!

      Изтриване
  2. Бубе,чудесно предложение!Редовно си правим с дъщеря ми подобни шейкове, но със соево мляко.Твоето предложение е страхотно, тъй като и бадеми обичаме много.Ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, щом сте фенове на този тип напитки, то непременно опитайте- аз лично останах много доволна, само да имаше кой да ми бели бадемите бих го правила и по- често.

      Изтриване
  3. И аз нямам блендер, но пък отдавна съм замислила да си го приготвя- чаках още малко свежест във въздуха да се появи;)
    Много изкушаващо предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само желание се иска, блендера може да бъде заменен с пасатор, както казах и на Габи :-) Свежест, свежест...колко свежест чакаш това лято, щото се чува, че няма да е много- действай от сега :-)

      Изтриване
  4. Охх, Бубе още вчера зърнах това прекрасно предложение и поднесено в много красиви розови чаши! Това млекце ще го пробвам непременно, а може и да навлезе по сериозно в ежедневното ни меню, особено ако децата го харесат (а те се цупят на всичко ... нищо не разбират :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, познато е с вечно недоволните хлапета- да се чудиш защо не си лакираш ноктите вместо да им се въртиш над храната, която отбиват за секунди. Моите харесаха това, но за наша родителска радост чашите бяха по- големи от техните капацитети и остана повече от достатъчно и за нас. Като цяло мина теста на мрънкащите вкъщи, което аз го отчитам като много сполучлива рецепта- подслади им го достатъчно според предпочитанията и няма да имаш отказали се смятам :-)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...