неделя, 5 май 2013 г.

Великден в козунаци и истински яйца

Малко преди настъпването на един от най- любимите ми празници, който носи толкова силен религиозен и емоционален заряд, нека Ви пожелая да го посрещнете смирени, чисти в душите си и готови за ново начало- начало на по- достоен и стойностен живот, на повече добри дела и по- мъдри решения.

Освен важен религиозен празник, Великден винаги е бил и много вълнуващ за малки и големи, които обичат пъстротата на шарените яйца и уханието на вкусните топли козунаци, които мама или баба месят с толкова много любов. Ах, този аромат никога не се забравя!

Както всяка година и тази не направи изключение и в нашия дом отново замириса на прясно изпечени домашни козунаци, но тази година традицията се промени леко, но много съдбоносно ;-)

В тон с естествената вълна, която следвам, този Великден в боядисването на яйцата не взеха участие никакви купешки химикали в нескопосани картонени опаковки, което се оказа изключително добро решение не само защото нямам притеснение да дам и на децата да ядат от шарените яйца, но и защото противно на очакванията ми този метод на боядисване е далеч по- лесен и бърз. По- здравословно и по- лесно...защо ли съм чакала толкова дълго?!


Виждала съм много пъти боядисани с обелки от лук яйца, но честно казано никога не изглеждаха особено добре според мен в тези мътни кафеникави тонове. Случайно обаче попаднах в Pinterest на една- две снимки на яйца с ярки цветове, които твърдяха, че са боядисвани с естествени материали и това много силно ме грабна. След известно проучване бях сигурна, че тази година това ще бъде опитано.

За съжаление не ми остана време да си поиграя по- детайлно с това, но от двата опита съм изключително впечатлена от лекотата и най- вече от резултатите, които се постигат.

Боядисване на яйца с естествени бои

 


За да боядисате яйца по този начин дори не ви е нужна особена предварителна подготовка и повечето от нещата ги имате в кухнята си така или иначе. Малко по- надолу в текста съм направила табличка, която ще ви улесни в избора на източници за цветовете, но бъдете смели, импровизирайте и добавяйте и своите идеи, а ако ги споделите с мен ще ги добавя в таблицата, за да помогнат и на други.

1) Измийте добре сварените яйца с топла вода и гъба, за да премахнете остатъчни мазнини по повърхността им, които биха попречили на доброто поемане на боята.


2) В малка тенжерка сипете вода (около две чаши средно), поставете избраният източник на цвят (цвекло, куркума, чай и т.н.) и сипете щедро количество бистър оцет (1/3 ч.ч. напр.). Оцетът е много важен и не бива да бъде пропускан, защото той спомага поемането на боята от черупката на яйцето!

Няма определени точни количества от нещата, които ще използвате за боя. Просто сложете една- две шепи от зеленчуците или другите едри неща или по около две големи супени лъжици от подправките.

3) Поставете на котлона и оставете да заври, като след завиране намалете огъня и следете колко наситен става цвета на "отварата" ви. За добро насищане около 10-20 минути са повече от достатъчни според мен, но това е въпрос на вкус все пак.

4) Готовата течност минете през филтър за кафе или много фина цедка, за да получите чиста боя. Пресипете я в съд, който ще е достатъчно голям да побере яйцата и да може течността да ги покрива добре.

5) Поставете яйцата във водата и оставете настрана, като от време на време проверявате колко дълбок е станал цвета. Извадете ги, когато ви хареса нюанса- това може да отнеме от 30 минути до една нощ, като ако ги оставяте за цяла нощ то задължително приберете изстиналата боя с яйцата в нея в хладилника!

Ето и таблица за цветовете и техните източници в реалния, не- промишлен свят ;-)
Цвят
Продукти

Лилаво
Червено вино
Чай от хибискус
Сварени люспи от червен лук

Синьо
Листа от червено зеле- сварени
Тъмно лилав гроздов сок
Консервирани боровинки


Зелено


Спанак- сварен

Пресен босилек- сварен

Зелено- жълто
Магданоз- сварен

Кори от златна превъзходна ябълка


Жълто
Кори от лимони или портокали- сварени
Куркума- смляна
Чай от лайка
Зелен чай
Семена целина- сварени

Кафяво
Силно или разтворимо кафе

Черен чай

Оранжево
Червен пипер
Моркови- сварени
Обелки от жълт лук
Чили

Розово

Сок или пресни червени боровинки
Цвекло
Сок от консервирано цвекло
Малини

Червено
Много обелки от червен лук- сварени
Череши консервирани със сок
Сок от нар


Моите яйца тази година са боядисани в жълто с куркума и в сиво с чай от боровинки по описаната горе технология. Просто сварих в един съд куркумата с оцет и вода, а в друг чая с оцет и вода, поставих яйцата вътре след това и ги забравих докато месех козунаци. След по- малко от час имаха този интензитет на цветовете и щастливо ги извадих от боята им.


Сивите яйца имат особено небрежен и състарен вид, а жълтите са толкова изскрящи, че чак е трудно да повярва човек, че са боядисани с едно проста подправка! Не мога да си избера фаворит....Но може би яйцето с мустака ще ми помогне в подбора ;-)


Така боядисаните яйца са напълно безвредни и годни за консумация като аз препоръчвам силно да съхранявате яйцата си в хладилника!

И сега нека продължа с козунака.


Тази година отново направих козунаците по двете вече любими у нас рецепти- тази за Класически козунак  и тази за Козунак със заквасена сметана , с тази разлика, че вместо прясно мляко използвах соево и вместо животинска сметана- отново соева.
И този път съм изключително доволна и от двете, а сега с още по- голяма сигурност мога да твърдя, че изводите ми миналата година за сравнението между тези две рецепти, които можете да почетете ТУК в началото на текста, са съвсем правилни.

Остава ми само да ви пожелая весели, спокойни и незабравими празници сред близките на сърцето ви хора и да ви напомня, че не всеки ден е Великден, за това направете така че да си струва този един специален ден в годината!


И не изяждайте сами козунаците- те остават с вас доста след празника, за да ви напомнят, че няма неплатени грехове :-)




18 коментара:

  1. Христос Воскресе, Бубе! Прекрасна трапеза си подготвила за Великден, ще е незабравим със сигурност.
    А за боядисването с естествени бои - методът, който аз видях, включваше варене на яйцата за около 10-12 минути заедно с "боята". И не знам защо, но от люспи от червен лук получихме зелен цвят.
    Лека вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Христос Воскресе!
    Здраве и любов в дома ти!
    Светъл и благословен празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит Празник! Христос Воскресе! Здраве, любов и благоденствие! Много красота и топлина в отношенията!

    ОтговорИзтриване
  4. Воистина Воскресе ! Любов мир и топлина в домът ти Бубе !
    Здраве за теб и семейството ти ! Бог да ви закриля !
    Честит Великден !

    ОтговорИзтриване
  5. Честито Възкресение Христово!

    ОтговорИзтриване
  6. Честито Възкресение! Много здраве и светли мигове ви желая!
    Яйцата са прекрасни! Козунаците също:) Миналата година се пробвах с естествени бои и резултата ми допадна много. За съжаление тази година не ми остана време и търпение и ги подкарах направо с тези за торти:)

    ОтговорИзтриване
  7. Честит Великден! С пожелания за здраве и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  8. Честито Възкресение Христово! Здраве, щастие и благодат в дома ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит Празник :) с пожелание за здраве, щастие, мир и любов!

    ОтговорИзтриване
  10. Велико!
    много ме зарадва с поста ти! само ме е яд, че съм на 10000км от теб, че да мога да си хапна козуначе със соева сметана...
    А яйцата са прекрасни!

    Браво, Бубс! Чудна си!

    ОтговорИзтриване
  11. Честито Воскресение Христово! И нека Светлината на неговото Воскресение да озари живота ни, да ни дари здраве, щастие, топлина и благополучие!
    Много красиви и нежни цветове! А козунака с панделката ми е любим!!! Честит празник, Бубе!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Честито Възкресение Бубе! Много здраве, любов и радост в домът ви!
    И яйцата и козунаците са върха, аз мога само да завиждам, че не се навъртам в момента наоколо :)
    Хубави празници Бубе :)

    ОтговорИзтриване
  13. Честит празник, Бубе!
    Особено ми харесаха сивите такива-като намеря повече време покрай празниците от посрещане на приятели и роднини, ще си напълня къшата с подобни красоти. Дотогава ще очаквам ти да помагаш в красотите;)
    ЗДраве, любов и безкраен празник за вашето семейство!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит Великден и на теб Бубе! Много радост да има у дома.
    Прекрасни идеи, направени с много любов и търпение. Поздрави! Дани

    ОтговорИзтриване
  15. Честит Великден и на теб, Бубе! Много здраве и светлина в семейството ти!
    Яйцата са страхотни! Отдавна се каня да пробвам боядисване с есетствени бои, но тука намирам само кафеви яйца...

    ОтговорИзтриване
  16. Много ви благодаря за всички позитивни, зареждащи поздравления!!!! Надявам се празниците да са били прекрасни, вкусни и незабравими за всяка от вас и да са донесли много положителни емоции в сърцата и душите ви!

    ОтговорИзтриване
  17. Честито Възкресение,мила !
    Много здраве,благоденствие,вяра в доброто и надежда за идващите дни да донесе в дома ви!
    Много фешън са ти яйцата и какви пухкави козунаци си приготвила,комплименти!
    Греховете добре ми проличаха,ама пък си отядох на козунаци с кеф.Сега ги изплащам,но тази вечер в твоя чест ще си забъркам една мента с нещо си,защото винаги ми носиш настроение,муцка!
    Прекрасни,слънчеви и усмихнати майски дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...