петък, 15 октомври 2010 г.

Какаов сладкиш със сметана и кокос

















Съставки

2 яйца
1/2 ч.ч кисело мляко с 1 л. сода
1-1 1/2 ч.ч кафява захар
2 ч.ч. брашно
3 с.л. какао или брашно от рожкови
2 бр. прахчета или една пръчица ванилия
1 чаша олио- аз слагам по- малко, като предпочитам разтопено кокосово масло пред растителна мазнина

За сиропиране

Захарен сироп- по рецепта, но аз сиропирам с топло мляко или само с топла вода, ако нямам мляко.

За глазурата

1 кофичка заквасена сметана
1/2 ч.ч кафява захар
кокосови стърготини

Приготвяне

Загряваме фурната до 180 градуса. В купа разбиваме с миксер яйцата със захарта до пухкава смес. След това добавяме брашното малко по малко, докато сместа се хомогенизира. Добавяме мазнината. Смесваме киселото мляко със содата и след като се надигне ги прибавяме към яйчената смес. Добавяме ванилията и какаото и разбъркваме отново. Готовата смес изсипваме в правоъгълна тавичка, облепена с пергаментова хартия и печем до готовност. Проверяваме с дървено шишче кога е готово, като пробождаме най- дебелата част на сладкиша. След като го извадим от фураната го поставяме да изстине напълно на скара.
Когато сладкишът е напълно изстинал го сиропираме с топлото мляко или захарния сироп. Помнете правилото-топъл блат- студен сироп и обратното!

В блендер смиламе захарта, за да я направим на пудра или просто използваме кафява пудра- захар. Внимателно смесваме захарта със сметаната, като бъркаме с вилица или тел, защото днешната заквасена сметана много бързо се втечнява и повече няма стягане, ако допуснем това да се случи. С подсладената сметана намазваме сладкиша и щедро поръсваме с кокосови стърготини отгоре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...