петък, 15 октомври 2010 г.

Лимонов кекс


Съставки:

200 гр. брашно
50 гр. нишесте
125 гр. захар
1 пакетче бакпулвер
2 яйца
125 гр. меко масло
1 лимон (кора и сок)

За глазура:

200 гр. пудра захар
1-2 с.л. лимонов сок
 (използвам цял отделен лимон за глазурата, а не предвидените в рецептата 1-2 л. от сока на лимона за кекса, но това зависи от самите лимони, които се използват)



Приготвяне

Фурната се загрява на 175С. Лимоновата кора се настъргва и се изстисква сокът. От него се отделя 1-2 с.л. за глазурата (при мен обаче един лимон никога не стига и обикновено използвам друг за глазурата, а този слагам целия в основните съставки). Смесват се брашното, нишестето, и бакпулверът. Разбиват се яйцата със захарта, добавя се маслото, а след това и кората и сока на лимона. Сухите и мокрите съставки се смесват и се бърка до хомогенизиране на сместа.
Форма за печене се намазнява и поръсва с брашно.
Пече се около 35-40 мин., до зачервяване.
Изважда се от фурната, изчаква се 10 мин. да се охлади и освобождава от формата.

Източник- "Да печем с любов"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...