неделя, 20 март 2011 г.

Кюфтета с риба тон

Състав:

250 гр. картофи
щипка сол
350 гр. риба тон от консерва (отцедено тегло)
2 ч.л. горчица
1 пресен лук, нарязан на ситно
сол и пипер
2 ч.л. магданоз
2 ч.л. естрагон-непълни, ако ви се струва силен за вкуса ви
90 гр. брашно
150 гр. галета
2 яйца
малко растителна мазнина

Приготвяне:

Картофите се обелват и нарязват, след което се сваряват с щипката сол във вода. Когато са готови се намачкват и се отделят настрани.
В друга купа смесете рибата тон, горчицата, пресния лук и магданоза. Разбъркват се добре, за да не останат бучки от рибата. Готовата рибна смес се добавя към картофите, разбъркват се до пълното им хомогенизиране и се подправят на вкус със сол, пипер и подправките.
С набрашнени ръце се оформят кюфтенца, които се подреждат в чиния и се покриват с фолио за свежо съхранение, след което се оставят в хладилника за поне 30 мин.
В три отделни купички си приготвяме разбитите яйца, галета и брашно. Всяко кюфтенце се овалва последователно в брашно, яйце и след това галета и се нареждат в тавичка. Обърнете ги при нужда- това си зависи от фурната и силата с която нагряват горните и долните реотани. На мен рядко ми се налага да обръщам. Отгоре се поръсват с малко растителна мазнина и се пекат в предварително загряна фурна до готовност. Друг вариант е да се направят на тиган с незалепващо дъно, като се слага по една с.л. мазнина в началото и от време на време в процеса на приготвяне на останалите кюфтета- не ги давете в олио и не правете силни запръжки- напълно излишни са, освен че са нездравословни, и правят мазни и неприятни кюфтетата, колкото и да ги попивате върху салфетки след това. Тези на снимката са правени на тиган.



Сервирайте с резенчета лимон и свежа салата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...