сряда, 13 април 2011 г.

Леден шоколадов терин с целувчена подложка

В неделната сутрин ми се искаше да направя нещо бързо, но и ефектно за следобедното кафе. Разбира се не разполагах с никакво време за завъртяни десерти с двете деца на моите родителски грижи, така че трябваше да е нещо от типа "от нищо- нещо и за нула време". В една от игрите на гоненица случайно забелязах пакетче лешници върху опаковка бял шоколад в сухото ни помещение и реших, че тази комбинация би била особено подходяща за съпругът ми, който е новоизлюпен фен на белия шоколад, а моето силно желание за предизвикване на пролетно- лятно настроени подшушна сладоледната нотка във фантазията. Десертът придоби нови измерения поради битови причини, като например, че никога не се разтапя шоколад, когато играеш на гоненица и съответно добавих нежелателно (но пък изключително сполучливо) карамелизиран вкус към терина, защото шоколада загоря....Простете ми, ще го спестя като стъпка в рецептата, но ако имате желание да експериментирате- опитайте да карамелизирате беля шоколад леко- определено ще си заслужава допълнителната нотка ;-)


Състав:

За терина

1 опаковка качествен бял шоколад- използвам Lindt
300-350 мл. пълномаслена течна сметана
1 голяма опаковка заквасена сметана
1/2 ч.ч. захар или друг подсладител (агаве, стевия, мед и тн, като коригирате количеството според вкуса си и вида на използвания продукт)
1 пълна ч.л. желатин
2 с.л. хладка вода
1 пълна шепа сушени червени боровинки, предварително накиснати в топла вода, за да омекнат
ванилия
За целувчената подложка

4 средни белтъка
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. натрошени на дребно лешници


Приготвяне:

Терин:

Начупваме шоколада на парченца и го прибавяме към течната сметана в тенджерка с дебело дъно. Поставяме ги на умерен огън и загряваме докато шоколадът се разтопи. Не завирайте сместа. Тук беше моментът, когато аз бях възпрепятствана да се върна при котлона и шоколадът се покарамелизира, което както вече е ясно се оказа не толкова лошо всъщност.
Когато шоколадът и сметаната се смесят се оттеглят от огъня и се поставят в хладилник за една нощ. Аз нямах толкова време и ги сложих в камерата за няколко часа, като през това време направих подложката.
Когато сместа е добре охладена се разбива с миксер на пухкав крем. Внимателно разбъркваме с вилица захарта със заквасената сметана и добавяме към шоколадовата смес, като не разбиваме бързо и дълго, за да не втечним много сметаната. На края добавяме предварително накиснатите червени боровинки и ванилията и леко разбъркваме.
Накисваме желатина във водата и когато набъбне го разтапяме в микровълновата печка за няколко секунди. Добавяме и него към сметановата смес, изсипваме във форма за терин или друг съд, ако не разполагате с такъв. Преди поставянето на крема в съда е добре да го облепите с прозрачно домакинско фолио, за да може по- късно да го извадите лесно от там.
Поставете терина в хладилника за няколко часа, а след като е добре охладен го преместете във фризера.


Подложката:

Белтъците се разбиват на сняг в сух и чист съд-първоначално на ниска скорост, а после постепенно се увеличава. Като продължавате да разбивате прибавете внимателно малко по малко от захарта докато се усвои напълно от разбитите белтъци и няколко капки лимонов сок.
Върху хартия за печене леко си отбележете големината на съда в който ще поставите терина, за да знаете колко голяма трябва да е подложката ви. Като отстъпване малко навътре от очертанията, защото целувката се раздува при печене, разстелете натрошените ядки равномерно, а върху тях разпределете и белтъчната смес като заравните до колкото е възможно. Сушете на около 80-100 градуса за час или докато  целувката се втвърди.
Когато е готова отделете от хартията и оставете да се охлади напълно.

Стегналия добре терин се обръща върху целувчената подложка и се оставя да се отпусне за час- два преди сервиране в хладилника. Залива се със плодов сос и се декорира с лешници по желание.



Това е! Звучи сложно и протяжно, но далеч не е така. Аз го правих в промеждутъците на игрите и пак се получи, а това си е сериозен тест :-) Рецептата е моя, така че ако не ви се получи знаете кого да мразите, но дано и вие останете толкова доволни от резултата, колкото моите питомци вкъщи.

1 коментар:

  1. Бубе, ама ти ли си ми такава кулинарка? :))))
    Ех, че страхотно! :)) А аз не знаех, но сега ще те следя редовно, макар и не обещавам да готвя редовно. ;)))
    Това звучи вкусно, а изглежда още по...:)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...