вторник, 4 януари 2011 г.

Каша с коприва/спанак

Състав:

1 с.л. зехтин
200 гр. прошуто крудо, нарязано на ситно*
1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
4 ч.ч. коприва или спанак, нарязан
1/2 ч.ч. царевичен грис
1 ч.ч. горещо прясно мляко
1 ч.ч. кашкавал, настърган
2 с.л. пресен джоден, нарязан или 1 с.л. сух
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

В загряния зехтин, разреден с малко водичка, се поставят прошутото и зеления лук и се задушават. Добавят се нарязаните на ситно коприва или спанак и се бъркат до попарването им. Когато зеленията омекне се добавя наведнъж целия грис и се бърка непрекъснато, за да се поеме. Прибавя се млякото и чаша- чаша и половина гореща вода. Сместа се разбърква, за да се смеси и се оставя да се повари около 10 мин.
Преди да се дръпне от котлона се добавя кашкавалът и джодженът, ако е сух. Ако е пресен се слага веднага щом се дръпне от котлона.

* За деца или вегетарианци е по- добре да се пропусне прошутото, защото дори и био вариантите без консерванти и подобрители имат твърде много сол, която им служи за консервант и не са подходящи. Кашата става също толкова вкусна и във вегетариански вариант.


Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...