събота, 29 януари 2011 г.

Домашен течен "шоколад"

За всички, живели в "имало едно време", когато "нямало едно време" шоколади е позната ситуация, този вкус действа не само опияняващо на вкусовите рецептори, но и много, много носталгично. Поне за мен всеки път, щом приготвя този лесен и бърз десерт и си позволя да взема и за себе си една чашка, е време за спомени с дъх на кухнята на мама и съботите и неделите, когато тя си е вкъщи и глези цялото семейство с всякакви безогледно калорични, но и безобразно вкусни изкушения. На кой му трябва Lindt, когато има соц. домашен шоколад и албум със стари снимки?!?
Ако и вие сте скътали някъде там в сърцето си сходни спомени и мили моменти, то съм сигурна, че няма да издържите и ще заключите в килера диетата, за да направите и за себе си малко. Другото би било просто нечовешка сила на волята :-)

Състав:

300 мл прясно мляко или вода
100 гр. захар*
125 гр. масло
1 кутия сухо мляко- използвам Nido на Nestle
3-4 с.л. с връх какао
семената на една ванилова пръчица
няколко капки есенция ром/кафе
средно смлени лешници или бадеми

заквасена сметана за аранжиране
филирани бадеми

Приготвяне:

Разрязваме  ваниловата пръчица по дължина и изстъргваме от вътре семената. В тенджера слагаме прясното мляко или водата, ваниловата пръчка заедно със семената и добавяме маслото и захарта (*аз не използвам захар, но я записах в рецептата, защото вкусовете са различни. Сухото мляко е прекалено сладко само по себе си, а ако използвате и подсладено какао то захарта е напълно излишна и прави десерта ужасно сладък и тежък, както и ненужно калоричен. Не че изобщо може да мине за диетичен, но все пак...). Аз слагам само маслото и млякото/водата на котлона, докато маслото се разтопи и цялата течност стане топла, но не да завира!
Оттегляме от котлона, изваждаме ваниловата пръчица и с помощта на телена бъркалка прибавяме на малки порции смесеното с какаото сухо мляко. Бъркаме непрекъснато, за да не се получават бучки. Добавяме есенцията и смлените ядки и разсипваме в чашки за сервиране.
Готовия шоколад поставяме в хладилник, за да се стегне. Преди сервиране слагаме по една лъжичка заквасена сметана и поръсваме с филирани бадеми.

И имате готов вкус от детството с малко съвременен фейслифт ;-)

1 коментар:

  1. Наскоро и аз правих такъв шоколад:) Наистина може да те върне в детството!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...