сряда, 2 февруари 2011 г.

Цитрусов кейк с маково семе

Състав:

175 гр. масло
175 гр. захар
3 яйца
250 гр. брашно с набухвател
50 гр. макови семена
настъргана кора на 2 портокала
настъргана кора на 2 лимона
4 с.л. кисело мляко с връх

За крема:

250 гр. маскарпоне
кората и сока на един малък портокал
3 с.л. портокалов или лимонов curd*
настърганата кора на 1 лимон

Приготвяне:

Предварително загрейте фурната до 150/130С с вентилатор. Облепете с хартия или намазнете с масло кръгла форма за торта с диаметър 20 см. С миксер (в оригиналната рецепта се казва с дървена лъжица, но разлика в крайния резултат няма, освен, че се губи много време и нерви с лъжицата), разбийте маслото до пухкаво и добавете на етапи захарта, яйцата, брашното, маковите семена, корите на портокалите и лимоните и киселото мляко. Когато сместа стане хомогенна и гладка я прехвърлете във формата, заравнете и печете за около 45-50 мин.
Оставете да изстине леко в съда за около 10-на минути и след това прехвърлете да се доохлади върху решетка.
В това време разбийте маскарпонето с достатъчно портокалов сок, за да стане гладко и лесно за разнасяне. С леки кръгови движения разнесете curd-а (* успешно може да бъде заменен със сладко от портокали, а може и да бъде пропуснато изцяло, но се губи леко от вкуса), за да се получи мраморен ефект. Намажете върху готовия кейк- само отгоре или измажете изцяло- въпрос на личен избор, и поръсете с настърганите портокалови корички.



Според книгата издържа в хладилник до 3 дни........ ако има кой да го остави толкова престъпно дълго ;-)





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...