събота, 12 февруари 2011 г.

Заешко по нормандски

Състав:

5 бр. заешки бутчета или цял заек на порции
500 гр. картофи
4 средни пресни домата или малка консерва стерилизирани домати без сока
50 мл. ябълков сок
2 големи глави лук
1 мъничка глава чесън
1 с.л. нишисте или брашно
1 с.л. заквасена сметана
пресни подправки: мащерка, градински чай/салвия, розмарин
сол и пипер на вкус
растителна мазнина

Приготвяне:

В тенджера под налягане се сварява заешкото месо, заедно с едната глава лук, малко растителна мазнина и по малко от пресните подправки. Изваждаме готово месо и прецеждаме бульона от варенето. След това в голям тиган с дебело дъно загряваме растителната мазнина с мъничко вода и поставяме леко сварените заешки бутчета. Когато се зачервят от едната страна и преди да ги обърнем добавяме нарязаният на ситно лук и пресования чесън, завъртаме бутчетата от другата им страна и върху тях разпределяме нарязаните домати, а между тях стръковете подправки. Заливаме с ябълковия сок и 1 ч.ч. от бульона. Слага се сол и черен пипер на вкус и ястието се завира, веднага след което се намаля на тих огън и се вари до хубавото смесване и поемане на ароматите.
През това време картофите се режат на едри парчета. Когато месото е готово се изважда от тигана и се оставя на топло. Вадят се и стръкчетата подправки.
В останалия в тигана сос се поставят картофите и се варят до пълното и сваряване- зависи от сорта, но около 25-30 мин са достатъчни. Внимавайте да не използвате салатни сортове картофи, които седят с по- твърда сърцевина и не са толкова нишестени, защото развалят вкуса на ястието.
Когато и картофите са готови се изваждат от соса, а той се сгъстява с нишестето/брашното съвсем леко и към него се добавя заквасената сметана, която се разбърква до хомогенизирането й със соса.

Сервира се парче месо, гарнирано с картофи и се полива със сос.



Източник: Адаптирано от Веселият готвач


1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...