неделя, 21 ноември 2010 г.

Пълнозърнести кифлички с мармалад

Състав:
4 яйца
120 гр. масло на стайна температура
120 гр. захар
200 мл съвсем леко топло прясно мляко
около 800 гр. пълнозърнесто брашно
1 пакетче суха мая- ако не е упоменато, че е достатъчна за 1 кг брашно, увеличете малко количеството й
щипка сол
пръчица ванилия
лимонова кора от необработвани лимони или есенция
мармалад за пълнеж
1 жълтък+ няколко капки пресен лимонов сок за намазване
малко захар за поръсване

Приготвяне:

В купичка разбивате леко яйцата, прясното мляко и захарта. Добавяте ванилията-само семената от пръчицата, и лимоновите корички или есенцията. Добавяте щипка сол и изсипвате в контейнерчето на машината за хляб. Ако месите на ръка, отделяте сместа и от брашното правите кладенче, в което я изсипвате. Добавяте маслото, брашното и маята.
N.B. Съобразете се с указанията за употреба на вашата машина за хляб- има модели, които изискват първо сухите съставки и едва след това течните.
Пуснете машината на един цял цикъл на месене и втасване. Аз използвам програмата си за обикновено тесто с втасване, която е около 2 часа и 20 минути. Наблюдавайте в началото тестото- поради различния грамаж на яйцата и не винаги еднакво оразмерените мерителни съдове се получават разминавания в крайното количество течност и за това трябва да коригирате грамажа на брашното, което използвате в рецептата. Тестото трябва да е стегнато и плътно, без да лепне, но не прекалено твърдо. Ако месите на ръка ще е по- лесно да усетите точната консистенция, но в машината трябва да следите да наподобява средно стегната топка- да не се разлива и да не маже силно под бъркалките.
След като тестото втаса се разточва в кръг и се разрязва на триъгълници, които се мажат с мармалад по цялата си дължина само в средата и се завиват на кифлички. Оставят се да втасат още веднъж- това правя на включена на 50 С фурна, след което се мажат с жълтък с няколко капки лимонов сок и се поръсват със захар. Пекът се в загрята до около 200 С без вентилатор фурна.

Бон апети!




Рецептата е споделена от моя приятелка, а нейният източник е неизвестен за мен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...