понеделник, 8 ноември 2010 г.

Чийзкейк 'близалки'

Състав:


1250 гр крем сирене
400 гр. захар
35 гр брашно
1/4 ч.л. сол
5 големи яйца
2 жълтъка
2 ч.л. ванилова есенция- използвам семена от ванилова пръчица
85 гр. течна сметана с високо съдържание на мазнини


Приготвяне:


Поставете решетката на фурната в средата и загрейте до 163 С. Отделно кипнете до завиране вода. В голяма купа смесете крем сиренето, захарта, брашното и солта до гладка смес. разбърквайте на ниска скорост.Добавете яйцата и жълтъците един по един, като изчаквате напълно да се смеси преди да добавите ново. Накрая добавете към сместа и ванилията и сметаната и разбъркайте. Изсипете сместа в съд подходящ за печене- не разглобяема форма, защото ще проникне вода! Поставете съда в по- голяма тава и добавете вода в нея докато достигне средата на съда с крема. Печете докато чийзкейкът се стегне и добие леко златиста коричка отгоре- около 35- 40 мин. По средата на печенето аз сложих парче фолио, защото не беше готов отдолу, а горе вече бе зачервен. След като е готов, извадете го от водната баня и го оставете да се охлади до стайна температура. След това го завийте с домакинско фолио и го охладете минимум три часа, а най- добре за през нощта.
Когато чийзкейкът е много студен и твърд, оформете малки топчици и ги поставете на пергаментова хартия, поставете във всяка топка по една клечица и замразете близалките до мноооого твърдо. Най- малко 1-2 часа, но това отново зависи от фризера и неговата температура.
Когато са готови, преди да ги извадите от фризера, разтопете на водня баня шоколад и си пригответе различните декорации, които искате да им поставите. Потапяйте бързо всяка близалка в шоколадовата баня, лекичко я отцеждайте от излишния шоколад и веднага я овалвайте в декорациите или просто изсипвайте с лъжичка върху близалките от шоколада и ръсете от декорациите отгоре. Вторият метод си е мое подобрение на оригиналната рецепта, защото така избегнах възможността да се размразят близалките от престоя си на празничната маса и да започнат да се свличат, а и беше доста по бързо, както и по- малко калорично заради по- малкото шоколад...поне маааалко по- малко калорично ;-)

Могат да престоят в хладилник до 24 часа преди сервиране.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...