понеделник, 7 февруари 2011 г.

Усукан хляб

Състав:

700 гр. брашно
400 гр. кисело мляко- една кофичка
20 гр. прясна мая
1/2 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 яйце- разбито леко
3 с.л. растителна мазнина
1 с.л. сода бикарбонат





Приготвяне:


Маята се натрошава, размесва се с лъжица от киселото мляко и захарта в отделен съд и се поставя на дъното в машината за хляб. Отгоре се изсипва пресятото брашно, солта, содата, разбитото леко с вилица яйце, киселото мляко и мазнината.

N.B. Различните машини имат специфичен начин на редуване на сухи и течни съставки. Съобразете се с инструкциите на вашата машина! В моята се поставят първо сухите.


Включва се на програма за тесто. В началото е добре да се наблюдава, защото според разликите в грамажа на яйцето, а и отделните отклонения, които дават различните измервателни съдове които всеки от нас ползва, може да се наложи да се добави още брашно, докато спре да маже под бъркалката и тестото стане стегнато, но меко. Когато завърши програмата с намазнени добре ръце се взима тестото и се усуква силно на фитил, без да се разтяга. Плътно усуканото тесто се поставя в намазнена правоъгълна тясна и висока форма и се пече на 180С без вентилатор до готовност.
ПП.Моята програма за тесто втасва два пъти, но ако при вас цикъла включва едно втасване, то след оформяне оставете тестото да удвои обема си и след това печете.

Получава  се невероятно вкусен, много подобен на т.нар. заводски хляб с плътна коричка и мека и нежна сърцевина.

Същата рецепта може да се използва и за приготвяне на пърленки, като след като се извади от машината за хляб от тестото с добре намазнени ръце се късат топчици от които се оформят тънки кръгове и се пекат на съвсем леко намазнен с масло тиган или на скара, а след изпичането им се намазват обилно с масло още докато са горещи.
Вкусът е неповторим!



Източник: рецептата за пърленки на vens от Гответе с мен (неповторимо добра и изпитана от много хора без забележки), която аз съвсем незначително промених според собствения си опит с тестото и приложих и за направата на цял хляб.



1 коментар:

  1. Изглежда страхотно! Мисля да го пробвам! Благодаря за рецептата:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...