четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Чийзкейк без печене

Състав:

За бисквитената основа: 

2 ч.ч натрошени бисквити, за предпочитане дайжестив 
1/2 ч.л. канела 
200 гр. разтопено масло

За крема:

1 пак.желатин
1/4 ч.ч изцеден сок от лимон
240г крем сирене
1 кутия (420г) подсладено кондензирано мляко
2 ч.л. течна ванилия или семената на една пръчица суха
1  1/2 ч.ч течна сметана
3  ч.л. сироп от агаве или захар



За заливка от консервирани плодове:
 1 голяма бурканче сладко от боровинки или ягоди- най- добре от подсладените само с гроздов сок, за да не добавя излишно захар към рецептата



Приготвяне:

За основата: Смиламе бисквитите в блендер до едри частици или ги натрошаваме на ръка с чукче за пържоли, като ги поставим в найлонов плик и го увием в кърпа, след което ги смесваме с разтопеното масло и канелата. Ако сместа остава суха може да се добави лъжица- две прясно мляко, за да се овлажни, но не бива да става мокро!

Облепва се тортена форма с падащо дъно с домакинско прозрачно фолио, като се внимава да няма гънки и разстиламе сместа на дъното като притискаме, за да стане твърда и плътна подложка. Готовия блат се оставя на хладно докато се приготви кремът. 

За крема:  Изсипваме желатина в сока от лимон и го оставяме да набъбне. Поставяме го в микровълновата печка или на водна баня докато се разтвори желатина. Той не бива да завира! Ако се използва микровълнова печка се проверява много често, защото изключително бързо се топли такова малко количество течност. Температурата му трябва да е комфортна когато си потопим пръста в него, т.е. малко по- висока от телесната температура.
Разбиваме заедно крем сиренето, кондензираното мляко и ванилията до гладък крем. Към него прибавяме готовия желатин.
В отделен съд се разбива сметаната до пухкаво и се добавя сиропът от агаве или захарта. Добавя се лъжица по лъжица от сместа с крем сиренето и хомогенизираме двата крема. 
Готовия чийз крем се изсипва и заравнява върху бисквитения блат. Формата се покрива с домакинско фолио и се поставя в хладилник за през нощта или поне докато стегне изцяло!

Когато е готов се отваря формата, внимателно се отделя домакинското фолио и се залива със сладкото, като се оставя да потече леко тук там по страните, за да изглежда по- добре. Готовият чийзкейк се връща в хладилника и се съхранява там до момента на поднасянето му. 





Източник: адаптирано от интернет 





1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...