неделя, 2 октомври 2011 г.

Неделното телешко печено

Събирането на семейството в неделя на обяд е нещо като неписана традиция в домовете по цял свят. Е, нашият не прави голямо изключение. И като възпитаници на британската култура, нашите недели често са с вкус на домашно телешко печено. То е толкова вкусно, дава възможност за много различни дребни допълнения и винаги остава за сандвичите на другия ден, защото дори и студено е просто в пъти по- добро от всеки един купешки колбас.
Няма да отделям твърде много време за презентация- това месо не се нуждае от такава. Ще обещая само, че съвсем скоро ще допълня темата и с останалите неща от традиционния сет меню на телешкото. Дано успея да си спазя обещанието.

Ароматно телешко печено




Състав:


1 телешко месо за ростбийф- голямо парче с част от мазнината оставена на горната част на месото- сирлойн, контрафиле или друго. Говорете с месаря си за препоръка и правилно порциониране на месото.
4 скилидки чесън
7-8 стръка розмарин
черен пипер

готварски термометър

Приготвяне:

Оставете парчето телешко месо извън хладилника на 1-2 часа, за да се отпусне. Знам, звучи ужасно да оставиш месо извън хладилника и аз дълго се дърпах, но има значение за крайния резултат, а до ден днешен не сме имали последици от това, така че смело напред. Е, не го оставяйте на супер топло място обаче!


Загрейте фурната до 160 С без вентилатор.


Натрийте добре месото с една- две от обелените скилидки чесън и малко черен пипер. Важно е да имате тава за печене на месо- такава с решетка. Ако не разполагате с такава, опитайте се да пригодите нещо от друга решетка върху обикновена тава, защото е много важно месото да не седи в собствения си сок, а да се намира над него. Аз съм си правила подобно нещо с шишчета, поставени напречно на ръбовете на тавата, на разстояние едно от друго.




Върху решетката на тава за печене подредете измитите и добре подсушени стръкове розмарин, останалите скилидки чесън, разполовени на две и върху тях поставете телешкото месо, като внимавате да бъде с мазнината нагоре, така че по време на печенето тя да се топи и да го облива.
На дъното на моята тава понякога поставям парче алуминиево фолио, като внимавам лъскавата част да е нагоре- така предпазвам тавата си от излишните загорели петна, но пък ми пречи да приготвя грейви сос след това, така че преценете сами. Това с лъскавата част е, за да може тя да отразява топлината към месото, защото матовата по- добре поема, а лъскавата връща обратно. Не е изумително важно, но е добре да се знае при ползването на такова фолио.

Така приготвеното месо поставям във фурната. Не отварям вратата в по- голямата част от печенето на телешкото.
Когато месото се зачерви добре и изглежда почти готово с готварска пипета или просто лъжица вземете малко от отделените на дъното на тава сокове и го полейте леко. Затворете отново вратата.

Задължителен за правилното и най- вече безопасното приготвяне на печено телешко е термометърът. Според вкуса ви трябва да следите вашето телешко да достигне следните температури:

Алангле- около 50 С
Средно изпечено- около 65 С
Добре изпечено- 75 С

Аз винаги приготвям телешкото добре изпечено. По използваната от мен технология и добър подбор на месо никога не съм имала жилаво месо- нито веднъж!
Температурата на месото се мери само в средата на най- дебелата част на парчето.
Не посочвам време, защото различните части на телешкото, оформянето им и различните фурни ще доведат до големи отклонения във времето, но със сигурност трябва да ви кажа, че ви е нужен аванс от поне 3- 4 часа за едно добре приготвено месо. Хубавите неща не стават бързо.


След като месото е готово, се изважда от фурната и се оставя да почине 20 минути. Така става много по- лесно за разрязване на тънки резени преди сервиране.

С останалите в тавата сокове можете да приготвите грейви сос за месото си. Ще ви бъдат нужни:

Грейви сос 
- тавата със сокът от печенето
- 1 с.л. обикновено брашно или нишесте
- бульон (за предпочитане домашен и в тон с вкуса на телешкото)
-  червено вино
- сол и пипер на вкус

Отделете с лъжица по- голямата част от мазнината в соковете- средно ви трябва да останат около чаша и половина вътре. Поставете тавата на слаб огън. "Остържете" карамелизираните части от страните и дъното на тавата- с дървена лъжица за предпочитане.
Във възможно най- мъничко вода разтворете нишестето или брашното, за да стане на кашичка и да не се образуват бучки и го прибавете в тавата. Разбъркайте много добре и работете бързо. Увеличете силата на котлона си. След това добавете виното, бульона и сол и пипер на вкус и бъркайки с тел сгъстете до желаната консистенция.


Готови сте за голямата маса от гладни роднини и за техните овации за крехкото и вкусно телешко.

Както вече обещах, ще отделя скоро публикации и на гарнитурите към това вкусно месо. Нашето тази неделя бе поднесено със съвсем обикновени "пържени" на фурна картофки, но те съвсем не са правилната гарнитура и няма да получат поле за изява тук.

14 коментара:

  1. Бубе, телешкото е любимото ми червено месо - твоето изглежда много, много сочно и вкусно.И този сос - не съм приготвяла такъв, ще го изпробвам:).

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам да готвя телешко. Тази информация ми беше много интересна и полезна! При вида на твоето няма как да не ти се доверя!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам телешко :)
    Е,нямам термометър, но...ще стане!
    Поздрави, Бубе!

    ОтговорИзтриване
  4. Буболинче,много обичам телешко,но никога не съм го приготвяла по този начин!Ще пробвам и ще докладвам със снимчици!
    Твоето е станало невероятно,а снимките са невероятно стилни и красиви!
    прегръщам те и ти пожелавам успешна нова седмица:)

    ОтговорИзтриване
  5. Бубе,прекрасно блюдо си поднесла за неделния обяд!
    Направо ми закъркори тумбака при вида на снимките!
    Чинийката е впечатляваща!

    Хубава нова седмичка ти пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Бубе, страхотен неделен обед! Само мога да предположа колко крехко и сочно е станало телеешкото :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Бубе, много обичам да готвя телешко, но както съм писала и в други коментари, не мога да случа на хубаво месо.
    Твоето изглежда страшно сочно, вкусно, крехко, невероятно е!:-)))
    Снимките ти отново са трепач!
    Сърдечна прегръдка и пожелания за хубава и усмихната седмица!:-))

    ОтговорИзтриване
  8. Аелис, благодаря. Дано ти допадне- сосът е много приятно допълнение към това месо, но може да бъде направен и към пилешко и свинско, като само трябва да си пригодиш вида вино и бульон за тях.

    Марияна, много се радвам, че си намерила интересни неща за себе си в публикацията. Дано не те подведа и останеш доволна.

    Дани, определено ще стане, но е риск- много, много често изглежда напълно готово, а все още е леко розово в средата си. Термометри вече се продават почти навсякъде и не са скъпи- добра идея е да имаш един- дали за телешко или за пуйка, все ще намериш повод да го забучиш в някоя мръвка.

    Кейт, благодаря ти, мила! Толкова нежна и сладка, както винаги. Дано ти допадне резултата и ни зарадваш отново с твоите изискани и толкова красиви снимки на ястия.

    Елексирче, благодаря! За поредна неделя не останахме гладни ;-) А чинийката да ти кажа- то тя е толкова впечатляваща, щото не е обикновена ми ти чиния, ами и тя е био, ако щеш вярвай :-)))))

    Мира, благодаря и на теб! Пустите му англичани знаят как да правят телешко.
    Прекрасна седмица и на теб!

    Мони, да намериш наистина добро месо си е голяма драма. Ако нямате местен месар, който да те посъветва и да ти го подбере е почни руска рулетка всеки път. Аз намерих моите доставчици за месо и за сега не са имали провал, дано така и да продължат. Пожелавам ти да случиш на добро парче следващия път и да се насладите на наистина вкусно и крехко телешко, каквато и рецепта да подбереш за него.
    Благодаря ти за милите комплименти и успешна и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Бубе,аз до сега телешкото съм то правила на варено и до тук.Сега като гледам как изглежда при теб направо ми се прииска да изтичам до месарския магазин.И аз има от къде да си купувам хубаво месо и ще се поинтерисувам за това прекрасно телешко.Изглежда доста сочно и крехко.Благодаря за споделената рецепта-поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живка, ако решиш да изневериш на традиционното телешко варено и да опиташ този вариант се надявам да останеш доволна- за мен по- вкусно телешко от това няма! Благодаря ти за хубавите думи :-)

      Изтриване
  10. Изглежда много вкусно, браво, да попитам само дали се завива с фолио месото при печенето или стои само отдолу да пази тавата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отговорът ми не би могъл да е по- закъснял, но все пак след като едва сега го видях, да си кажа- не, не се завива- седи си само за да пази тавата, т.е.е може и без него, за да се избегне алуминия.

      Изтриване
  11. Здравей,

    Хареса ми увода на публикацията ти :) и при нас неделната сбирка е нещо важно. :)
    Ще имам в предвид рецептата и ще се възползвам някой път!


    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги се радвам на хора, споделящи семейните ценности и удоволствия. Дано останете доволни от избора си, ако се решите на тази рецепта :-)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...