вторник, 3 май 2011 г.

На мама с любов или Шоколадови чашки с ванилово- шоколадово- бананов сладолед


Днес е моя имен ден. По случай този празник моята мила дъщеря реши да ми поднесе най- хубавия подарък и тя лично да направи сладката изненада за мама. Изненадана нямаше как да бъда, защото само аз съм човекът с разрешително за достъп сред готварските ми пособия и материали, но пък бях неимоверно щастлива от времето заедно в кухнята с малката лейди и нейния ентусиазъм, а и помощта ми наистина бе сведена до минимум, което вече си беше изненада. Обикновено помощницата ми се ограничава до три секундно бъркане на нещо си, последващо разливане на нещото и въпрос с нежен гласец "Мамо, какво мога да ям от тези неща?" 
Сладоледът направихме заедно, защото се изисква доста работа с котлоните, но всичко, което можеше да бъде направено от малките детски ръчички беше поверено на тях. За това и резултатът може да не се стори изцяло издържан естетически на по- критично настроеното око, но за мен няма по- красиви произведения на света и никой не би могъл да ги направи по- добре! :-)
Мазането с шоколад и облизването на малките пръстчета е страхотно забавно, крайния продукт е повод за неповторима гордост и дори снимането беше удостоено с професионални насоки и съвети от малкото човече, макар търпението за последната част да не бе в излишък и само вродената ни суета да спомогна за трите минути търпение. 
Тези студени дни са много удобен момент да споделите едно такова начинание и с вашите мъници вкъщи.

Състав:

За сладоледа
250 мл. пълномаслено мляко
150 гр. захар
500 мл. пълномаслена сметана
5 големи жълтъка
щипка сол
1 ванилова пръчица
1 ч.л. ванилов екстракт
250 гр. шоколад
1 банан
боровинки или друг дребен пресен плод за декорация

За шоколадовите контейнери
2 големи шоколада

Приготвяне:

Сладоледа
В тиган с дебело дъно поставете прясно мляко и сложете вътре семената на ваниловата пръчица, както и самата нея. Семенцата можете да извадите като разрежете пръчицата по дължина от едната страна и изстържете от вътре с върха на малка лъжичка семената.
Добавете вътре захарта и щипката сол и загрейте млякото. Оттеглете от котлона и го оставете да поеме напълно ароматите за час.
През това време в отделен съд поставете пълномаслената сметана.
В купа разбийте жълтъците. Загрейте леко отново млякото и внимателно го прибавете на тънка струйка към жълтъците, като бъркате непрекъснато. Прехвърлете в тенджерка и поставете на слаб огън, бъркайки непрекъснато с тел или топлоустойчива шпатула, като обирате особено внимателно по ръба на дъното на тенджерата, за да не загори- там винаги първо загаря!
Гответе докато кремът се сгъсти и може да покрие шпатулата или чиста лъжица. Махнете ваниловата пръчица.
Охладете леко и след това внимателно смесете със сметаната, като добавите и ваниловата есенция. Поставете в хладилник за 24 часа, като покриете повърхността плътно с пергаментова хартия, за да не се образува коричка.
На другия ден поставете в машината за сладолед и замразете според нейните инструкции. Ако не притежавате машина за сладолед- купете си ;-) Шегата на страна- машините за сладолед не са скъпо удоволствие и ако сте сладоледени хищници като нас си струват всяка стотинка. Не говоря за професионалните машини със собствен генератор, а за тези за домашна употреба.
Ако все пак нямате, а искате да направите сладоледа веднага, след като го охладите добре една нощ го поставете във фризера и разбърквайте на всеки два-три часа с лъжица, за да намалите количеството на образувалите се кристали в сместа. Разбърквайте периодично докато не започне да се втвърдява добре- след това го оставете, като направите и последната стъпка с шоколада, която следва.
Ако го правите в машина- когато тя го охлади достатъчно го прехвърлете в съд за фризер.

Начупете шоколада на парченца и го разтопете внимателно в микровълновата печка, на водна баня или в уред за тази цел. Внимавайте да не го загреете много! Пюрирайте банана и смесете с разтопения шоколад. Уверете се, че шоколада не е топъл преди да го смесите със сладоледа!Добавете ги към сместа внимателно, без да разбърквате силно, за да се хомогенизира, а да останат ясни шоколадови линии.


За шоколадовите чашки




Разтопете шоколадите внимателно на водна баня/ микровълнова, след като ги начупите на относително еднакви малки парченца. Разтопения шоколад намажете от вътрешната страна на формички за мъфини като поставяте по една доста препълнена чаена лъжица във всеки и с помощта на четка или с върха на лъжичката разстелете по стените. Поставете ги в хладилника за около 30 мин. По средата на това време, когато леко са се стегнали е добре да ги извадите и да направите втори слой от шоколад, за да стават по- стабилни и дебели.
Такива шоколадови чашки често се правят с помощна на надути леко балони- измитите балончета се топят в шоколад, който трябва да е много добре темпериран, защото иначе ще завършите с кухня покрита с шоколад до тавана след пукането им. Аз никога не правя такива, защото силно вярвам, че нехранителни предмети не е редно да се докосват до храна, особено, когато тя е топла и риска от предаване на химикали е огромен, а хората с латексова непоносимост са силно застрашени от такива опити. Въпрос на лично желание и склонност да поемате такива рискове. Чашките са радост за децата най- вече, така че имайте наум тяхната хранителна безопасност обаче!
Хартийките за мъфини се белят много лесно след втвърдяване на шоколада.


Сглобяване
В шоколадовите чашки поставете по една- две лъжички от втвърдения сладолед и гарнирайте с пресни къпини/боровинки или друг свеж горски плод. Сервирайте веднага и засичайте за колко време ще бъдат изядени :-)

Сладоледената рецепта е адаптирана от http://www.davidlebovitz.com

3 коментара:

  1. Oooo, много добре изглеждат кошничките! Много хубава емоция ти е подарила дъщеря ти! Да ти е жива и здрава и много да те радва!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно предложение за кошнички! Лека вечер

    ОтговорИзтриване
  3. Много се радвам, че са допаднали и на вас!
    Фръц, благодаря за милите пожелания!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...