петък, 12 август 2011 г.

Пълнен картоф и пилешки бонфилета на грил

Неделя по обяд. Работа- повече от нужното. Време- оскъдно. Идеи- никакви. Гладни деца и мъже- в изобилие! (тук би била удачна тиха съспенс музика от стар трилър....).
Но има слънце зад дъждовния облак- на помощ идват любимите мързеливи пълнени картофи и верният им партньор в живота- месото на скара. Мама винаги е щастлива, когато има лесен изход от задаващата се гладна стачка на подопечните.
Пълненият картоф е семеен любимец. Дава възможност за безкраен списък от пълнежи и вариации- част от моите най- чести избори ще попълня скоро в друга публикация, както и възможност за избор дали плънката да бъде запечена допълнително или просто оставена студена.
Технологията за приготвянето е съвсем лесна, а времето на печене без нужда от допълнителни грижи дава време за приготвянето на останалата част от менюто или просто за доглеждане на предаването по телевизията с крака опънати на дивана.

Пълнен картоф и пилешки бонфилета на грил


Състав:

За картофите

6 по- едри картофа
2 с.л. зехтин
сол на вкус
настърган кашкавал
царевица
чесново масло*

За маслото

150 гр. масло- размекнато
3 скилидки чесън
сол- по желание
пресен магданоз, нарязан на дребно

За пилешкото

1 опаковка пилешки бонфилета
1 ч.ч. кокосово мляко
2 с.л. суха подправка Тикка масала

Приготвяне:

Картофите:

Измийте добре с четка под  течаща вода картофите. Подсушете ги с кърпа и с помощта на вилица набодете хаотично всеки картоф на няколко места. След това поставете по малко от зехтина върху всеки и го обтрийте добре, за да се покрие равномерно с мазнина. Посолете леко и отново разтъркайте. Така приготвените картофи поставете директно върху решетката на фурната, загряна предварително до 200 С. Оставете във фурната без повече ангажименти до изпичането им- имат нужда най- малко от половин час, понякога и до час, в зависимост от големината и сорта картофи.

През това време можете да приготвите Чесновото масло- обелете скилидките чесън и ги смачкайте с пресичка. Размекнатото масло смесете с пресования чесън и разбъркайте добре. Можете да добавите сол или пресен магданоз, нарязан на ситно- става още по- вкусно. Поставете в хладилника, за да се стегне.

Готовите картофи извадете с щипка и наредете да изстиват. Те трябва да са с плътна коричка и мека сърцевина.



Когато леко се поохладят, вземете с кърпа един картофи и направете леко неправилен Х- разрез с помощта на остър нож, ето така


След това стиснете внимателно в долната част на картофа, така ме направения разрез да се отвори като цвете



Така вече сте готови да напълните картофа си с каквато плънка пожелаете- в този случай аз сложих в още горещите картофи настърган кашкавал и зърна царевица, а отгоре добавих бучка от чесновото масло, за да се разтопи и разлее върху картофите до поднасянето им. Това е съвсем мързеливият вариант на този тип картофи. По- "сложните", както вече казах, ще отделя в идна публикация.

За пилето:

Преди да започнете да приготвяте картофите поставете в дълбока купа кокосовото мляко и разбъркайте в него тикка подправката. Поставете вътре пилешките бонфилета и оставете в хладилника поне за час. Загрейте грил тигана или скарата силно. Извадете пилешкото и го поставете да се запече за кратко от двете страни.


Сервирайте пилешките бонфилета гарнирани с пълнения картоф и свежа салата.

Съвсем бързичка и лесна комбинация, която се харесва и от децата, особено, ако могат сами да си пълнят картофите с разни неща и след това да дълбаят с лъжички из тях :-)

8 коментара:

  1. Мммм,много любимо!Подсети ме,че скоро не сме ги хапвали,благодаря!А твоите изглеждат много вкусно!

    Хубави почивни дни,Буба!

    ОтговорИзтриване
  2. Ооо, Бубе,
    тези картофки изглеждат невероятно. Да си призная, че не съм пекла във фурната, но като ги гледам колко са сочни и ароматни, ще пробвам. Пилето - също :)
    Поздрави за теб от морето

    ОтговорИзтриване
  3. Елексир, благодаря! Прекрасно е, че и вие сте фенове на пълнените картофи- радвам се, че съм ги върнала към кулинарен живот у вас :-)
    Прекрасен уикенд и много слънчеви емоции ти желая!

    Дани, страшно са мързеливи и вкусни- с нетърпение ще очаквам твоята версия на тези картофи- убедена съм че ще ги качиш до нови висини. Но сега си почини прекрасно на морето, изпий един студен фреш на топлия пясък и за мен, а ние тук из градовете да си печем картофи, като си нямаме по- смислена работа ;-)

    ОтговорИзтриване
  4. Бубе, прекрасни картофки! Обичам ги, направени по този начин.:-)) Отдавна не съм правила, значи трябва да поправя пропуска.:-)
    Сърдечни поздрави и хубава и позитивна седмица, пълна с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  5. Мони, в най- скоро време да планираш реванш с лихви на картофите! Обаче първо договори с кантара нещата, че става лошо.
    Прекрасна и слънчева седмица и много кулинарно вдъхновение ти желая! :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Обичам тези картофки, а и с тези филенца, наистина ще стане чудесна вечеря за хлапета:-)
    Снимките са супер!

    ОтговорИзтриване
  7. Бубе, не знам как съм ги пропуснала тези картофи. Прекрасни са! Любими са ми от времето, когато работех през лятото на морето и обедите и вечерите ми бяха основно пълнени картофи!
    Ще чакам и следващата публикация за тази вкусотия!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...