сряда, 14 септември 2011 г.

Моралната страна на една рецепта....

Към тази рецепта съм със смесени чувства- от една страна е възмутително вкусна, но пък от друга главната роля се играе от етикетно обозначени като "Бейби петлета" пилци, които някак ти засядат на гърлото след като чуеш името. Бях изрично уверена, че тези същества не са погубени в бебешка възраст петлета, а са просто такъв "модел", но пак ми беше леко криво, макар и да е малко лицемерно може би, взимайки предвид, че не се отказах от консумацията....

Като оставим морала настрана и се отдадем на довода "така ни е създала природата- хищници без скрупули" обаче, това е едно от най- крехкото пилешко месо и ако не страдате от дилеми около бюрократични наименования, то ви препоръчвам да опитате.

Ако пък не искате или няма от къде да намерите точно бейби варианта, то просто заменете месото с цяло пиле (но не дърта кокошка или петел), което ще стане също толкова ароматно и вкусно, без да тества майчинските възприятия у вас.

Бейби петлета с ароматно масло и картофи


Състав:


4 бр. бейби петлета или 1 голямо цяло пиле
1 кг. картофи
3-4 моркова
200 гр. масло- стайна температура
2-3 скилидки чесън- пресован
магданоз, мащерка, копър
сол и черен пипер
4 с.л. кокосова мазнина
1 ч.ч. настърган пармезан

Приготвяне:

В малка купа смесете мекото масло, пресованите скилидки чесън и на вкус от сухите подправки, сол и черен пипер.
Аз не използвам сол, а и пармезановата коричка по- късно добавя нужното спорен нашия вкус.
Внимателно отлепете кожата от месото и поставете с мъничка лъжичка по малко масло навсякъде, докъдето можете да достигнете.
В тавичка нарежете картофите и морковите. Поръсете ги с пресен или сух копър, сол (ако използвате) и добавете кокосовата мазнина. Разбъркайте добре и подравнете, като оформите нещо като празни места за пилешкото, за да могат всички картофки да се запекът и да не остават задушени под месото.

Поставете пилешкото в отделените легла, сипете водичка (можа да добавите и мъничко бяло вино, ако няма да се консумира от деца) докато покрие на половина картофките , завийте с алуминиево фолио като внимавате да не докосва кожата на пилетата, защото залепва и после я разкъсва грозно. Сложете в предварително загряна фурна.

От време на време наглеждайте, за да добавите течност, ако е нужно- тя никога не бива да покрива картофите, но трябва да има на дъното, за да ги задушава, или за да разбъркате зеленчуците.


Когато картофите омекнат и месото е почти готово махнете фолиото, полейте леко пилетата с течността в тавичката и поръсете щедро с пармезан. Оставете да се пече непокрито, за да се зачерви добре месото и да се получи хрупкава коричка от пармезан отгоре.

След изваждане оставете 10-на минути да се охлади и сервирайте.

11 коментара:

  1. Мда, като оставим настрана скрупулите, ни остава да се...нахвърлим като озверели от глад, защото снимките до друго не водят ! Страхотни са!
    Поздрави, Бубе, загледах и други твои проекти, така де, не предназначени за ...хищници, каквито сме :Р

    ОтговорИзтриване
  2. Заинтригува ме с тези бейби петлета... С вкус на пъдпъдъче месо ли са?! От къде мила ми Милейди се сдобихте с тази екзотична порода пилци? Май много питам :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Буболинчеее и аз се присъединявам към хищниците!
    Хич не ме интересува бейби или не!То и Катето Евро си говори със зеленчуците,ама си ги похапва:)
    Рецептата ти е много вкусничка и сочничка,облизах си ръцете,докато гледах снимките!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно изглеждаща е тази гозба, с тези петлета - колкото и наистина да е малко кофти....Ще се опитам да я приготвя с пъдпъдъци, ако открия, де!
    Преди време си купих едно много красиво и екстравагантно астраганено палто, и като разбрах как всъщност се получава астрагана- настръхнах и така и го нося изключително рядко и с доста смесени чувства. Ама това е живота, и ние сигурно сме пионки на някоя по-умна планета...
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  5. Снимките ме карат, скоро време да приготвя този разкош. От къде ги купуваш тези пиленца, в Бургаското метро видях един път но мисля, че беше пъдпъдък.
    Поздрави Марияна!

    ОтговорИзтриване
  6. Бубе,преди време по коледа в бг-мама бях изказала мнение по повод на малките прасенца,които продават за печене,че като ги гледам във фризерите такива малки,като заспали,и някакси не ми действат подстрекаващо на апетита,напротив.Пък и какво ли има да му се яде на едно толкова малко прасенце.Без да ангажирам никого с мнението си,като зяпнаха тия ми ти госпожи, щяха да ме изядат с парцалите ти казвам.
    Та,понякога,като се замисля на тази тема,ми става жал не само за малките,ами и за големите животинки.Ама.....требЕ и да се яде:)).
    Гозбичката ти е превъзходна!

    Хубав ден,мила!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз се заинтригувах от тези бейби петлета... Не знам дали ще се престраша да направя рецептата с тях, но имам едни пъдпъдъци, които ми се струват много подходящи за тази фантазия!

    ОтговорИзтриване
  8. DSdiva, радвам се, че си намерила и по- възвишените ми занимания за интригуващи, че то така какво първо впечатление правя- консуматор на недорасли животни....лоша работа. Благодаря ти за хубавите думи!

    Как бихте могла да сте задала много въпроси, скъпа ми Ели...този твар е закупен с големи препоръки от фирмата, която ползвам за месото на домакинството. Дано не се приеме кат овид реклама, но понеже не само на теб ти е станало интересно, за това да кажа, че фирмата се казва Вивенда. Та от там можеш да се сдобиеш с бейби петлета и бейби кокошки, които реално на вкус според мен доста докарват на пъдпъдък, може би малко по- вкусно всъщност...поне на нас така ни се сториха де.

    Кате, искрено ме разсмя с Катето Евро и нейните зеленчуци!!! Аз не следя никакси новостите около звездите в национален или международен план, та съм останала в неведение за тези наклонности на Еврото, но пък примерът е съвсем удачен- каквото и да си говорим- храната си е храна.

    Пепеляшка, носи го палтото, макар и с мъка. И аз така- с мъка ядох, ама ядох....То е грехота такова изящество като твоето палто да седи в гардероба. В един филм доста отдавна имаше диалог, който и до ден днешен помня и ме разсмива с реализма си и гласеше нещо подобно:
    "Жена, облечена с дълго кожено палто слиза от лимузина. До нея се приближава еко- защитничка и с назидателен тон и казва:
    - Знаете ли колко животни са убити, за да носите това палто?!
    Дамата с разкошното кожено палто в отговор невъзмутимо казва:
    - А вие знаете ли с колко животни съм спала, за да си го купя!"
    Животът е несправедлив наистина, но човек трябва да си дава по малко отстъпка от време на време....хора сме... :-)

    Мариянка, на Ели малко по- горе казах фирмата от която ги купих. Те правят доставки, така че града предполагам не е проблем. Но иначе това е и начинът, по който приготвям цяло пиле, така че дори и дад не намериш дребен вариант пилци, ще стане и с редови бройлер.

    Елексирче, в БГ- мама трябва да се подхожда с много внимание към всяко изказано мнение, че не знаеш кога небето може да се отвори върху ти в справедливия гняв женски ;-) Но пък ти си заслужаваш похвала за куража да се вкараш в такъв филм точно там :-) Да, и аз често си мисля за това, но пък и опцията с вегетарианството никак не ме влече, така че съм стигнала до личната си философия, че тъй като не можем да се лишим от месото, то поне следя зорко да не се пилее такова- да не се готви и хвърля или да се оставя да се разваля сурово. Така поне някак се успокоявам, че законът на джунглата важи, но не пропилявам жертвата на живота на едно животно с нехайство.

    Лулу, радвам се да те "видя отново" сред блог пространствата. С голяма радост се бях запътила към твоето местенце, защото видях пъстри красоти там....Ще се радвам да опиташ рецептата и дано останеш доволна от резултата, независимо какъв вид пернато ще избереш.

    ОтговорИзтриване
  9. Бубче, по този начин се чувствах, когато за първи път трябваше да сготвя заек. Макар и купен охладен, сърце не ми даваше дори да го пипна. Но когато ножът опре до кокала (разбирай, чакат те озверели от глад хора) и след като знаеш, че после резултатът ще е такъв, като на горните снимки, май за съжаление (за радост на други) забравяш скрупулите, запретваш ръкави и......:-)))
    Бубе, за пореден път си голяма изкусителка и това твое предложение трябва да се повтори (макар че не знам, откъде ще намеря петлета)-:-))
    Сърдечни поздрави и хубава кратка работна, но по-дълга почивна седмица!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Буб, все пак на колко градуса и колко време печеш? И да ме похвалиш публично как след твоята забележка дали отглеждам пилци, че готвя само просо, съм купила цялото месо на света, даже и дребни пилци :P

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи, в следващото си обръщение към народа, т.е. към останалата част от дружинката, обезателно ще отделя пет минути за поощрителни слова към последователите на моите препоръки и насоки, т.е. към теб и твоите майчини желания да смениш зърнената диета на подрастващите с нещо по- така. И остави моля те поне малко мръвка и за нас във Вивенда ;-)
    Пека на около 200 С с вентилатор, а времето вече наистина си зависи от заложения добитък и от сорта картофи на който си попаднала. Не съм писала, защото е много произволно и според личните навици тази част, така че печи си според предпочитаните настройки на твоята си фурна.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...