Рецептата за бухти е на моята майка- исках всичко да е точно както беше "тогава".
Бухтите на мама
2 1/2 ч.ч. брашно
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 щипка сол
ванилия
2 ч.ч. растителна мазнина за пържене
1/2 ч.ч. пудра захар за поръсване
Приготвяне:
В голяма купа разбийте с помощта на миксер яйцата. Добавете към тях киселото мляко, в което сте угасили содата. Разбийте добре и прибавете солта, ванилията и пресятото брашно на малки порции. Получава се гладка, средно гъста смес.
В огнеупорен съд сипете мазнината и загрейте добре. Проверете дали е готова като пуснете една малка капчица от сместа вътре и вижте дали веднага започва да се пържи.
Изберете съд, който е по- тесен, но дълбок, за да можете да получите добра дълбочина на мазнината. Ако е необходимо допълнете още растително олио- трябва да имате поне два- три пръста дълбока маслена баня, тъй като бухтите увеличават двойно обема си по време на печене, а и имат страхотната способност да се обръщат сами от другата страна, когато са се изпържили от едната, но за това се иска пространство. Стават много бързо, така че не се тревожете, че няма да можете да пържите по много бройки наведнъж.
Когато мазнината е готова, с помощта на лъжица, която преди всяко взимане трябва да топите в мазнина, гребнете от сместа и изсипете внимателно в горещата маслена баня.
Готовите бухтички поставете върху абсорбираща кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Прехвърлете в купа и поръсете с пудра захар, поставена в малка цедка или сито.
Сервирайте топлички със сладко, мед или сирене.
Бухтите изобщо не са мазни и неприятни (за жалост ;-) ) и не гарантирам, че няма да правите и на другата сутрин отново.
Бубе, не само ти си била сред тези, не правили бухти досега.:-))) За разлика от теб при мен все още предстои. Бухтите на твоята майчица са страхотни, толкова апетитни, с такъв загар, толкова слънчеви, напомнящи за лятото, което след днешния ден отсега нататък ще е само в спомените ни...
ОтговорИзтриванеОтново си се справила перфектно и си ни ги поднесла апетитно, с прекрасна, стилна снимка и с невероятен пост.:-)))
Благодаря за всичко!
Прегръдка и най-сърдечни поздрави с пожелания за уютна неделя!:-)
Бубе,
ОтговорИзтриванеобичам бухти, които правя рядко
за собствено успокоение /че са пържени:)/
Твоите, на мама, са чудесни, с невероятен "слънчев" загар, сякаш са били на море :)
Благодаря за чудесното предложение и в най-скоро време, ще прегреша!
Сърдечни поздрави и хубава и ароматна неделя!
Бубе,ще ме караш утре пак да вадя тигана,виждам аз!!Че и още по-лесни са като няма раточване и изрязване-суууупер!Леле,какви са топчести и мекички!Страхотни!
ОтговорИзтриванеХубава,релаксираща неделя пожелавам!
Буболинче,аз,за разлика от теб ги правя,когато ми се хапват!Правила съм ги посред нощите!Обожавам ги!
ОтговорИзтриванеДори сега ми идва да се пресегна през екрана и да ти открадна купата:)
Прегръдки и хубав неделен есенен ден:)
Бубе, чудни са бухтите на мама! Как иначе да се почувства уютно човек, в неделя сутрин без бухти и бурканче ароматно сладко от запасите?
ОтговорИзтриванеАз ги обичам да са едни големи , по разточени :) със сирене и сладко направо се топят в устата докато зяпам последната серия на "Двама мъже и половина" мушнат под одеялото .
ОтговорИзтриванеКой не обича неделите ???? :)