вторник, 29 ноември 2011 г.

Есенна торта с ябълки, орехи и маскарпоне за моето малко момиче


Преди две години и няколко дни в живота ни се появи второто дълго чакано и много трудно доведено до успешен финал щастие, нашето малко момиченце. Времето лети бързо и сякаш вчера я държах за пръв път в прегръдките си, сякаш вчера срещу мен блестяха две прекрасни малки очички, закрити между голямата шапка и белите пелени, а писъците на малкото маймунче изпълваха коридорите на родилното :-)

Сега вече малкото вързопче е самостоятелна единица с характер за двама и мнение по всеки въпрос касаещ нейното добруване, но въпреки ината си е все така възхитително прекрасна. Явно обаче е орисана да стават трудно нещата около нея и за това посрещна празника си с висока температура и кисело настроение, а разпратените покани за празника с децата през идния уикенд бяха отменени с тривиално телефонно обаждане....Е, поне семейно се събрахме да отпразнуваме специалния празник, макар и без голяма торта и купища гости.
В кратката отсечка между работата и болногледачестовото на двете чада - не е ли забавно как винаги са синхронно болни...., единственото което успях да направя бе една семпла, но много вкусна и романтично есенна торта, която е подходяща и за леко пораснали мъници (без алергии), защото що за празник би бил, ако звездата не може да забие две ръце в тортата си и да я опита....
Каката остана разочарована от липсата на всякакво какао и обяви, че това не се брои за торта, но всички останали бяха доволни, а неунищожената на празника част акомпанира две следобедни кафета и определено в момента ми липсва силно.

За да разсея съмненията в неглижиране на празника на малкото човече само ще добавя, че не бива да има заблуда по този въпрос и отбелязване с деца ще има, дори част от героите за тортата чакат на стартовата линия, но това когато му дойде времето, а сега ви оставям с рецептата, която си е моя измислица в по- голямата си част и затова си позволих да й дам име....

Есенна ябълкова торта "Бианка"


Състав:


За блата


4 яйца+ 3 жълтъка
200 гр. захар
1/2 ч.ч. орехи- смлени, като отделите още в началото на меленето малко, за да има и по- едри парченца в блата
1 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер

ванилия

1/2 ч.ч. ябълков сок за напояване на блата

За крема

1 кутия маскарпоне (500 гр.)
130 мл. течна сметана
1 кутия рикота (250 гр.) или друга неосолена фина извара
1 ч.ч. фина светло кафява захар
5 сладки ябълки -обелени и нарязани на кубченца
30 гр. масло
канела
ванилия

Приготвяне:

За блата- Отделете белтъците и разбийте седемте жълтъка със захарта (без две-три с.л.) до побеляване. Прибавете пресятото с бакпулвера брашно на малки порции и след това добавете орехите и ваниловите семена. В отделен съд разбийте белтъците с отделената захар до пухкав сняг. Прибавете разбитите белтъци към орехово- яйчена смес с помощта на дървена лъжица, като бъркате само в една посока и използвате максимално малко движения, колкото да се хомогенизират двете смеси, за да не спаднат белтъците. Печете в умерена, предварително загряна фурна до чиста клечка.

Готовия блат оставете да изстине за няколко минути в тортената форма, а след това поставете върху решетка до пълното му охлаждане.
Когато е съвсем студен, разрежете блата на три отделни части (в зависимост от големината на формата ви може да имате възможност за два, три или дори четири пласта, но това може да прецените когато видите колко е дебел вашия блат)

За крема-  Поставете нарязаните на дребно ябълки в огнеупорен съд с дебело дъно и прибавете към тях малко по- малко от половината захар. Сварете на умерен огън до пълното омекване на плодовете. Към готовите ябълки добавете канелата (около 1/2 ч.л. при мен, но е въпрос на вкус. Помнете обаче, че тази канела по- късно ще бъде размита в още крем и ще се загуби, ако е твърде малко). Оставете ябълковото сладко да се охлади напълно.

През това време, с помощта на ел. миксер разбийте течната сметана, като добавите захарта по средата на разбиването. Към разбитата сметана добавете изварата, маскарпонето и ванилията и отново разбийте леко, за да се получи гладък крем.
Отделете по- малко от половината от млечния крем и го смесете с изстиналите ябълки. Разбъркайте. Другата част от крема оставете на страна, за да го използвате за глазура.

Поставете един блат върху избраната чиния и сиропирайте леко със слабо загряния ябълков сок. Намажете щедро с ябълково- сметановия крем. Отгоре поставете следващия блат и повторете същото с него. Завършете със сиропиран блат.

Другата част от крема поставете в пош или намажете с шпатула върху тортата на дебел пласт. Поставете в хладилника, за да се стегне. Препоръчително е да сглобите тортата предишния ден и да я завиете добре в домакинско фолио, за да могат блатовете да поемат от влагата и аромата на крема- така е много по- сочна и вкусна. Поставете глазурата няколко часа преди сервирането. Ако нямате време можете да направите всичко наведнъж, но е добре да дадете на тортата поне няколко часа, за да се овлажни и стегне.


По моята торта има поръсен съвсем деликатен златист ядивен брокат, но той не се вижда на снимките за жалост. Ефекта му на светлината вечерта беше прекрасно- магичен и тържествен, така че ако разполагате с такъв- използвайте го за да придадете и на най- семплата торта малко va-va- voom!

За сега толкова. Аз отивам да бърша нослета, а може би скоро ще мога отново да ви поканя на рожден ден с отложен старт, но пък надявам се цветен и весел :-)

ПП. Добавям една много бърза и кофти снимка на разрез, просто за да се добие представа за нещата "отвътре". Правена е с мъж, чакащ с вилица в движение на масата и по- добро постижение нямах шанс да имам :-)


О, за малко да забравя.......Нека дам и на вас по една покана за бъдещото събитие :-)

34 коментара:

  1. Бубе,
    да е жива и здрава малката принцеса
    и много да ви радва!
    Поканите са прекрасни и съм сигурна, че ще има чудесно празненство!
    А тортата е чудесна, феерична, страхотна на вкус!
    Точно за принцеси!
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит рожден ден на малкото зайче :)
    Тортата много ми харесва - розичките са страхни, а и щом е орехова, то със сигурност е и много вкусна!
    Бързо оздравяване ви желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Бубе,ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
    Да е жива и здрава,да бъде късметлийка и щастието,да я съпътства в живота!
    Пожелавам ви бързо оздравяване!
    Тортата е много хубава!
    И аз обичам този вид декориране на торта!
    Става много нежна!Представям си я с броката!
    Прегръдки:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник, Буба!
    Желая ви здраве и късмет, много щастие да усмихва нейното и твоето лице!
    Прекрасна торта и поканите са страхотни,
    поздравления и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. @Dani
    Дани, много ти благодаря за милите думи! Дано наистина се получи добре позакъснялото ни тържество. Прекрасен и слънчев ден ти пожелавам!!!

    ОтговорИзтриване
  6. @fedora fedora, щом са орехи не може да има грешка е и моето виждане за нещата :-) Благодаря ти за прекрасните комплименти и добри думи!

    ОтговорИзтриване
  7. @КАТЕРИНА Кейт, прекрасна орисия, благодаря от името на малкото човече! Мила и сърдечна, както всеки път. Благодаря ти, красавице!

    ОтговорИзтриване
  8. @di_ani Ди, много благодаря за красивите пожелания! Желая от все сърце много щастие и здраве и в твоя дом!

    ОтговорИзтриване
  9. Да ти е живо и здраво малкото слънчице! Пожелавам с много здраве да е благословена и все така от много обич обградена! А тортата е с любимите ми вкусове :) Много нежна и красива! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Бубе,пожелавам на съкровището ти много здраве,щастие и прекрасно детство!
    Тортата както винаги много ми харесва,особено тези рози така красиво си ги навъртяла,кога ли ще мога и аз така,страхотни са!

    Весел празник с дечицата!

    ОтговорИзтриване
  11. Бубе, да ти е жива и здрава рожденицата (макар и със закъснение). Пожелавам и безоблачно детство, порядъчно количество пакости и много усмивки.
    Тортата е прекрасна и много стилна!
    Надявам се, че девойката вече е оздравяла!

    ОтговорИзтриване
  12. Честит празник (с малко закъснение, но с най-добри пожелания)!
    Много жалко, че се е наложило да отложите детското парти. Пожелавам ви да си изкарате много весело! Поканата е СТРАХОТНА! И тя ли е твое дело?
    Тортата също много ми допада и като визия, и като съчетание на вкусове. Украсата е семпла, но много ефектна!

    ОтговорИзтриване
  13. Бубето/кандиларов29 ноември 2011 г. в 18:38

    Да ви е жива и здрава прекрасната Бианка!Да ви радва и да бъде гордостта на мама и тати!А пък вие да бъдете все така сплотено и обичащо се семейство!А пък аз понеже случайно те разкрих в блога ти и останах без думи от красотите и таланта ти, ще се възползвам да ги видя някой ден и на живо!Оздравявайте бързо и целувки на двете принцеси от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Бубе, честит празник на детенцето ти и на теб! Да сте живи и здрави цялото семейство:)
    Тортата много ми допада, любима комбинация :)

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотна торта! Да ти е жива и здрава малката принцеса! Весела, талатлива и много усмихната! Бързо оздравявяване :)

    ОтговорИзтриване
  16. Бубе, честит празник на малката голяма Бианка! :) Да расте весела и щастлива, а на първо време бързо да оздравява! :) Страхотна торта, особено се впечатлих от перфектната украса отгоре :). Вземам си и покана за следващото тържество :).
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Сигурна съм, че закъснението няма да попречи на хубавото изкарване на дечурлигата:-)
    Да ти е много здрава госпожицата, много усмихната и пълна с желание да открива:-)
    Тортата е наистина много нежна, за вкусът съм убедена- орехи, маскарпоне, сладки ябълки..... поздравления и хубав купон!
    Поканите- и те така;-) Възхитена съм!

    ОтговорИзтриване
  18. Ще дойда, благодаря за поканата! А докато разбера, че имало рожден ден, сигурна съм, че си забравила за бърсането на нослетата и чадата са вече здрави! А тортата, ооооо, изглежда божествено! Обичам разказите ти, снмиките ти, романтиката, която струи отвсякъде! Освен да пожелая много здраве, късмет и да й върви по вода на дъщеричката!

    ОтговорИзтриване
  19. @Габи Габи, благодаря от сърце за мелодичното пожелание и позитивния коментар! :-)

    ОтговорИзтриване
  20. @Еликсир Елексирче, благодаря ти! За розите- то е много лесно това с тези врътки. Аз не съм много добър приятел с поша и пак минавам с този вид декорация. Не се разсейвай, ами хващай звездата и твори :-)

    ОтговорИзтриване
  21. @Lulu Lulu, безкрайноа благодаря за пожеланията :-)

    ОтговорИзтриване
  22. @ellyganova Ели, много ти благодаря за стимулиращо- милите комплименти и пожелания! поканите са си мои творби, да :-)

    ОтговорИзтриване
  23. @Бубето/кандиларов Бубенце, нямам думи да кажа колко мило и приятно ми стана да те видя тук! Трогна ме от сърце с пожеланията и комплиментите си! Толкова мила и деликатна, както винаги. Надявам се по- често да се виждаме по вкусни поводи :-)

    ОтговорИзтриване
  24. @Еoc Благодаря от сърце! Разменям парче торта за една кифличка по всяко време ;-)

    ОтговорИзтриване
  25. @eva bor Много, много благодаря за орисията и хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  26. @Mira Мира, всеки път ми топлиш сърцето с прекрасния си позитивизъм и искреност. Благодаря ти за хубавите думи, за високо оценената горна част- вярвай ми, случайно е ;-) и за обещанието да бъдеш гост и на следващата част- ще те очаквам! :-)

    ОтговорИзтриване
  27. @Мъх Благодаря ти, Мъхче! Дано да е така и да се получи хубаво, макар и толкова забавено тържество за малкото човече. За мен е истинска радост да видя, че ти допадат идеите ми :-)

    ОтговорИзтриване
  28. @Ивейн Ивейн, какво бих могла да кажа на толкова разчувстващи и мили думи като тези, които си отправила към мен! Трогна ме от все сърце и ти благодаря!!! Надявам се и на следваща част да се представя добре и да ти е приятно да сред гостите ни :-)

    ОтговорИзтриване
  29. Бубе,да е здрава и щастлива малката ти принцеса!А тортата е чудесна-е, децата предпочитат какао и шоколад,но и такава ще има разбира се...Хубав празник да си спретните с малките гости,а за поканите -нямам думи,прекрасни са.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  30. Невероятно изглежда, като букет цветя. Даже на някой, ако му се играе повече може да оцвети крема в различни цветове и така наистина ще стане като букет цветя. Винаги предлагаш прекрасни рецепти, които изглеждат блестящо и интересно, за това обичам да влизам в твоя блог. Пробвала съм някои, но за съжаление не съм майстор като теб и не ми се получават толкова добре на външен вид, но си ги хапваме ...

    ОтговорИзтриване
  31. Блогът е страхотен, толкова вдъхновяващ! А тази торта ме грабна от пръв поглед и ми се иска да я направя за третия рожден ден на дъщеря ми. Може ли обаче да споделите колко големи кутии маскарпоне и рикота са мислени за крема, защото тук има и малки и големи разфасовки. Мерси предварително и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С доста закъснял отговор, но все пак наистина е мой пропуск да напиша точните грамажи, изхождайки от това, че тук се предлагат основно и масово стандартни опаковки от маскарпоне и рикота. Маскарпонето е било 500 гр, а рикотата 250 гр. Ще го допълня и в рецептата, благодаря за корекцията!
      Хубав и успешен ден,
      Буба

      Изтриване
  32. Така и предположих и ще го имам предвид следващият път. А тортата стана разкошна. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  33. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...