вторник, 3 януари 2012 г.

Нова година, стари рецепти и нито грам ретроспекции

Честита Нова година! Измина доста време от звуците на шампанско и фойерверки, а аз едва сега успях да проявя елементарно възпитание и да ви поздравя. Нека от сърце ви пожелая 2012 да донесе много здраве, вяра, покорени върхове и хълмчета и споделени с най- скъпите хора мигове, които и след години да извикват усмивката на лицата ви.

Това казано, трябва да си призная, че съм леко лишена от особена сантименталност към този административно- делови повод за всенародни веселия. Не, не съм Гринч на Новата година- обожавам суетенето около заялата тапа на шампанското; прекъсната внезапно от речта на президента Новогодишна програма, и то точно когато си мислиш, че очевидно нещо не ти е наред, защото въпреки часовете старание не успяваш на хванеш хумора на скечовете, а лицата от екрана ти напомнят колко си остарял ти самия, щом тези младежи от детството ти са вече баби и дядовци; последните 30 секунди на големия часовник; зарята на площада и хората, ах тези хора, които карат всеки с капка българска кръв да стане- тези неща ме умиляват от дете с цялата си тържественост и емоция , но пък мога да ви уверя, че няма да видите подробно резюме на изминалата ми година в дела и документи, нито ще чуете обещанията ми за по- добро Аз, траещи средно около седмица- две при повечето хора :-)  Никакви ретроспективни анализи.

След като се уверих, че и тази година след като часовника удари 12.00 аз не се превърнах в тиква (бел. авт. Преди години все се надявах, че ще се превърна в принцеса, но това се оказа еднократна и доста краткотрайна трансформация, която се случи само веднъж, средно между лятото на запознанството и първия положителен тест), затворих вратата на старата година и отидох да спя.

А сега, в новата 2012, дали не бихте искали да изпиете чаша топъл шоколад?


Чудесно! Вземете си на път към офиса утре сутрин, а аз ще ви почерпя с нещо много, много по- добро от това- с абсолютно пристрастяващия ми фаворит сред кремовете: Домашния Данет, базиран на рецептата на Nadja_sp  

Не съм особен фен на кремовете,  но този е просто изумително добър! С добавката на белия крем се превръща в пълно копие на купешкия си събрат, но за сравнение в качеството на двата е немислимо да се говори. Рецептата отново е нещо, което вече бях публикувала, т.е. тя е моето "нещо старо" от годините, но исках да редактирам и освежа, а и именно този крем правеше след- празничните ни следобеди тази година отново празник за сетивата, акомпаниран от филм под дебелото одеяло в приятните почивни дни.


Домашен Данет


Състав:

За шоколадовия крем:

1 литър пълномаслено прясно мляко
200 мл. течна сметана
100 гр. какао
100 гр. захар
50 гр. нишесте

За белия крем:

малка кофичка заквасена сметана
100 мл. течна сметана
1-2 с.л. фина захар

Приготвяне:

Какаото и нишестето се пресяват заедно. Смесват се в тенджера с дебело дъно. Постепенно прибавяме студеното прясно мляко, смесено със сметаната. Разбъркваме леко през цялото време, за да не се образуват бучици.
Поставяме на умерен огън и бъркаме непрекъснато, докато кремът се сгъсти.



Готовия крем пресипваме в купички и поставяме в хладилника, като върху повърхността на всяко кремче слагаме кръгче пергаментова хартия, за да не се получава онази противна кора.

След като се охлади добре, се добавя белят крем, който се приготвя като течната сметана се разбива до пухкаво със захарта и постепенно към тях се добавя заквасената сметана, бъркайки внимателно с виличка или тел.


N.B. Ако нямате заквасена сметана можете просто да разбийте течната сметана с мъничко захар и да гарнирате с нея- отново е вкусно.

Подходящо е за по- големи деца, ако захарта не ви притеснява. Пробвах да заменя с мед и агаве, но не се получава добре по мое мнение.


Десерта е с доста мазнини, но пък си заслужава всяка хапка, така че оставете диетите за след още ден- два и се възползвайте от празниците като извинение за още сантиметър тук- там, а аз ви обещавам, че следващите дни ще споделя с вас един много, много специален чийзкейк, който не само е изумително вкусен, но и е безкрайно нестандартен и най- вече- полезен до последната троха!


И не забравяйте да бъдете по- добри, по- целеустремени и по- търпеливи тази година! Най- малкото не пречи да опитаме :-)

35 коментара:

  1. Честита Нова година!
    Нека тя да е за твоето семейство здрава, усмихната, влюбена, успешна, с чисти помисли и благодатна!
    С удоволствие си взимам рано сутринта от топлата напитка!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Нова Година!
    Здрава и мирва,с много усмивки,любов и прекрасни мигове....
    А напитката е прекрасна-една за мен,ако може....
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Ч2стита Нова Година!
    Здрава,пълна, късметлийска и щастлива!
    Бубинка, обожавам да те чета, а снимката с малките ръчички обгърнали чашата излъчва много нежни чувства и топлота!
    Прегръщам те:*)

    ОтговорИзтриване
  4. Ох благодаря ти! И за крема и за мислите, изречени на глас (ужас, колко се припокриват с моите!) и за липсата на ретроспекция! И аз не съм от хората, дето си обещават разни неща, само защото някой някъде е измислил отмерването на времето и по негови изчисления, сега започвала новата година.
    Само да попитам, дали пък няма някакъв шанс да публикуваш по- често. Много, ама наистина много обичам да те чета:)

    ОтговорИзтриване
  5. Честита нова година и от мен,
    с пожелания за здраве и късмет, вдъхновение и сбъднати мечти, много радост и щастие!
    Прекрасно начало,
    нека е прекрасна и годината за теб, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасен данет! Моите го обожават и непременно ще го направя!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита нова година Бубе! Бъди здрава, обичана, все така многословна и много красноречива. Харесват ми твоите постове, звучат страшно разтоварващо и приятно!
    Много положителни емоции ти пожелавам и страхотна 2012 г.

    ОтговорИзтриване
  8. Аз ти пожелавам една прекрасна нова година, изпълнена с още повече вдъхновение и много нови креативни проекти!
    Равносметките и обещанията и аз ги намирам за излишни и безсмислени... ако човек прави това, което го кара да се чувства щастлив (пък дори и това да включва изпушването на 15 цигари на ден), значи всичко е ОК :-)...

    ОтговорИзтриване
  9. Щастлива нова година Буба :) Докато четях си мислех ... не само споделям мислите ти, но и много ме развесели с начина, по който си описала всичко, разсмя ме много :) Ретроспекциите са ми много трудни и сложни, а определянето на нещо като добро или лошо ... с времето гледната точка се променя :)) Аз мисля, че няма нищо по хубаво от чаша горещ шоколад, а и данета ми харесва :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. такива сладости не отказвам по което и да е време от годината :)
    Харесвам чувството ти за живота!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Бубе, честита да е новата година и на теб и да ти донесе много хубави неща и прекрасни моменти с любимите ти хора!
    И аз като теб не обичам рамносметките, но много обичам шоколад :).

    ОтговорИзтриване
  12. За много години, Буба!
    Нека от хубавите неща в живота, които не се купуват, да има по много в твоето семейство!
    А аз като един виден столичен фен на кремовете, веднага си записвам този данет:-)
    За равносметките нищо няма да кажа- май всички не ги харесваме :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Честита нова година, Бубе! Много здраве и усмивки!
    Аз пък си направих равносметка на изминалата година. Беше трудна година за мен в много аспекти и останах доволна, че все съм научила нещо.
    Силно ме вълнува каква течна сметана купуваш?
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  14. @Dani Честита 2012 и на теб, Дани! Много мили пожелания, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  15. @Живка Честита Нова година! Да е здрава, щастлива и успешна за теб!

    ОтговорИзтриване
  16. @КАТЕРИНА Кейт, честита Нова година! Да донесе за теб и твоите най- скъпи хора само здраве, още много от пословичния ви оптимизъм и да я изкарате в приятни споделени мигове.
    Толкова си мила и деликатна в коментарите си, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  17. @Lulu Лулу, обичам хората от моята кръвна група. Не е ужасТ нашия здрав разум, недей така ;-)

    ОтговорИзтриване
  18. @traiana Щом и ти си фен на този порочно вкусен крем, то наистина няма да останеш разочарована! Сподели после дали ти е допаднал, ако имаш желание.

    ОтговорИзтриване
  19. @Dani Dineva Дани, благодаря ти от сърце! Да е благодатна, спокойна и здрава новата година и за теб и твоето семейство. Да ти донесе много творческа муза и успешни проекти. Благодаря ти за милите думи към мен- винаги ме трогваш много!

    ОтговорИзтриване
  20. @Дени Весела, здрава, творческа, пълна с незабравими спомени година и на теб, Дени!
    Ако човек може да се докопа до твоя домашен глог и кекс, то наистина всички равносметки биха били излишни- щастието е гарантирано :-)

    ОтговорИзтриване
  21. @eva bor Весела, здрава и успешна година ти пожелавам, Ева! Щастлива съм, че виждам любими хора, споделящи мислите ми.

    ОтговорИзтриване
  22. @Еoc Дай боже да посрещаме и изпращаме още много, много години с парче шоколад в устата ;-)
    Спорна и слънчева седмица, Еос!

    ОтговорИзтриване
  23. @Mira Мира, кому са нужни равносметки, когато има шоколад- това е и моето мото. Дано през тази година се радваме на много вкусни рецепти с този подъл гад и най- вече да не ни личи на талията любовта към него.

    ОтговорИзтриване
  24. @Мъх Ще се радвам да споделиш експертно мнение на познавач- дано да отговори на изискванията на истински кремо-любец ;-) Аз понеже, както казах, не съм особен фен, но този ме хвърля във възторг, та ще оценя високо споделени мисли от професионалисти.

    ОтговорИзтриване
  25. @Daeneris Ди, стана ми мъчно, че годината е била трудна. Иска ми се от все сърце да ти пожелая новата да бъде диаметрално различна от предходната и на финала й да не се налагат равносметки, а просто въздишка за прекрасната изминала година. Радвам се, че си оптимист и си натрупала опит от изживяното обаче- възхищавам се на силата на хората да се учат от грешките и неволите, а да не потъват в омраза към съдбата.
    Течната сметана която взимам е от Балев Био- единствено там намирам био течна сметана. Хубава е, пълномаслена и много добре се разбива, но е в малки опаковки. Ако там нямат, правя компромис с Президент, но в нея не ми харесва наличието на добавки и никаквата гаранция за произхода на млякото.

    Хубава и успешна първа работна седмица ти пожелавам.

    ОтговорИзтриване
  26. Бубе,

    От сърце ти желая здраве и много радостни мигове!Много обич и специални усмихващи те моменти!По-добра,по-успешна година и късмет!

    Кремчето, е страхотно,мен не ме интересува далие е диетично или не,това,че е шоколадово ми е достатъчно,за да се насладя на момента!В твоя има толкова уют!Продължавай в същия дух!На твоята страничка си пожелавам по-често да ме радваш с оригиналните неща, които публикуваш!

    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  27. Много вкусно кремче и като любител на подобни сладости веднага си пожелах една чашка!
    Сърдечен поздрав за новата година!

    ОтговорИзтриване
  28. Бубето/кандиларов4 януари 2012 г. в 20:16

    Бубе,
    за много години!Желая ви много здраве,споделени незабравими моменти,нестихващ оптимизъм,а любовта и уютът никога да не напускат дома ви!Бъди все така креативна,духовита и вдъхновяваща!
    Прегръдки и целувки на малките принцеси!
    А аз ще зарадвам моите студентчета с твоя невероятен шедьовър!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  29. @Bety Благодаря ти за милите думи, Бети! Желая прелестна, здрава и мирна година и на теб от все сърце!

    ОтговорИзтриване
  30. @Еликсир Елексирче, спорна, щастлива и здрава година желая и на теб! А за една чашка си винаги добре дошла :-)

    ОтговорИзтриване
  31. @Бубето/кандиларов Бубе, желая от името на цялото ни семейство една прекрасна, много успешна и най- вече здрава и безоблачна година за теб и твоите близки!
    Думите ти ме ласкаят много- толкова си миличка! Дано останат доволни твоите големи съкровища!

    ОтговорИзтриване
  32. Честита и спорна Нова Година!
    С удоволствие бих я започнала с една такава изкусителна чашка.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  33. Бубе,....невероятни вкуснотии си направила!С удоволствие бих опитала- изглежда вълшебно! Желая ти една успешна и щастлива година!!!

    ОтговорИзтриване
  34. Честита Нова година - нека е по-щастлива и успешна от предишната!
    Страхотен десерт, представям си само колко е вкусен...
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...