неделя, 12 февруари 2012 г.

Направи си сам лава лампа

Последните три седмици с моите момичета изкарваме вкъщи, тъй като те си играят на пинг понг с някакъв вирус с екстри. Времето навън е полудяло, както и сами виждате най- вероятно, и пингвини и бели мечки дебнат в засада. Това ме остави с две кисели на смени деца, заложници на скуката вкъщи. След като минахме повечето от познатите занимания, трябваше да стана по- креативна, за да ги държа кротки и щастливи. Реших, че е време да съберем в едно играта с опознаването на света, защото от толкова стоене вкъщи дупетата ни пораснаха, но мозъците приеха обратен курс.

Ето с какво уплътнихме един от дните, а и случайно създадох прекрасно средство за стимулиране на доброто поведение на голямото човече, защото само добрите дела носят консумативите за забавлението :-)

Е, не очаквайте да е като работещите с ток лампи, но пък е адски добра алтернатива, лесно се обяснява нагледно как и защо водата и мазнината не се смесват и кое и как поема цветове, както и основното за реакцията на водата с таблетката. Изобщо- забавно, умно и служещо за изнудване, какво още да иска една майка?!

Лава лампа

За да си направите своя ще ви бъдат нужни:


- едно стъклено шише с капачка
- вода
- бебешко олио или някаква евтина растителна мазнина
- боя за храна
- таблетки Алка- Зелцер

За шише аз използвах едно от био- боза. След като вече има такова чудо на природата на пазара, което аз така и не се научих да харесвам, но пък съпругът ми е пристрастен към този вкус от детството,  и не се налага аз да правя сама боза в домашни условия , то поне мога да се възползвам от красивата бутилка като награда за упоритото ми бъркане на закваски преди :-)

Отне ми два дни да търкам лепилото от етикета- категорична съм, че производители на боза търпят огромни пропуснати ползи, след като все още не са се свързали с НАСА, за да им продадат лепилото с което лепят тези етикети за поправки на совалките! Това нещо просто няма махане!

След като се преборите с почистването на бутилката, сте готови да започнете :-)

Сипете в бутилката около 3/4 вода. В нея изсипете боята за храна в цвета, който малките са избрали. Нашата лава трябваше да бъде червена. Разтръскайте леко, за да се разтвори боята.


Започнете да наливате внимателно мазнината, като стигнете почти до горе, но все пак оставите малко пространство, за да не излезе пенещата се лава по- късно!


Ще ви трябва малко търпение мазнината да се избистри от сипването.
След като сте готови или пък просто нямате повече търпение, отворете една таблетка Алка- Зелцер и я счупете на две.


Пуснете я в бутилката и веднага щом таблетката докосне водата започва веселата част!


ПП. Снимките са след много, много таблетки и вече мазнината се беше оцветила, но общо взето става да се придобие представа за крайния резултат ;-)


Не се лъжете да сложите цяла таблетка! Или поне не го правете, ако не сте в мивката.

Когато се остави за няколко часа мазнината отново се изчиства и е готова за нови и нови приключения. Таблетките са вашата разменна монета за различни цели, използвайте ги мъдро драги родители! 

Лампата може да седи дълго време затворена плътно с капачката.

Това е! Лесно и бързо, децата могат да вземат дейно участие в изработването и запълва известно време от деня вкъщи.


8 коментара:

  1. Много цветно и усмихнато ми стана на душата от твоята лава лампа :) Страхотна идея - ще събера с нея точки пред племенниците :)

    ОтговорИзтриване
  2. Бубе,добре са се забавлявали децата.То в тази зима и с тези вируси да се чудиш как по-леко да им е на тях-милите...
    Ама пък какъв цвят са си избрали сладураните...
    Хубава неделна вечер и бързо оздравяване!

    ОтговорИзтриване
  3. Хаха, разсмя ме, позната история:) Чудесно хрумване, ние имаме цяла книжка с такива фокуси и пада голям майтап:)

    ОтговорИзтриване
  4. Трябва наистина да си била много на зор, щом измисли такова страхотно нещо. :))))
    Ще се пробва някой ден непременно! :) Дали разтворим аспирин ще свърши същата работа?

    ОтговорИзтриване
  5. :):):), много забавно е при вас! Какви пакости измисляте:). Благодаря за настроението!

    ОтговорИзтриване
  6. Му ха ха ха:)))) Голям кеф! Страшна си!

    ОтговорИзтриване
  7. Може ли да ме осиновиш поне за седмица?А аз ще слушкам и папкам всичко,което ми приготвиш и то в детска порция:р Невероятна си :)

    ОтговорИзтриване
  8. Буба, да знаеш, тази ваша хрумка ще я пазя засега от погледа на мой'та изследователка... След като видя рокличката за фибки преди дни, не ме остави докато не и ущия играчка (избра си такава от най-пипкавите :) Желая ви здраве и дано скоро лошото време си отиде :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...