четвъртък, 8 март 2012 г.

Честит 8-ми март!


Честит най- нежен празник, мили дами! За едни скъп празник, за други просто ден обикновен, но без съмнение днес всяка от нас има повод да се обърне към изминатия път до сега през призмата на женската си страна, на онази нежна страна, която като малко момиченце я е карала да гледа с широко отворени очи към мама, да мечтае някой ден да е точно като нея- красива, грижовна и всеотдайна, която й е помогнала да измине пътя към изграждането на Жената в себе си по един неповторим и толкова съкровен начин и да се превърне в силната дама днес, без значение дали Тя е ръководен кадър с твърда управленска ръка, съвестен професионалист в своята кариера или се е отдала на отглеждането на семейството си, но никога не оставя назад онази своя роля, генетично закодирана в нея- да бъде Жена и Майка. Да плаче тихичко скрита от очите хорски, когато емоциите надделеят над силата й, да търси любовта в малките жестове на близките си, да дарява щастие и грижа без да търси сметка  и без да пести силите си и да мечтае дори когато повечето хора нямат сила за мечти, да гледа романтични комедии с пуканки в ръка и да се вълнува от любовта като малко момиченце, да си спомня за игрите с кукли и белите роклички с дантелки, да си припомня с усмивка първият плач на рожбите си, въпреки че е преминала през нечовешки мъки преди секунди и да е готова да го повтори и потрети, защото децата са смисъла на нейния живот!


Мога да продължа изключително дълго да изреждам малките прекрасни черти на пъстрата палитра, която представлява женската душа, но предпочитам да споделя тук една малка история, чийто автор ми е неизвестен, за мое съжаление, но пък ме трогна силно и разказва толкова много в малко думи.

Едно малко момченце, виждайки сълзи в очите на майка си, я попитало:
- Защо плачеш?
- Защото съм жена - му отговорила тя.
- Не мога да го разбера - продължило да се чуди то.
Майка му само го прегърнала и казала:
- И никога няма да можеш...

По-късно малкото момченце попитало баща си:
- Защо мама плаче, като че ли без причина?
- Всички жени плачат без причина - бил краткият отговор на бащата.

Малкото момче пораснало, станало мъж, но все още се чудел защо плачат жените. Накрая той решил да говори за това с Господ. Попитал Го:
- Господи, защо жените се разплакват толкова лесно?

Господ отговорил:
- Когато правех жената, исках тя да бъде нещо изключително.
Направих раменете й достатъчно здрави и силни, за да могат да носят тежестта на света, но достатъчно нежни и меки, за да дават комфорт.
Дадох й вътрешна сила, с която да понесе раждането на дете и отхвърлянето, което много пъти идва от децата й.
Дадох й твърдост, която й позволява да продължава, дори когато всички останали се отказват, да се грижи за семейството си без да се оплаква, дори болна и изтощена.
Дадох й чувствителност, за да обича децата си, независимо от обстоятелствата и дори когато те я нараняват.
Дадох й сила да се грижи за съпруга си, независимо от грешките му и я оформих от реброто му, за да пази сърцето му.
Дадох й мъдрост, за да знае, че добрият съпруг никога не наранява жена си, но понякога изпитва силата и решението й да стои твърдо зад него.
И накрая, дадох й сълзи, които да пролива. Те са само нейни, за да ги използва, когато й е нужно.

- Виждаш ли, синко - казал Господ - красотата на жената не е в дрехите, които тя носи, фигурата, която има, или прическата, която си прави. Красотата на жената трябва да се види в очите й, защото това е вратата към сърцето й - мястото, където живее любовта. 


След тази история не бих могла да кажа нищо повече.
За празника отново нямах време за големи проекти, тъй като като типична жена съм нарамила по 20 дини под всяка мишница и няколко в раницата, но преди работа успях да направя малко къпкейкчета и бонбони, с които да почерпя за празника. 

Искаше ми се да ги украся малко по- тематично, например с товарен кон, накичен с панделка и червило, защото тогава биха били съвсем актуални и женски, но ще го оставя за догодина :-)

Ванилови кексчета с шоколадов ганаш

Състав:

За кексчетата

150 гр. масло- на стайна температура
150 гр. захар
3 яйца
375 гр. брашно с набухвател
1/2 ч.л. ванилов екстракт

За ганаша

250 мл. пълномаслена течна сметана
600 гр. ягодов шоколад (можете да използвате каквъто шоколад искате- бял, млечен)

Приготвяне:

В голяма купа за разбиване поставете маслото и захарта и разбийте леко с миксер. Добавете яйцата, брашното и ванилията и доразбийте леко всички съставки, за да се хомогенизират добре. Не прекалявайте с разбиването.

Изсипете сместа в 12 хартиени чашки за мъфини, поставени във формичка и печете в предварително загряна до 180 С без вентилатор фурна.

Печете до готовност, след това извадете и охладете на решетка кексчетата. 

За ганаша- Затоплете сметаната на котлона до точката малко преди да заври. Поставете шоколада в затоплената сметана и разбъркайте докато се стопи. Поставете я в хладилника за през нощта, за да стегне. На следващата сутрин извадете сметаново- шоколадовата смес и разбийте с миксер до пухкав и стегнат крем.

Върху изстиналите кексчета поставете с помощта на пош с накрайник от ганаша и декорирайте.

N.B. Ако нямате време да направите ганаша предишната вечер, както аз нямах тази сутрин, то разтопете шоколада и оставате да се охлади добре, през това време разбийте сметаната почти до пухкаво, прибавете към нея изстиналия разтопен шоколади ги разбийте до пухкав крем, който сложете в хладилника или направо във фризера, за да се стегне. Следете често крема, ако използвате фризера, за да не замръзне!
Когато стане достатъчно твърд го разбийте леко или разбъркайте с лъжица и използвайте- малко по- рисковано, ако Ви липсва опит, но много по- бързо, ако не сте имали време да планирате нещата.


Бонбоните са съвсем прости- използвах само малко разтопен ягодов шоколад, който темперирах и поставих в молдовете. На част от тях сложих пълнеж от крем кафе, а другите са чисто ягодови.


Опаковах ги в малки пликчета ги раздадох като мънички подаръчета за градината на малките и за друти дами, които няма да са ми под ръка в офиса днес.


Пожелавам Ви един ден с прекрасни изненади, неочаквани мили жестове и поне един- два мечтани подаръка!

27 коментара:

  1. Бубе,пожелавам ти мястото,където живее любовта ти да тупти винаги възторжено и да ти подсказва,че си много обичана,желана и уважавана!
    Снимките както винаги отмарят очите с красота,а мъфините са просто брилянтни!Бонбонка,така усмихната,си взимам с удоволствие и дано имаш един фантастичен празник!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, толкова мила, както винаги. Много нежно пожелание, благодаря ти!

      Изтриване
  2. Красиви и нежни кексчета, като женската ни същност! Честит празник, Бубе! Бъди здрава, нежна, крехка и силна, обичана и желана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник,Бубе!
      Бъди здрава,обичана и много щастлива!
      Много нежни вкусотийки....
      Хубав празник!

      Изтриване
    2. Бубе, разплака ме с публикацията си...огледах се в нея като в огледало.
      Благодаря и за мъдростта на притчата!
      Чудесни кексчета и бонбонки, точно като за днешния празник!
      Нека твоят е незабравим, романтичен и вълнуващ!
      Сърдечни поздрави и пожелания за здраве, щастие и любов!

      Изтриване
    3. Гуинет, благодаря ти! Позволи ми да препратя обратно към теб всички тези орисии!

      Живка, надявам се и твоят ден да е бил прекрасен, благодаря ти!

      Мери, толкова съм щастлива, че си открила себе си в написаното! Желая ти всичко най- хубаво, което една жена може да иска от живота!

      Изтриване
  3. Честит 8-ми март, Бубе!
    Много изящни кексчета си направила. Страшно ми харесват и бонбонките във форма на устнички. Непременно ще си потърся такива формички. А какъв е този ягодов шоколад?
    Весел празник :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Тази формичка аз си я мъкнах обратно от Англия, т.е. може да се намери из сайтовете там, но мисля, че вече я има и в CookiBooki. А ягодовия шоколад е белгийският, на калети. Много е ароматен и страхотно топим.

      Изтриване
  4. Бубе, честит празник! Много ме трогна всичко написано от теб!
    Снимките ти са перфектни, стилни и страхотни и иииии Уникални!
    Пожелавам ти незабравим празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, благодаря ти! За мен е чест и удоволствие да прочетя казаното от теб. Дано празникът ти е надминал всичките ти очаквания!

      Изтриване
  5. Впечатляващо... истинско и затрогващо, Буба - честит празник!
    Великолепни неща си направила - красиви, стилни и елегантни, като за жени:)
    Бъди обичана и ценена, радостна и много, много щастлива!
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ди, много съм трогната от високата ти оценка на труда ми. Благодаря от все сърце за нея и за милите пожелания!

      Изтриване
  6. Честит празник!Истинско и трагателно,както всеки път!Едва ли имам някой,който четейки твоите публикации остава безразличен.Поздравления!Сърдечни поздрави с пожелания за здраве,бъди обичана и ценена,бъди Жена:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не бих могла да кажа с думи прости колко щастие ми носят такива искрени коментари. Благодаря за милите думи и пожеланията, дано се върнат утроени към теб!

      Изтриване
  7. Бубе, всичко е много красиво - и притчата, и сладкишите,
    и любовта, с която са създадени!
    Честит Празник!
    И нека винаги си най-значимата, обичана и щастлива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Желая и на теб много скъп спомен за празника и много, много женски удоволствия пред теб :-)

      Изтриване
  8. Бубето/кандиларов8 март 2012 г. в 19:26

    Честит празник,мила Бубе!Бъди здрава,усмихната,силна и обичана!Бъди все така невероятно всеотдайна майка,любяща съпруга и мила приятелка!Огледай се в очите на децата си и грижовния си съпруг и ще видиш колко си прекрасна!Прегръдки от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бубе! Толкова ме трогваш всеки път с коментарите си! Желая от все сърце и на теб да се чувстваш винаги обичана, ценена и закриляна от съпруга и прекрасните си деца, а ти да изпитваш неподправена радост в грижите за тях и заедно да посрещате живота винаги задружни и в щастие.

      Изтриване
  9. Честит празник и на теб! Прекрасна история, невероятно красиви кексчета и бонбони! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Дано и твоят Ден е бил уважен, изненадващ и неповторим!

      Изтриване
  10. Господи,каква жена!Намерила време за толкова красиви неща ,показани и казани по най-красивия начин!
    Бъди най-обичаното мамче и любима,бъди винаги себе си!
    Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как човек да не се поизчерви и някак лекичко да се почувства добре в кожата си при такива думи, кажи ми! Донесе ми голяма нескромна усмивка и ме трогна- благодаря ти!!!
      Желая и на теб винаги да пазиш в себе си тази топлина, енергичност и креативност, която носиш и с която правиш щастливи хората около теб- близки и далечни!

      Изтриване
  11. Буба, прекрасен празник е при теб, отново!!!
    Пожелавам ти от сърце незабравими мигове като жена и майка!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мъхче!
      Вярвам, че ти си получила незабравим ден, с много подаръци и жестове! Нека този ден се повтаря много често и непрекъснато да ти напомнят любимите хора колко безценна майка и съпруга си ти!

      Изтриване
  12. Много, много красиво!!! Благодаря за порцията красота :)
    Честит празник и от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря за отделеното внимание и приятните думи!

      Изтриване
  13. Ах каква красота, това са едни от най най - красивите мъфини, които съм виждала!!! Макар и с голямо закъснение, но неможах да не изразя възхищението си!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...