сряда, 20 юни 2012 г.

Снахи, свекърви и други породи кучета

Жените са една от големите загадки на Вселената. А когато тези нежни създания със силен характер започнат да се настъпват по палците в предаването на житейската щафета на отглеждането и опазването на крехките наследници на Марс в контролирана битова среда Вселената се отдръпва, открехва се кутията на Пандора и от там насетне е най- здравословно всяка жива твар с малко здрав разум да запази самообладание, да не се поддава на паниката и без да показва първичния си и напълно оправдан страх да се отдалечи на безопасно разстояние от "дамите"...а това разстояние е наистина далеч, далеч....

Дори и най- фините и възвишени нежни представителки не могат да отрекат, че съгласно старата поговорка

           " Когато ние бяхме снахи, свекървите бяха лоши, лоши!
             Сега ние станахме свекърви и снахите са лоши, лоши!"

са имали поне няколко епизода в живота си, в които вражеския лагер не е отговарял на високите им лични критерии за очаквано поведение и е получил заслужена доза съскане и добри думи с другарчета, също така перфектни като самите нас, както се полага на такова нахалство :-)


Е, това са си нещата от живота бих казали повечето хора, но в живота е добре да има и разнообразие. За това е разведряващо, когато две дами не си мерят черпаците, полите и възможностите за геройска саможертва в името на съпруга/ децата и другите подопечни, а се радват на новата приятелка в живота си и работят в правилната посока, т.е. правят лагер и сформират стегната стратегия за правилно дресиране и контролиране на общия враг- Мъжът, защото то е трудно за обуздаване животно с опак нрав и обществено узаконени възможности да бъде магаре и да е гордо с това ;-)


В такава правилна посока се стремим да работим с моята свекърва. Отборът ни е строен и винаги добре синхронизиран, различията ни не са пречка, защото имаме толкова много други обединяващи черти на които акцентираме. За това и когато една от нас има повод за радост, другата се опитва да допринесе за това, макар по алманах да е редно да направи всичко по силите си да изтрие усмивчицата от лицето на снахището/ свекървището със замах и класа точно когато най-малко го очаква- Ха!

Така, моята свекърва стана на 28. Ех, хубава възраст е това 28- децата са пораснали, мъжът ти вече е добре дресиран и не създава повече проблеми от нужното, наясно си със себе си и приоритети си в живота и си постигнал повечето от мечтите си. В нейния случай само кучето не е умряло, иначе щеше да е постигнала рая според виждането на равина (бел. авт. Тук се надявам да сте чували стария виц, защото иначе вече имате съмнение че или съм антисемит или слънцето не ми се отразява добре).


И понеже споменах вече за кучето- то реално не само не е умряло, но имаше наглостта да се появи в живота й неотдавна и сега се радва на грижи и внимание в изобилие. Йоркшир да си в този живот!  За това и не ми беше трудно да избера с каква тематика ще бъде тортата за празника. Реално тази идея я имам вече година и малко, но някак чак сега дойде време за нея. Време разбира се обаче на финала отново нямаше- може да планирам година и нещо, но за реализация винаги оставам с ден- два най- много. Този път обаче се озовах с още по- ефектен график. Единственото, което успях да направя що годе навреме бяха блатовете- всички тях изпекох на спокойствие една нощ и всичко ухаеше на шоколад...на много, много шоколад. От там насетне нещата бяха лавинообразно против мен и идеята ми, като в крайна сметка в петък в 14.00 се озовах пред купчината си блатове, съставки за крем и краен срок до 18.00 часа, защото тогава трябваше да съм слязла с багажа и децата и да заминем. Мъжът ми не обича да чака и тортата на майка му не е нещо, което би го накарало да промени това си качество. Ура за мен и моя късмет!

Няма да да ви отегчавам с подборна разбивка на инфарктните 4 часа, защото и аз не знам как изобщо нещата успяха да се случат за това време, но дори и за моя изненада само с 10 минути закъснение тортата бе натикана с рамо и лакът в хладилника, а аз тичах по стълбите с крясъци "Слизам де, по дяволите, слизам!!!" Всичко зависи от зора и желанието явно...поне понякога.

Сега само посмейте да не кажете, че съм перфектната снаха, да си пожелаете едно такова като мен и за вас, в случай че сте мъжки майки и да ми се възхитите каква съм сръчна! Ако не го направите ще насъскам Шаро, т.е. Бъки за да сме коректни!


Бъки (това е името на едно от най- щастливите кучета на този свят) си има изцяло тортено тяло, но за жалост топката за главата му се разпадна под напора на липсата на време и се наложи да импровизирам. И да я проклинам докато го правя!

Първоначално сложих една случайно останала от друг проект стиропорена топка, но на фона на огромния торс заприлича на героя от Мъже в черно с онази мъничката главичка на голямото тяло. Гадост! Реших, че ще сложа отгоре моделираща маса и с нея ще замаскирам, но се оказа че имам достатъчно едва да покрия животното и подложката му. Двойна гадост! Остана ми само да взема алуминиево фолио и с него да направя най- доброто, което мога. Намачках го около топката за сърцевина и моделирах с пръсти основните черти. От там насетне започна добавянето на козината и останалите елементи. Искаше ми се да снимам стъпка по стъпка, но с толкова кратко време за работа време за снимки изобщо нямаше. Няма да го правя скоро, но ако отново реша да се жертвам с такъв проект се надявам да ми остане шанс за малко вътрешна информация в кадри.


В духа на нямането на това и онова се оказа, че нямам и бяла боя, което принуди йорки да прилича повече на кафява балканска мечка. Това много го мразя!




Като цяло съм доволна от полученото, не мога да бъда нахална....тоест мога и то доста добре, но сега ще запазя приличие. Опитва се да поляга, държа се като кучка и се разплу повечко от нужното, стара се да ми отмъсти, защото никой нормален човек не прави 3D торта с безумно количество крем, в задушливо топъл следобед и то без да има време да стяга, но на финала се държа като добро кученце и се стегна, очарова рожденичката и допълни чудесно подаръка и останалата част от йорки- ориентираното парти.
 

Хубаво нещо са това свекървите- раждат, отглеждат и култивират бъдещите ни мъже, а ние от своя страна им връщаме услугата като им ги махаме от главата в сгоден момент и саможертвено позволяваме да се катерят по нашата, т.е. и снахите не са за изхвърляне. Остава само да се научим да се ценим и да се съюзяваме правилно, пък защо и да няма торта някъде по пътя към победата- в този живот човек не може винаги да бъде "куче".

26 коментара:

  1. Бубе, първо да честитя празника на тази прекрасна дама! Пожелавам и здраве и щастие с любимите хора! Поздравявам теб, за изпълнението на тортата, аз уж съм от добрите снахи, ама не мога да врътна такова чудо! И разбира се на финал да ви пожелая да се разбирате все така добре, това е чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, толкова си мила! Благодаря от сърце за пожеланията и към нея и към мен!
      За снахите и въртенето- нямам и капка съмнение, че твоята свекърва се плозва с не по- малко облаги и внимание, така че на мен тези :-)

      Изтриване
  2. Бубе, Бубееее :)))) не стига кулинарния талант, ами трябва да завиждам и на дар словото:)))страхотна изненада си подготвила за свекърва ти! Възхитена съм от това захарно куче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ди, завист в никакъв случай- точно пък ти дори не си го помисляй! При теб менкам куче за фото- обучение с картинки като за идиоти!

      Изтриване
  3. Ох,колко ми хареса публикацията!!! Много свежо виждане за живота! Дано повече снахи/свекърви да го прочетат и да схванат правилната стратегия..:)) Поздравления за тортата - станала е невероятна!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! То за жалост човек от вътре трябва да е настроен позитивно, а доста хора безметежно инвестират време и енергия в негативизъм, но пък все повече са примерите за хора над клишето в тези отношения, дано да е тенденция :-)

      Изтриване
  4. Бубе,поздравления за майсторството!Свекърва та със сигурност има късмет с тебе.Продължавайте все в същия дух!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Живка! Ами знам ли дали има, аз не винаги съм бяла и добра, ама ако няма, то късмета й е виновен да извади такава снаха, не аз ;-)

      Изтриване
  5. Майстор си! Поздравления!
    И любимият ти мъж е голям късметлия с такава жена и с такава майка до себе си! Поздравления и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Eос, странно моя мъж винаги има доводи против този тип похвали по наш адрес. Ще да не сме били достатъчно убедителни колко сме страхотни явно.
      Благодаря за комплимента!

      Изтриване
  6. Ейй, Бубе, достигнала си явно връхната точка в отношенията със свекърва ти;) Не че нашите са лоши, на ниво кафе, клюки и семейни празници сме, но в никакъв случай не вървим в една посока;)))) Ще имам възможността ( живот и здраве) да стана свекърва, ще видим колко лоши могат да бъдат снахите;)))
    Но тортата,..., тортата.... , май казах някъде тук, че ти е време да излезеш от семейния кръг;)
    Прекрасна е!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, връхната точка не знам...ще ми се да вярвам, че има още накъде да вървим, иначе ще започнем да си омръзваме. Няма лошо поне до кафе да сте ОК, това пак си е взаимно уважение, нищо че сте съвсем различни като типажи. Но ти като станеш свекърва- ах, тогава искам да знам каква роля ще избереш и колко ли лоша снаха ще имаш ;-) Ти пък и с този кулинарен талант, горкото момиче!

      За тортата благодаря от сърце! За излизане не мисля особено от кръга- първо той е твърде голям дори и сега, второ в това занимание у нас няма особена финансова перспектива, а дните работа не са за подценяване, пък и не знам дали ще изпитвам същото удоволствие, когато не познавам получателя така добре. Но пък е висок комплимент за мен това, че липсата ни на каквото и да е художествено или сладкарско образование не пречи да имам такива предложения от приятелчета като теб!

      Изтриване
  7. Само докато ти мярнах заглавието и си знаех,че ще попадна на поредната ти паметна и невероятно занимателна публикация,Бубе!
    Връщах се да препрочитам много абзаци,защото знаеш,че съм ти абсолютен фен на изказа и речника!
    Честито на готината ти свекърва,дай боже и ние така да сме на 28 :) .
    За тортата мога само да кажа,че не 4 часа-4 години да й се въртя и суча таквози чудо не мога да измайсторя и никоя мозъчна гънка не иска да ми подскаже на фантазията като как се случва да се направи това нЯщо от човешка ръка.
    Страхотна е малко да се каже,а ако много искаш да онагледиш процеса и още веднъж да пустосваш не само тортата,но и мен този път,мога да ти възложа да я спретнеш още веднъж за моята подопечна йорки през август.
    За това куче мисля сама си се убедила че всеки любовен суперлатив ще е малко,то прост има дарбата да те накара да го обичаш много!
    Прегръдки най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ако някога трябва да излъча човек, който най- много да ме гали по главицата по такъв свежарски начин, то товd трябва да си ти! Винаги ме трогваш с милите си думи, щастлива съм, че намираш удоволствие в четенето на логореите ми, макар да ти се чудя като къде точно го намираш де :-)
      За тортата и аз не мог ада ти кажа как стана това- отдавам го на бесния късмет на получателката, защото до сега такова нещо не съм правила като време и надали ще мога да го повторя изобщо. Обаче скоро време няма и да опитам- стига ми толкова добитък в тези жеги :-)
      Видно и ти си от клуба на йорковете. Тези кучета са страшно готини, но ужасяващо капризни. Ние минахме на клуб чихуахуа- йорка го предадохме и той най- вероятно ни благодари всеки ден за това. При свекърва ми живее като бей този лигльо.

      Изтриване
  8. Лелеее Бубеее, казах ли ... лелееее акъла ми взе, незам за кафявия цвят (какво му видя бе момиче ... жесток), но кучето е шедьовър!!! Дай Боже всеки му такава снаха, талантлива, красива и умна ... мъж ти да му мисли :)Бубе и аз като Мартичка смятам, че таланта и уменията ти заслужават повече внимание, за мен това което правиш е просто невероятно!
    Сърдечни поздрави и пак много ме развесели с разказа ти :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евче сяяяя....ти пък как само ме накара тук да се хихикам скромно и да се червя.....Ми пък мног оси мила, пък! Благодаря ти!!!
      Кафявото ми вади очите просто, много, ама много го мразя, но останалото мога ли да не го харесам след такива комплименти!
      Вниманието, което имам от рождениците и това, което ми давате тук е супер предостатъчно за мен, защото това са реално хората на които държа и/ или на които се възхищавам аз самата. Другото е само суета :-)

      Прекрасна и успешна седмица ти желая и дано все още си безгрижничиш на моренцето!

      Изтриване
  9. Бубе, при теб както винаги-динамично и забавно!За този поглед към отношенията с/с трябва или да си много зрял и мъдър или с добро чувство за хумор към живота.А ти и свекърва ти явно имате и двете качества!Дай боже повече жени да са с тази позитивна нагласа!
    А тортата ти е великолепна!И съм забелязала, че точно, когато екшъна е най-голям-време няма, продуктите-някои липсващи, температура, място в хладилник и други знайни и незнайни фактори се получават много добри неща!Може би, защото максимално се мобилизира човек!
    Браво!Чудна торта и красноречив жест към свекърва ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, ела д аме видиш как се мобилизах сег с последната си торта, мила- направо се провалих, но това ще го покажа в картинки скоро. Явно си е и до късмет, а аз взех, че си повярвах след това куче :-)))

      Много ти благодаря за красивите думи!

      Изтриване
  10. Бубе, мисля, че един ден ако направиш книга за удоволствието от готвенето и споделени твои рецепти ще бъде жестока! Пишеш толкова невероятно увлекателно, колкото е и таланта ти проявен в това кученце :) Да ти е жива и здрава свекървата! Дай боже и ние с моята да постигнем такова съвършенство в отношенията :) Сърдечни поздрави!
    П.П. А мога ли и аз да лобирам за повтаряне на това сладко йоркширче и допълването със снимки :) Просто е невероятно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, след тези толкова мили слова бих ли могла да не се замисля силно за още един добитък с постъпкови снимки! Много си мила!!! Желая на теб и свекърва ти много прекрасни мигове заедно- женската сила е силно подценява отборно, а прави чудеса във важни моменти.

      Изтриване
  11. Бубето/кандиларов21 юни 2012 г. в 19:16

    Ах,Бубе!Спомена ми Ванката за нещо като торта "куче",но ти направо ми взе акъла!Радвам се,че вече сте добре и си на линия,а пък Ася е зашеметяваща както винаги!Вярвам,че е оценила по достойнство жеста ти и се гордее с прекрасната си снаха!Пожелавам си такава и за мен :)Бъки си го докарала едно към едно и като фотомодел и мисля,че би оценил по достойнство красотата си ако се беше видял/камо ли опитал/
    Целувки на любимите ми сладурки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубенце, на теб съм ти особено задължена за много неща, особено за това тази неделя! Не съм забравила, че ти дължа една жаба в тон с престилката ти :-)
      Благодаря ти за хубавите думи- Бъки не се добра до тортата, но пък Ася преживя ужаса да го разрежем доволно на пластове, та знам ли дали остана много трогната от всичко това ;-) Иван със сигурност беше.
      За такава свекърва като теб няма начин да няма някоя уникално сладка снаха там, която чака да направи живота ти по- лесен и готин, желая ти го от сърце!

      Изтриване
  12. Бубе, моите адмирации! Ти си голям талант, като се има предвид в каква ситуация и за колко кратко време си правила това произведение аз не мога да намеря думи да опиша възхищението си!
    За щастие приготвям торти за моята свекърва с най-голямо уважение и желание!
    Много сте хубави на снимката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мариянка!

      Радвам се, че все по- често чета за топли отношения по тази линия, това ми носи вяра, че жените не са чак толкова дребнаво племе и има надежда в нас :-)

      Благодаря и за комплимента към нас, аз се хиля като зелка, но поне сме щастливи ;-)

      Изтриване
  13. Бубе, уникална си!!! Всеки път се възхищавам на духа, таланта и търпението ти и си мисля, че това е така наречената "точка на пречупване" на способността ми да се възхищавам :) и ... всеки следващ път ти успяваш да ме изумиш отново и да ме караш да ти се възхищавам още повече!!! И не мога и да се представя какви умения трябва да притежава човек, за да сътвори подобно тортено чудо!!! Мисля, че е най-готиното, което съм виждала!! А свекърва ти е абсолютна щастливка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, сега след това което каза аз за пореден път оставам с пълна вербална и емоционална недостатъчност да се отблагодаря за изказаните суперлативи! Едно скромно благодаря ти!, но заредено с много, много любов към теб!!!!
      Аз идвам да правим куче, ти му правиш дантелените гащи- сделка?

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...