събота, 30 юни 2012 г.

Сладоледени вариации или с какво кръшкам на диетата през лятото

Днес не ми е многословно, но пък ми е сладоледено. Дойде ли лято сладоледи- изкусители изкачат от всеки ъгъл из интернет и реалното пространство и саботират и без това крехкия напредък в загубата на телесна маса на дамите със слаб ангел като мен.

Изневерите са неизбежни- диетата трябва да приеме факта, че ще се срещам и с други, но пък винаги ще се връщам при нея в края на деня с нови обещания, че този път беше за последно и с ясното съзнание, че това е било грешка и ще си платя за нея :-)

Ако ще трупаме гузна съвест обаче, то поне прегрешението трябва да си заслужава и да бъде направено със стил. Ето с какво изневерявам аз на моята вечно пренебрегната диета тези дни....Ставам закоравял кръшкач- вече дори не изпитвам особени скрупули! Лошото е, че винаги ме хващат и съдията без капка съжаление показва присъдата в цифри, далечни от мечтаните за мен, но пък живота не е идеален.

На първо място най- безобидният и дори трупащ точки в графата 'Добро момиче' вариант, който най- често присъства в менюто, защото е най- подходящ и за децата, а и защото е най- мързелив и бърз.

Веган бананово- ягодов сладолед

 


Състав:

3 банана
2- 3 шепи ягоди- може да се заменят с други дребни червени плодове или да се пропуснат, но тогава е скучно
ванилия
лукума, прах от акай бери или друго- по желание

Приготвяне:

Обелете бананите и ги нарежете на няколко парчета. Измийте и почистете ягодите, подсушете ги добре и заедно с бананите ги поставете в хладилника за една нощ, за да замръзнат добре.
На другия ден поставете замразените плодове в блендера или кухненския робот и започнете да ги мелите докато не станата на гладка паста. Малко преди края добавете ванилията, а ако желаете и малко лукума, прах от акай бери или друго по Ваш вкус и желание.
Сервирайте веднага и се насладете на изкушение без угризения. Децата го обожават, защото е много сладко и нежно като текстура, а в същото време вие сте със спокойна съвест, та дори и пробутвате малко полезни добавки успоредно.
Добавяла съм към вече готовия сладолед парченца био шоколадов чипс и става много, много вкусно, но вече не така безобидно ;-)



Втората любима за сезона версия е плодовия йогурт, който е фаворит най- вече на мъжкия половин, но и аз никога не отказвам, особено след като му давих "нещо за разкош".
Основната рецепта е на Лулу от Something.... - изключително сполучлива и вече най- любима за нас, благодаря ти Лу!

Йогурт сладолед с горски плодове и лимоново сладко

 


Състав:

1 кофичка мек йогурт- голяма
250 мл. течна сметана
200 гр. горски плодове
150 гр. захар- аз замествам с агаве, но оригиналът си е със захар
ванилия- екстракт или семена

За гарниране

Лимоново сладко

Малко свежи горски плодове

Приготвяне:

Киселото мляко се смесва със сметаната, захарта/ агавето и ванилията. Ако някой от плодовете са по- едри- напр. ягоди, се нарязват на дребни парченца и се добавят към млечната смес.
Сипва се в машината за сладолед и се оставя да се втвърди. Ако не разполагате с машина пресипете в подходяща за замразяване купа и поставете във фризера, като разбърквате сладоледа на всеки няколко часа през основната част на замразяване, за да предотвратите образуването на едри кристали в сместа. Машината ви спестява точно тази част и го прави далеч по- бързо, особено ако сте почитатели на италианския стил сладоледи, които са по- кремести и не толкова солидни.

N.B. Не препоръчвам да използвате обикновено кисело мляко за тази рецепта. Нужно ви е такова с по- ниско съдържание на вода в него, така че или се ибърнете към вносните меки йогурти или към изцеденото кисело мляко. Аз използвам най- често първите, но когато си квася сама млякото имам време да го изцедя и второто е много сполучливо.

Преди сервиране оставете сладоледа извън фризера, за да се отпусне и да позволи порциониране.

Поставете по няколко топки в купа, добавете лимоново сладко и поръсете с пресни горски плодове и имате една фантастична комбинация от вкусове и прекрасен синхрон в текстурите на солидния сладолед с горски плодове и кисела нотка и по- топлото лимоново сладко, което допълва страхотно основата и добавя цитрусовия привкус. Пресните плодове са просто финална екстра във вкуса на всяка хапка с допълнителна свежест.


Разбира се, ако нямате лимоново сладко под ръка нищо не пречи да се насладите на чистия сладолед- не по- малко прекрасен и само така- гол от добавен блясък :-)


Последното е най- обикновен сметанов сладолед, така че за него няма да ви давам рецепта, но ще ви покажа просто за да съм пълна в самопризнанията си за иневерите.


Тази година все още не сме посегнали на шоколадовите сладоледи, но пък имаме няколко месеца да злоупотребим и с тях все пак. Мисля, че имам там някъде няколко грама, изгубени с пот и мъка, които могат да приютят обратно тези мои забежки :-)

А сега отивам да ям сладолед- след 24.00 вече се брои към утре, а утре още не съм яла и хапка цял ден, така че извинете ме, но дългът зове!

18 коментара:

  1. Много готина розова чаша! А пък замразеният йогурт в нея я прави още по-привлекателна :-). Чудесни снимки!
    Натъквам се на поредната интерпретация на некалоричния сладолед, състоящ се само от замразени плодчета и вече нямам търпение да го опитам ...

    ОтговорИзтриване
  2. Буба, тези ледени изкушения са точно като по поръчка! Така съблазително и красиво си ги поднесла, че се превръщат в неустоими и желани! Прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Тук трябва да кажем :прощавай чиста съвест,
    защото изкушенията дебнат на всяка крачка :)
    Но пък твоите са и неустоимо поднесени :)
    Хубаво лято и още вкусни ...изкушения!
    Няма как трябва да им се отдадем!

    ОтговорИзтриване
  4. Бубе, много красиво, вкусно и прохладно е при теб. Бананово - ягодовият ми е фаворит, изглежда невероятно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Бубе, ами права си, за утре още не сме яли :))) Толкова красиво и вкусно поднесени сладоледи не съм хапвала, но това въобще не означава, че и аз не злоупотребвам с моята уж диета :))) Добре, че е жега и има много плодове и зеленчуци, та свалих мъничко:)) Сега ще си наваксам с твоите сладоледени изкушения :)
    Благодаря за внушителната доза красота, сервирана със сладолед :)
    Чуден уикенд момиче, много ме усмихваш винаги!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Хи,хи ами как да не кръшка човек! Гледай какви чудеса си публикувала! Големи изкушения от първото до последното! Поднесени превъзходно!

    ОтговорИзтриване
  7. Oх Бубе,Бубе!Голям смях падна с това че дългът те зове!
    А сега по сериозно, УБИЙСТВЕНИ сладоледи и прекрасни снимки!Красота и вкус в едно!
    Този в розовата чашка ми стана любим и не мога погледа си от него да сваля!

    ОтговорИзтриване
  8. Тези не се броят за кръшкане според мен :)
    Но и аз съм заклет сладоледоманиак и злоупотребявам със сладолед целогодишно :)

    ОтговорИзтриване
  9. Бубе,много красиво!И вкусно,и вкусно!!!Влюбих се в чашката с розите! Бих опитала , всъщност бих изяла всичко, от всички чинийки и купички и чашчици!

    ОтговорИзтриване
  10. А сметаната подсладена или готварска? Растителна или животинска?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сметаната, която аз използвам е неподсладена, животинска сметана. Растителните имитации на сметана не съм използвала и не мога да кажа какви биха били резултати с тях.

      Изтриване
  11. Може ли и за мен по порцийка от всичките :) От тази година съм на вълна домашни сладоледи и определено ще се възползвам от рецептите. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Бубе, тези сладоледи са си направо диетични! Ти да видиш аз с какви кръшкам - пълни със захар, пълномаслена сметана и шоколад :D Много стилно си ги поднесла, а приборите са уникални!

    ОтговорИзтриване
  13. Моята лятна диета пък се базира основно на сладоледа - във всичките му възможни, че даже и НЕдиетични вариации - просто не мога без сладолед и това е. А тук видях такова разкошество, че освен горещината и от блянове по него няма да мога скоро да заспя...
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Бубе, за твоята диета не знам, но моята определено замина с тези сладоледи :). Определено ще пробвам поне първите два, стига лятото да дойде някой ден по нашите ширини :). Поднесла си ги прекрасно! Особено ми хареса това, че нямат нужда от машина за сладолед... а само от лъжица :)
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Сега е мой ред да ти благодаря за първият нискокалориченсупердиетичен вариант, в който се влюбим:) И аз изневерявам, но така почти не усещам угризения на съвестта:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лулу, много съм щастлива!!! Ти нямаш причина да имаш угризения- слаба си като вейка...На твое място аз не бих изневерявала, бих се оливала...но пък тогава надали щях да съм слаба, така че.....

      Изтриване
  16. Мина толкова време и толкова неща се случиха през него, но макари късно искам да Ви благодаря от все сърце за милите коментари! Чашката ми е поредната слабост- още един сервиз с чашки у нас и ще се наложи да помоля за пространство при съседите ни, но тази красота не можах да не я притежавам....Радвам се, че имаше още толкова много позитиви към нея- така се оправдавам пред хората, че не съм виновна аз- тя просто има неустоим чар!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...