вторник, 9 април 2013 г.

Свежа пролетна салата с червено козе сирене и нар

Днес ще бъде семпла и кратка. Рецептата или по- скоро идеята, защото рецепта е силно казано, за тази салата обаче трябва да споделя от една страна защото е много пролетна, свежа и зареждаща и цветово и вкусово, а от друга защото това отвратително време ни кара много силно да се напрягаме за да си представим, че е пролет и затруднява новите сили, щастието и позитивизма, което не е никак добре в периода на пролетната умора или както там е прието да се нарича галантно сезонно оправдания вековен човешки мързел. И така, аз ще ви поддържам свежи и щастливи със зелени-розово-бели нюанси докато слънцето все пак се покаже отново и вземе да си свърши работата за която е назначено от вселенските сили.

Когато за пръв път правих тази салата беше периода около Св.Валентин, за това и така тематично са изрязани формичките на сиренето, но от тогава я повторих няколко пъти без сърцераздирателните сърца от сирене и вкусът е същия, така че не губете надежда- и без миниатюрен резец сърчице вкусът е превъзходен, а вие сте поне с 20 минути по- свободни и далеч по- спокойни :-)

Няма да изброявам огромние ползи на всички съставик в салатата- те сами говорят за себе си!


Салата с червено козе сирене и нар


Състав:

200 гр. меко козе сирене
1 малка глава червено цвекло- обелена и настъргана на фино ренде
черен пипер
сух чесън или пресована мъничка част от скиритка пресен
1 нар-почистен и наронен
1 краставица
5-6 репички
2 пакета нарязани салати микс или просто избор от свежи салати по Ваш избор

За дресинга

около 1/4 ч.ч. зехтин
2 с.л. балсамов ябълков оцет
1/2 ч.л. мед-не захаросан
1/2 ч.л. горчица с хрян- може и обикновена, ако нямате със зърна хрян
сух лук- ако имате, не е задължителен
сол

Приготвяне:

С вилица намачкайте сиренето, за да стане като каша. Прибавете настърганото червено цвекло, чесъна и черния пипер на вкус. Ако сиренето Ви е безсолно добавете и сол, но надали ще се наложи. Смесете със сиренето докато то се оцвети в розово и подправките се поемат.
Ако ще изрязвате формички: Оформете на плосък диск и поставете във фризера за около 1 час, за да стегне. Следете сиренето да не се вкамени, а просто да стане стабилно, за да изрежете чисти форми от него. След като е готово изрежете с мини формичка по Ваш избор, като за по- лесно рязане аз топях моята в малко топла вода от време на време.

Ако няма да изрязвате формички: Оформете малки топчета от сместа с ръце и поставете в чиния, която сложете за известно време във фризера- около 30 мин. трябва да са достатъчни, за да стегнат леко и да запазят формата си.


Докато сиренето Ви се охлажда си пригответе/ нарежете салатите в голяма купа, нарежете репичките и краставицата на шайби, като за по- красив вид на салатата запазете кората.

Смесете зехтина, оцета , меда, горчицата и солта. Можете да промените количествата на всичко в дресинга по Ваш вкус. Разбийте добре с помощта на малка бъркалка за фрапе или в шейкър. Дресингът става с почти креместа консистенция. Може да добавите още малко черен пипер, ако Ви понася по- лютиво.

Залейте нарязаните салати с дресинга и разбъркайте добре.

В чинии за сервиране поставете от салатата, поръсете със зърна нар и поставете формичките или топчетата от сирене.

Сервирайте и се насладете!





12 коментара:

  1. Със сигурност е много вкусна. Но и много атрактивна, как да устои човек?! Браво, Бубе, много оригинално!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. харесва ми и ще я опитам :)
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Свежест в чиния! Много ми харесва! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Хем красиво, хем свежо, хем с любими съставки :)
    Бубе, пак ще ти кажа, страхотна си! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Само да уточним нещо-остана ли нар на пазара, че аз не съм виждала тия дни, ама и май не го и търся?;)
    Иначе е наистина много свежа и може да ме задържи да не се нахвърлям върху големи порции храна, преди да съм осъзнала, че нямам нужда от тях. Все пак като дойде слънцето, трябва да си разхождам снажната фигура посъблечена и салатата е част от пътя, който трябва да извървя;)

    ОтговорИзтриване
  6. Определено пролетта се завръща, днес при нас е слънчево, така, че успя с пролетното настроение!:) Усмихна ме, Бубе с тези сърцераздирателни сърчица:), благодаря ти за настроението! Салатката наистина е много свежа и вкусна, поздрави, хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ми допада салатата ти,Бубе,дори и в една салата успя да вложиш задължителната доза артистизъм,индивидуалност и любима доза хумор!Прегръдка и ползотворен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудна салатка Бубе, много по мой вкус! А и при теб винаги всичко е красиво, тези сиренца във формата на сърчица са много атрактивни :)
    Прегръдки Бубе и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Обичам такива фини решения, Бубе,
    много красиво, елегантно и ефектно предложение -
    мога да се нахраня само с очи...
    Благодаря за удоволствието,
    сърдечни поздрави и хубава пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Бубе, прекрасно представяне! Добавката на репичките в рецептата е супер, малко лютливо и много свежо ;)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. Много се радвам, че ви е харесала идеята за тази пролетна салата, дами! Благодаря за хубавите ви думи- винаги ме карат да се усмихна!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...