неделя, 12 май 2013 г.

Проект: Буркан за размисъл


Като майка на две силно емоционални деца, едното от които с диспраксия, ми се налага често да бъда по- креативна от обикновено, за да вървят нещата гладко за всички.

Моите момичета са от онзи тип деца, които приемат всичко твърде емоционално и често трудно се справят с тези свои вътрешни урагани от тревоги, негативни или положителни вълнения и всякакви други нюанси на ранимата и бурна женска душа, което съчетано с неопитността на децата да канализират и да се справят адекватно с тези силни чувства неминуемо води до моменти на излишни избухвания, мрънкане и сцени, които е трудно за един родител да отиграе правилно в натовареното ни и изневерено ежедневие. За това винаги когато мога от една страна търся добри идеи за занимания, които да ангажират вниманието им и да ги държат заети с нещо продуктивно, а от друга чета тонове литература около случая на малката ми дъщеря и начините за асистиране на неврологичното развитие, както и различните начини за подпомагане на тези деца в ежедневните битки, които имат със света около себе си.

Несправянето с тревожността при децата е нещо съвсем нормално и характерно за всяко умно и будно дете и ние като родители трябва да сме до него в пътя му към приучаване да контролира и канализира своите емоции, защото себевладеенето е едно много подценявано, но  изключително важно качество в света на възрастните и не бива да бъде оставяно без нужното внимание и подкрепа от наша страна. За децата с говорни и други смущения това важи още по- силно, защото при тях е силно намалена и възможността за себеизразяване и комуникация на тези тревоги.

Когато попаднах на този проект преди време бях особено нетърпелива да го изпробвам, защото звучеше много обещаващо и поне за нас това се оказа точно така. Той е не само едно прекрасно домашно занимание за малките ръчички, но и има допълнителното качество, че е страхотен помощник за родителя при моменти, когато малкото човече има нужда от малко време да се поуспокои и разсее. А и не на последно място е толкова красив :-)

Смисълът на Буркана за размисъл е следния: Когато детето се почувства разстроено или твърде завладяно от някаква силна емоция и започна да проявява характерните за такива състояния нервност, хленчене, тръшкане и тн. е време да вземе своя буркан, да седне на приятно за него място вкъщи и да го разклати силно. Малките блестящи прашинки в него започват да се въртят бясно и то неизбежно се заглежда в тях, като така мозъкът му се фокусира върху нещо различно, то неусетно успява да се разсее, а очите си почиват, гледайки магическата буря от нюанси и движения в буркана. В повечето случаи докато прашинките се уталожат и разделят вече имате едно далеч по- спокойно и склонно към "чуване" дете, с което може много по- лесно да се разберете и да изгладите проблема. Когато става въпрос за някаква тревога, като напр. неприятен ден в градината/ училището или предстоящ изпит или изява, просто взимаме буркана и сядаме заедно, като докато го гледаме си говорим по малко за това, което тревожи детските мисли и по малко за това колко ли са прашинките вътре,дали им се повръща от това въртене като луди или каквато друга странна тема може да ви се стори интересна, за да откъснете мислите на дечко от проблема и да им дадете по- широка перспектива.


Добре е брокатът да бъде в цветове, които успокояват- синьо, зелено, тъмно лилаво, но в края на краищата всичко е въпрос на личен избор и предпочитания. За нашите каката избра златно и лилаво.

Ако и вие искате да си направите такъв и да опитате дали би работил за вас или пък просто като проект за един ден с малките вкъщи, ето колко лесно може да стане това.

Блестящ буркан за размисъл

 

  
Материали:

1 лепило с брокат
1 шишенце глицерин
Брокат в цвета на лепилото
Гореща вода- според това колко голям е бурканът ви е и нейното количество
1 буркан- здрав, но не много голям и тежък, за да бъде удобен за детските ръчички
Здраво лепило- за да залепите капачката към буркана


С помощта на малките ръчички ще ви покажем как точно децата сами могат да си направят този проект под надзора на възрастен.

Първо: Изсипете лепилото в буркана. Аз много трудно успях да намеря брокатено лепило в относително нормално количество. Повечето на пазара са в миниатюрни тубички и направих опит да го заменя с бяло училищно лепило смесено с брокат, но резултатът беше мътна гадост, която изхвърлихме веднага, така че не правете моята грешка и търсете готово лепило с брокат.


Второ: Поставете в буркана сухия брокат, като не прекалявате с неговото количсетво. Около 2-3 с.л. с връх бяха достатъчни при нас.


Съветвам да сложите малко и когато добавите водата в последната стъпка и разбъркате да прецените дали има нужда от още. Не искате гъста брокатена каша, а отделящи се пластове в покой, които да се смесват и движат при разклащане.Трето: Прибавете глицерина. Ние добавихме цялото шише, но вие може да сложите и по- малко. Неговата роля е да прави движението на брокатените прашинки по- плавно и бавно. Намира се лесно във всяка аптека, но ако не разполагате с глицерин той не е задължителен.


Четвърто: Добавете горещата вода. Тук е добре да има помощ от родител, защото деца и гореща вода никога не са добра комбинация. На снимката просто съм прикрила моята ръка, която държи каната, защото Малечко държеше да участва в кадъра с тази стъпка :-)


Важно е водата да е гореща, защото това предотвратява появата на бучки, но не е нужно да е вряща и кипяща все пак.
Количеството вода зависи от големината на буркана, който ще използвате, като е добре тя да достига почти до горе.

След това просто затворете плътно с капачката и разтръскайте силно, за да се смесят всички материали. Ако ви се струва нужно- добавете още брокат, лепило или вода, така че да имате добре напълнен с течност и плътно въртящ се брокат, който обаче се отделя в последствие на един или два слоя.

След като сте доволни от резултата просто поставете секундно лепило по вътрешния ръб на капачката и я залепете, за да предотвратите случайни наводнения от брокат в средата на хола си и за безопасност на самото дете.

Нашите буркани са вече на повече от два месеца и не се забелязва помътняване или друго, което за разваля търговския им вид.

Терапевтичният буркан за размисъл е проект, който има много качества и се надявам той да донесе на вас и вашите дечковци същите ползи, каквито имаше и при нас.
Трябва да си призная, че самата аз изкарах доста време да " размишлявам", загледана в него в началото- има нещо много магнетично в тези блещукащи прашинки, което ме дърпа натам като комар към лампа :-)

N.B. Макар и логично, аз съм длъжна да кажа- Моля, не оставяйте малки деца без надзор с буркана- той е стъкло и въпреки лепилото не се знае какъв късмет биха имали да успеят да го отворя и опитат. Не го давайте на деца, които в пристъп на ярост са склонни да хвърлят хаотично, защото е опасно за тях и околните.

ПП. С тази публикация ще сложа началото и на нова графа в категориите в блога, която ще съдържа различните успешни игри, проекти и занимания, които използваме в терапията на неврологичното състояние на малката буболечка с цел това да допринесе и за други родители, които минават по този трънлив път. Тя няма за цел да бъде тъжна или потискаща, а да дава сили и увереност с собствените способности да сме полезни на децата си с особени способности. Всички тези занимания ще бъдат напълно приложими за деца без никакви проблеми и биха могли само допълнително да повишат тяхната сензорна активност и да благоприятстват развитието им :-)

26 коментара:

 1. Бубе, много благодаря за публикацията и много кураж на теб и цялото семейство по пътя, който ще извървите ръка за ръка с Буболечето!
  Ще се опитам да намеря нужното и да направя един буркан и за моя Малчо, който въпреки че няма подобен проблем, като всеки уважаващ себе си почти 6-годишен пубер :)), има нужда от изпускане на пАрата.
  Прегръщам ви силно!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Мери, благодаря ти! Благодаря и за думите към нас и за гласуваното доверие да опиташ.
   Всяко дете има нужда от малки опорни точки по пътя си, а когато има как да го направим и приятно за тях е винаги възможно най- добрата комбинация, без значение дали имат по- специални нужди или не- те са винаги специални и винаги се нуждаят от нещо повече, нещо по- специално за нашите малки дечица :-)

   Изтриване
 2. Успех в това тежко предизвикателство, което ти е поднесъл живота, Бубе! Късмета на детенцето ти в бедата е, че ти си нейна майка!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря ти! Наистина живота често ни изненадва с неприятни сценарии, но дано ни е дал и достатъчната сила да бъдем двигатели на собствената си съдба в тези моменти!

   Изтриване
 3. Бубе, възхищавам ти се, ти си уникален Родител и Човек! Много усмивки за теб и твоето прекрасно семейство!
  Вълшебната течност е приказна!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Мариянка, много ти благодаря за милите думи! Не знам дали заслужавам такава висока оценка, но ме трогваш много въпреки това.
   Прегръдка за теб!

   Изтриване
 4. Бубе, наистина будиш възхищение! Това е една невероятна идея! Харесва ми, че децата са участвали в процеса на приготвяне, защото само така могат да оценят и да "уважават" буркана си. Като се замисля е добре и ние, възрастните да имаме по един такъв буркан.
  Желая на теб и на семейството ти всичко най-добро!
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Зори, благодаря ти! Да, аз самата често си играя с него когато просто си почивам и той се озове наоколо. Има нещо много приятно и за пораснали очи в него, така че не пречи да се пренесе и в света на големите определено :-)

   Изтриване
 5. Радвам се, че сподели това с нас. Като малка имах панделка - шнола, пълна с брокат и течност и обожавах да я "дрънкам" и да гледам как плуват "звездичките". Страхотна идея, Бубе, мисля, че наистина има успокояващ ефект и ще я изпробвам в къщи. Невероятна си, Бубе, възхищавам се на качествата ти като Човек, родител и жена! Прекрасна нова седмица!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря от сърце за казаното към мен. Мога само да бъда трогната и поласкана да чуя такива думи от една прекрасна, творяща и неуморна жена като теб! Напомни ми за моите детски съкровища с шнолката си и извика много мили спомени в сърцето ми. :-)

   Изтриване
 6. Ще ти пожелая здраве, сила и търпение, Бубе! Със сигурност ги имаш, но никога не са излишни. Бъди все така борбена и позитивна. Успех във всичко желая и на теб, и на семейството.
  А бурканът наистина е страхотен. Лека вечер!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Гери, определено винаги бих могла да използвам големи дози допълнително от всички тези, така че благодаря ти от сърце! Желая и на теб самата същото и най- вече липса на поводи да използваш силата и търпението!

   Хубава и спорна седмица ти пожелавам!

   Изтриване
 7. Бубе, нашият буркан за размисъл вече е готов. Наистина, блестящите синьо-зелени в нашия случай прашинки, са много успокояваща гледка. След време отново ще споделя ползата му при нас.
  Хубава и спокойна вечер!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Много съм щастлива да чуя, че вече сте готови! Браво на теб само каква организирана мама си! Очаквам с нетърпение и вашите резултати от него и дано са положителни :-)

   Изтриване
 8. Бубе,малката Буболечка е щастлива,че е "избрала" теб за майка!
  Стискам палци и съм сигурна, че заедно ще преодолеете проблема!
  А предложението е чудесно за всички деца, защото те са кълбо от енергия!
  Усмихната седмица!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря ти, Дани! Дано успеем в битката си!

   Хубава, усмихната и успешна седмица!

   Изтриване
 9. Бубе, от това, което съм видяла при теб, едно е сигурно- с децата ти ще имате незабравими моменти и проблемите ще изчезнат, защото сте отдадени едни на други, а по-силен лек от обичта няма.
  Все пак мисля да се възползвам от идеята, защото пък нашата малка още не може да пробие пространството и да си намери мястото в свят на трима и има също нужда да се занимава със себе си и мислите си.
  Хубава вечер!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Много силно ме разчуства с това наблюдение, благодаря ти! Дано наистина тази наша микро- вселена ни помогне по пътя към по- добрите времена. Семейството винаги е била основна градивна единица в моя свят и точно тази сплотеност ни е помогнала не веднъж, но то пък изпитанията стават все по- сложни, та знае ли човек :-)

   Опитай- ако не помогне, то поне няма да навреди и ще си имате един красив проект, който да поразмятате известно време преди да захвърлите :-)

   Изтриване

 10. Чудесна идея с тези блещукащи, магически частици.Не съм имала проблеми с децата, когато бяха малки, но си спомням, че като дете аз имах една от онези зимни топки, с една елха и безброй снежинки, които тихо падаха, докато не предизвикаш отново с разклащане техния танц или вихър...: Когато децата се родиха това "снежно кълбо" забавляваше и тях.
  Но пък ние сме играли на друг буркан с тях: Бурканът "Скучно ми е" -много го обичаха, защото аз редовно го допълвах и даже, когато играеха се присещаха изведнъж за него и го отваряха....


  Знам, че за теб е обичайно да те наричат Буба, за мен е странно..На мен ми харесва името ти!
  Така, че:
  Борислава,
  Ти си една страхотна, обичаща майка!
  Децата ти са невероятни щастливки с теб!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Бети, думите ти са трогателни! Благодаря ти за споделените мили спомени, за хубавата сантиментална нотка и за високата оценка!

   Изтриване
 11. Голяма прегръдка за теб, Бубе -
  ти си прекрасна майка, борбен човек и възхитителен творец,
  убедена съм, че ще се справите!
  Бурканът е страхотен,
  бъдете здраве, силни и УСПЕХ!!!, Диана

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ди, благодаря ти от сърце! Дано на финала наистина останем победители, но това само времето ще го покаже, а за сега на нас ни остава битката и надеждата. С положителни хора около нас обаче тези наши шансове значително се увеличават :-)

   Изтриване
 12. Бубе,не подозирах,че имате подобни тревоги и се радвам,че работиш по тях така концентрирано и себеотдаващо!Ще чета и други подобни публикации при теб с голям интерес.Нали знаеш,че обичам да наминавам от тук за твоите четива и размисли.
  Прегръдка!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Винаги се радвам да те "видя" тук, Роси! Благодаря ти за постоянната блог- любов! :-)
   Голяма прегръдка от мен!

   Изтриване
 13. Здравейте, случайно попаднах тук, /покрай блестящия домашен пластелин/ и се зачетох в увлекателно написаните ви неща... Искам да изкажа възхищението си към Вас, към отношението Ви към децата, съпруга, свекървата Ви, към живота. Вие сте просто прекрасна, толкова прекрасна, че си плача докато Ви чета, толкова прекрасна, че не мога да определя дали сте вдъхновени или наказание за нас, останалите майки. Желая Ви много много здраве, сила и много късмет. Щастлива съм,че има такива хора

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Мила Десислава, не знам за вас, но думите ви са на път да разплачат мен самата! Благодаря от все сърце за трогателните слова- за времето, което сте отделила, за да ги напишете, за времето, което сте изкарала при мен тук и за това че сте толкова прекрасна и нежна дама, с такъв мил изказ.
   Желая от все сърце и на вас силно здраве и винаги така широко отворено сърце и добрина, с която да виждате света около вас и с каквато той да ви отвръща :-)

   Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...