събота, 20 август 2011 г.

Моята поредна жертва

Напоследък ви занимавам основно с рецепти и храна. Не, че в това има нещо лошо, но е добре човек да се махна от кухнята за малко от време на време и да разшири терора и над нехранителни обекти.
Неотдавна споделих, че след приключването на един от проектите си вече имах еретични мисли за следващия, но и силно съмнение дали бракът ми ще оцелее след евентуалното му реализиране. Е, аз съм смело момиче по душа, за това реших, че в името на едната идея си струва да тествам устоите на връзката си и....отидох за поредната доза спрей боя. Възможно ли е да има зависимост към тези, защото започвам да се съмнявам в такава?!
И така, въоръжена до зъби, започнах. Какво падна жертва този път ли? Колкото и да прозвучи странно- избраният бе хладилник. Този, който не се вписваше цветово във вижданията ми и имаше нужда от малко грижа, за да стане част от женския свят у нас- тук единственият представител от мъжки пол с разрешение за пребиваване е съпругът ми (дори две мъжки кучета не можаха да виреят тук и скоро ще ви запозная с малката ни прекрасна лейди, която запълни сърцата на децата с толкова радост...но за това друг път).

Ето и жертвата с полицейски снимки в момента на залавянето си:


Облепих частите, които не исках да сменят цвета си, покрих огромен радиус около хладилника и веселбата започна. За пръв път боядисвах в закрито помещение и мога да кажа, че няма да го повторя по собствена воля. Миризмата беше непоносима, фините частици прах покриха и последната пукнатина, а се оказаха истински гадини за чистене. Отне ми два дни да боядисам хладилника и мисля, че ще ми е нужна поне година да изчистя всичката прах от боята. Не ви съветвам да повтаряте грешката ми- спрей боята е чудесна, но само за навън! Всичко друго трябва да се боядисва с четка.

След като приключих с трите ръце боя, нещата изглеждаха ето така



Оставяйки настрана битовите ми неволи, както и факта, че не попаднах на боята, която ползвам обичайно и съответно резултатите не са достатъчно добри, мога да кажа, че харесвам новата кожа на стария войн.


И последната надежда за мъжкарски стил на съпругът ми отлетя със завършването на това боядисване, а коментарът към  цялостния ми принос към новия вид на хладилника бе трогателен и се изчерпа с "Хм, бяла техника" и "Кой нормален човек боядисва иноксов хладилник бял?!" . Прави го от чиста злоба, сигурна съм ;-)

Оставаше единствено да добавя детайлите и скоро всичко щеше да е готово....и да не бъде просто "бяла  техника", което чопли душата ми и до ден днешен.

В горната част, където имаше надпис на марката на хладилника боята не хвана добре- вижда се при по- близките снимки. Така или иначе там щеше да има нещо, но този факт направи нещата наложителни.


Не посмях да оцветявам с шаблон, за това просто използвах детайлен стикер, който доукрасих с три камъчета.


От страни на хладилника реших да поставя панели черна дъска, за да могат децата също да имат полза от него, а и защото така си спестявам нуждата от отделна черна дъска, в която да се спъваме и рано или късно да изхвърля в гнева си срещу надмощието на играчките у нас.



Разбира се, нямаше да съм аз, ако нямаше малко от сврачешката ми природа дори и при черната дъска ;-) 
Не, в интерес на истината имам още малко работа в горната част над дъската, но към момента просто исках да сложа нещичко, което да пази мястото на довършителните ми идеи.

И готово- имаме си нов, многофункционален хладилник, в подходящ цвят и в тон с другите неща из помещението, както и с дизайнерски почерк, но без дизайнерската си цена. Само за два дни и един един бял дроб по- малко от надишването с боя.

За жалост при мен беше нужен бял хладилник, което не прави проекта особено предизвикателен, но само си представете колко други възможности има, ако можете да избягате от бялото! Гамата с бои е просто страхотна- искаше ми се да можех да го боядисам в по- характерен цвят, но може би и това ще стане, когато предекорирам в бъдеще.


В крайна сметка начинанието се оказа успешно и бе одобрено от малки и големи, а съпругът ми ме впечатли с нови измерения на търпението си към мен и моите хобита и идеи, като остана съвсем спокоен през двата дни на издевателства над техниката от моя страна. Обичам го! Макар да ми отказа категорично разрешение да сменя тапетите в коридора.....а дори не исках да ми помага....

Кокосовият чийзкейк и моята първа награда

Добре, сега ще вдишам дълбоко няколко пъти, за да се успокоя и ще започна първо с рецептата, защото така е редно...


И така....Отново кокос. Не, нямам собствена кокосова плантация. Имам килограми кокос поради презареждането ми с такъв с цел производство на бонбоните на които живея. Но тъй като моят Kenwood ме предаде като подмолно се самоуби, инсценирайки претоварен мотор и миризма на пърлено, си останах и без голям блендер, а без него няма бонбони....За това сега съм се отдала на кокосови сладкиши и честно казано не се измъчвам особено. От край време обожавам кокоса във всичките му форми.

Идеята за чийзкейк с кокос бе породена от пристигането на моята майка за кратко гостуване, а тя е всеизвестна с любовта си към чийзкековете. Но тъй като аз съм на мисия по унищожаването на кокосовите резерви, разбира се чийзкейкът също трябваше да е кокосов- нищо, че тя не обича кокос...... Ужасно звучи, но като цяло съм добра дъщеря, честно!
Имах големи притеснения, че майка ми няма да одобри кокосовата ми авантюра с любимия й десерт, но за моя радост тя го хареса, както и съпругът ми, който пък е като цяло придирчив на десерти, така че си поставям още едно камъче в тенекиената корона и отивам на лов за следващата интересна рецепта. А до тогава, ако и вие искате нещо кокосово, плътно и различно като вкус, опитайте го- няма да съжалявате :-)

Кокосов чийзкейк 




Състав:


За блата
1 ч.ч. кокосови стърготини
1/2 ч.ч. бадеми, смлени ситно (могат да се заменят с ядки по ваш вкус)
7 с.л. масло или кокосова мазнина- течни


За крема
600 гр. крем сирене
1/2 ч.ч. кокосова захар „може да се замени с кафява захар, ако не разполагате с такава
3 яйца
1 с.л. лимонов сок
ванилия
2 с.л. семена от чиа (по желание- целта им е само добавена хранителна стойност, така че могат безпроблемно да бъдат пропуснати, ако ги нямате)


За глазурата
1 белтък
1/2 ч.л. ванилова есенция
1/4 ч.ч. кокосова захар
1/2 ч.ч. кокосови стърготини


Приготвяне:


Блат- Смесете в купа кокосовите стърготини и смлените ядки. Прибавете разтопената мазнина и разбъркайте, докато сместа се овлажни и няма сухи участъци. За жалост на снимката не си личи съвсем точно какво имам предвид.

Прехвърлете във форма с падащо дъно и притиснете силно, за да се получи плътен блат. Оставете в хладилника да стегне.


Крем- С купа смесете крем сиренето и захарта и разбийте с миксер добре. Прибавете едно по едно яйцата, като изчаквате едното да бъде изцяло поето от сместа, преди да добавите другото. Когато и трите яйца са прибавени добавете лимоновия сок и ванилията,  разбъркайте за съвсем кратко и прехвърлете сместа върху охладения блат. Поставете чийзкейка в предварително загряна до 180 С фурна и печете до стягане и зачервяване на крема- около 30-35 мин.


Глазура- Разбийте белтъка с ванилията. Постепенно добавете захарта и доразбийте. Прибавете кокосовите стърготини към белтъчната смес леко и внимателно.  Разстелете внимателно глазурата  върху почти готовия чейзкейк (той трябва вече да се е стегнал значително, но не и да е напълно готов), и допечете още около 15 минути, за да се зачерви и стегне и тя.

Готовия чийзкейк оставете да се охлади във формата. След това го извадете внимателно от там- ако тавата ви не е от съвсем незалепващите е добре да го отделите от страните на формата с нож внимателно преди да разтворите ринга.
Поставете в хладилника за поне 4 часа, най- добре за през нощта, за да се охлади напълно преди да сервирате.


ПП. Аз пекох моя чийзкейк съвсем умишлено по- дълго от нужното, защото има доста яйца, а се консумира и от деца, но ако е предвиден само за възрастни може да бъде изваден и по- рано. И в двата случая разликата не е значителна вкусово.


ПП 2. В рецептата използвах кокосова захар, защото е много по- добра като характеристики и защото тя има особен карамелен вкус и цвят, които допълнително придават характер на този десерт, освен че го прави и по- здравословен. Намира се все по- лесно на нашия пазар, но няма никакъв проблем да бъде заменена и с обикновена захар, ако не разполагате с кокосова.


Източник: адаптирано от www.gastronom.bg 
Снимката към рецептата в линка е"заета" от интернет, защото я срещнах на още едно място, твърдящо, че е на Beth Nakamura/ The Oregonian, за това и не мога да гарантирам дали това е първоизточник и на самата рецепта, но аз я видях там.


Стига толкова готвене, сега по- интересната част. Днес получих първата си награда!!! 


Йеееи!!!! Щастлива съм като малко детенце- толкова, толкова много. Искам да благодаря за тази огромна споделена радост на Елексир,  която освен че винаги намира време за моето кътче и  толкова мили думи за кулинарните ми дела и документи, реши да сподели с мен и прекрасната си награда, за което съм й толкова благодарна и признателна!
Елексир, ти направи деня ми толкова по- хубав, а трудът покрай блога стана още по- приятен и удовлетворяващ! Благодаря ти!!!

И тъй като традициите трябва да се спазват, ще продължа вълната с предаването на тази награда на Мина , Ани , Daeneris , Ивейн , Лулу , Мариета , Аелис , Мира ,Дани , Катерина и Мони.

Завършвам тази публикация много щастлива. Радвам се, че тук не се отбелязва кой кога и къде чете, защото щеше да е някак неловко да ме видите колко пъти ще си наглеждам наградката още...

четвъртък, 18 август 2011 г.

Свежа морковена салата с млечен дресинг

Състав:

10 моркова
сокът на 2 малки или 1 голям лимон
3 кисели ябълки
100 гр. крем сирене от типа на Филаделфия
120 мл. прясно мляко
магданоз или копър за декорация
сол- по желание и на вкус

Приготвяне:


Измийте и обелете морковите. Настържете ги и полейте с прясно изцедения лимонов сок. Оставете ги настрана за около 20 минути. Посолете, ако желаете. Аз не слагам сол в тази салата, но всичко е въпрос на вкус.


Измийте и обелете и ябълките и ги настържете.
Крем сиренето и прясното мляко се смесват в купичка и се разбиват на крем.

В рингове се реди пласт моркови, следван от пласт ябълки и се завършва отново с морковен пласт. Отгоре се поставя по малко от млечния дресинг и се наръсва с прясна подправка по избор (на тези снимки моята прясна подправка беше ме предала и прибягнах до сухите резерви).


Много подходяща за деца, с мек и приятен вкус- не добавяйте сол, ако ще се консумира от деца обаче!

Адаптирано от: Хранене на детето от 3 до 18 години, изд. Bookmark Publishing House





сряда, 17 август 2011 г.

Още един бърз ронлив плодов десерт

Тук няма голяма история...няма дори и мъничка такава всъщност. Просто още една вариация на вече познатия Ронлив сладкиш , който отново ще ви спести време, ще засити и най- лакомите за сладко и ще бъде приятел на кантара ви. Би било по- добре единствено и само ако можеше и да измие чиниите след всичко това.
Аз използвах каквото имах във фруктиерата си и се нуждаеше от пенсиониране, но вие може да замените плодовете с такива по ваш вкус и да адаптирате сладкиша към личните си предпочитания.

Плодов ранлив сладкиш с ванилов сладолед


Състав:


3 ябълки
1-2 праскови, обелени
1 шепа дребни горски плодове- боровинки в моя случай
ванилия

За ронливия топинг:

120 гр. фини овесени ядки
60 гр. масло
3 с.л. кафява захар
2 с.л. натрошени на дребно лешници или бадеми (по желание)
щипка канела

Приготвяне:

Измийте, обелете и нарежете на кубчета плодовете. Дребните плодове само измийте и подсушете добре.
Поставете ги на дъното на тавичка, прибавете ванилията и разбъркайте леко.
Пригответе топинга като смесите в купичка фините овесени ядки, захарта, (можете да намалите или увеличите количеството й по ваш вкус), канелата и ядките. Нарежете маслото на кубчета и го поставете в сухите съставки, след което започнете да претривате с пръстите си маслото и овесените ядки докато не се получи смес като трохи. Ако бързате и наистина нямате време можете просто да смесите сухите съставки с разтопеното масло и да разбъркате с вилица докато овесените ядки поемат равномерно и напълно маслото и няма сухи части от сместа- не по- малко успешен вариант ;-)


Поставете сладкиша в загряна до 180С фурна и печете до зачервяване на ядките.
Оставете леко да се охлади и сервирайте с топка сметанов сладолед. Моят беше отново по ТАЗИ рецепта.



вторник, 16 август 2011 г.

Неделната сутрин и млечната баница

Обичам неделните сутрини. От дете това са едни от най- любимите ми моменти- наситени с приятно и лежерно настроение в компанията на семейството. Преди беше и времето, когато мама прави нещо мазно и вкусно за закуска и никой не брои колко изяжда. Сега, когато ролята на мама е моя, е времето в което мога да поглезя семейството си с нещо подобно. Е, съвестта ми не позволява да дам мекички или бухти, но се движа по острието на възприятията си за комбинация на храна за душата и полезност.
Тази неделя на закуска ни събра аромата на сладка млечна баница, точно като тази на мама, но с поне кило захар по- малко ;-)

Млечна баница с юфка



Състав:


1 опаковка домашна юфка (не тази, която прилича на макарони!)
4 яйца
1/2 ч.ч. кафява захар демерара
1 л. прясно мляко
ванилови зърна
4 малки бучици масло
пудра захар за поръсване

Приготвяне:


В тавичка изсипете юфката и поставете маслото отгоре, нарязано на кубченца. Загрейте фурната до 200 С и поставете тавата с юфката, за да се запече леко- разбъркайте веднъж- два пъти леко.
В дълбока купа разбийте с тел яйцата, прибавете захарта, ванилията и накрая прясното мляко. Залейте юфката, разбъркайте леко и върнете обратно във фурната. Печете до зачервяване на повърхността и стягане на баницата.
Извадете от печката и оставете леко да се охлади, след което я поръсете щедро с пудра захар.
Сервирайте още топла.

ПП. Ако не разполагате с домашна юфка, може да направите баницата с обикновени тънки кори, като ги накъсате леко и ги запечете малко по- дълго (до леко зачервяване) преди да ги залеете с млечната смес.

Не би могло да има нещо по- лесно и бързо за закуска от това. Отново в графата "Любими на мама" :-)

неделя, 14 август 2011 г.

O, Mojito!

Цяло лято не спрях да мрънкам, че не мога да открадна и два часа, за да отида някъде и на изпия на спокойствие едно прекрасно, студено Мохито....Надали е останал някой, който ме познава дори слабо, и който не е разбрал за тази моя лятно- алкохолна драма. И тъй като към днешна дата нещата стояха все още по този начин, реших, че след като толкова много харесвам персонажа на Барон Мюнхаузен, е редно да взема отново пример от него и да се извадя за пореден път сама от собствената си локва нещастие.
Проблем бе единствено, че времето преди залязване на слънцето и по- скоро клонящо към обяда от колкото към следобедните часове е отхвърлено от обществото като подходящо за алкохолни наслади на мама, така че в моя вариант продължава да липсва градуса....но той няма да липсва в рецептата, която използвах за направата на първото си Мохито, чийто резултат бе изненадващо задоволителен според дегустатори, предвид пълната липса на бармански потенциал в мен.
Е, моята чаша беше просто ментова лимонада, поради което и тя да не бе удостоена със снимка.


Това обаче не значи, че моето търсене на съвършеното Мохито е приключило- приемете го по- скоро като пролог на едно дълго пътуване :-)
И преди да започна и със самата рецепта, бързам да внеса малко яснота- моето Мохито не е така кристално прозрачно поради употребата на кафява захар и тъмен ром (алкохолните ми запаси са комични- имам само това, което използвам когато готвя). За наистина префектната чаша Мохито е по- добре да се използва бяла захар и светъл ром, но аз не разполагах с нито едно от двете.

Mojito



Състав:


2 стръка прясна мента (плюс още един за декориране)
2 с.л. захар
30 мл. пресен сок от лайм
кората на 1 лайм (нетретиран с химикали)
60 мл. светъл ром (използвах Havana club)
90 мл. газирана минерална вода
лед- за предпочитане натрошен леко


Приготвяне:


В чаша сипете захарта, ментовите листа (добре измити и подсушени) и кората от лайм. Размачкайте ги заедно, за да се слеят ароматите. Това размесване се прави с една подобна на малка точилка пръчка, но такъв инструментариум аз нямах наличен и за това използвах задната част на лъжица, като натисках към чашата, за да ги смачкам. Върши същата работа, макар и да няма чар в хамалското мачкане с подръчни средства. Важно е да не направите съставките на пастет- леко размачкване е достатъчно!


Прибавете в чашата сока от лайм, ромът и газирана вода. Сипете натрошения лед и разбъркайте със сламка. И....

Voilà!

Имате си страхотна чаша Мохито, направена с любов и старание- не по- малко важни съставки от всички останали, за да се получи правилната комбинация.
Остава да хвърлите обувките си настрани, да облечете нещо удобно, да пуснете тиха музика и да се насладите на чашата си сладко лимонено удоволствие в спокойната и приятна атмосфера на малкото оставащи летни нощи. О, Mojito......

петък, 12 август 2011 г.

Пълнен картоф и пилешки бонфилета на грил

Неделя по обяд. Работа- повече от нужното. Време- оскъдно. Идеи- никакви. Гладни деца и мъже- в изобилие! (тук би била удачна тиха съспенс музика от стар трилър....).
Но има слънце зад дъждовния облак- на помощ идват любимите мързеливи пълнени картофи и верният им партньор в живота- месото на скара. Мама винаги е щастлива, когато има лесен изход от задаващата се гладна стачка на подопечните.
Пълненият картоф е семеен любимец. Дава възможност за безкраен списък от пълнежи и вариации- част от моите най- чести избори ще попълня скоро в друга публикация, както и възможност за избор дали плънката да бъде запечена допълнително или просто оставена студена.
Технологията за приготвянето е съвсем лесна, а времето на печене без нужда от допълнителни грижи дава време за приготвянето на останалата част от менюто или просто за доглеждане на предаването по телевизията с крака опънати на дивана.

Пълнен картоф и пилешки бонфилета на грил


Състав:

За картофите

6 по- едри картофа
2 с.л. зехтин
сол на вкус
настърган кашкавал
царевица
чесново масло*

За маслото

150 гр. масло- размекнато
3 скилидки чесън
сол- по желание
пресен магданоз, нарязан на дребно

За пилешкото

1 опаковка пилешки бонфилета
1 ч.ч. кокосово мляко
2 с.л. суха подправка Тикка масала

Приготвяне:

Картофите:

Измийте добре с четка под  течаща вода картофите. Подсушете ги с кърпа и с помощта на вилица набодете хаотично всеки картоф на няколко места. След това поставете по малко от зехтина върху всеки и го обтрийте добре, за да се покрие равномерно с мазнина. Посолете леко и отново разтъркайте. Така приготвените картофи поставете директно върху решетката на фурната, загряна предварително до 200 С. Оставете във фурната без повече ангажименти до изпичането им- имат нужда най- малко от половин час, понякога и до час, в зависимост от големината и сорта картофи.

През това време можете да приготвите Чесновото масло- обелете скилидките чесън и ги смачкайте с пресичка. Размекнатото масло смесете с пресования чесън и разбъркайте добре. Можете да добавите сол или пресен магданоз, нарязан на ситно- става още по- вкусно. Поставете в хладилника, за да се стегне.

Готовите картофи извадете с щипка и наредете да изстиват. Те трябва да са с плътна коричка и мека сърцевина.



Когато леко се поохладят, вземете с кърпа един картофи и направете леко неправилен Х- разрез с помощта на остър нож, ето така


След това стиснете внимателно в долната част на картофа, така ме направения разрез да се отвори като цвете



Така вече сте готови да напълните картофа си с каквато плънка пожелаете- в този случай аз сложих в още горещите картофи настърган кашкавал и зърна царевица, а отгоре добавих бучка от чесновото масло, за да се разтопи и разлее върху картофите до поднасянето им. Това е съвсем мързеливият вариант на този тип картофи. По- "сложните", както вече казах, ще отделя в идна публикация.

За пилето:

Преди да започнете да приготвяте картофите поставете в дълбока купа кокосовото мляко и разбъркайте в него тикка подправката. Поставете вътре пилешките бонфилета и оставете в хладилника поне за час. Загрейте грил тигана или скарата силно. Извадете пилешкото и го поставете да се запече за кратко от двете страни.


Сервирайте пилешките бонфилета гарнирани с пълнения картоф и свежа салата.

Съвсем бързичка и лесна комбинация, която се харесва и от децата, особено, ако могат сами да си пълнят картофите с разни неща и след това да дълбаят с лъжички из тях :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...