петък, 5 август 2011 г.

Доматена супа с печени чушки


Уханието на печени чушки за мен е като въображаем мост назад във времето към летните ваканции прекарани при баба, към безкрайните дни с игри в квартала с купища деца и към "усърдната" ни помощ в домашните приготовления за зимата. Печенето на чушки върху ретро скарата, при което винаги трябваше да носиш джапанки "че удря леко тока" в знойните късни летни следобеди беше просто страхотно удоволствие за мен, което помня и до днес сякаш беше вчера. Дали говори добре за психичното ми здраве да пазя точно такива спомени от детството остава загадка за сега, но пък звучи много мило и  романтично някак, нали....


 В името точно на тези спомени и направих всичко по силите си да наложа тази супа като често присъстваща в семейното меню. Срещнах лека съпротива от страна на старшия дегустатор, тъй като не обича пасирани супи, но като се изключи това, тя се приема горещо от момичетата и съответно е гласувана  с мнозинство като успешна! Ура!
На рецептата попаднах случайно в една книжка на Иван Звездев- простичка, лесна, а в същото време толкова характерна като вкус. Измененията и добавките от мен са съвсем незначителни, но все пак ще напиша моята адаптация.

Доматена супа с печени чушки

Състав:


4 бр. червени чушки- не тънките, а от топечстите
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 консерва нарязани домати или 4 пресни
1 ч.л. мащерка
1 ч.л.червен пипер
3-4 с.л. зехтин
щипка захар
сол
2 с.л. краве масло
1с.л. брашно

сирене за гарниране

Приготвяне:

Изпечете чушките. Моите пека във фурната, като ги поставям в тава с решетка и постилам под решетката малко пергаменотва хартия, за да не загаря когато капе вода от тях (последното от чист мързел- мразя да търкам тави). Поставете готовите чушки в съд с капак и ги оставете да се задушат леко- така ще ги обелите по- лесно. След като обелите чушките ги нарежете на ситно.
В загрятия зехтин, разреден с малко вода, се задушават нарязаният на ситно лук и пресования чесън. След като омекнат се добавят чушките, доматите, мащерката, солта, червения пипер и щипката захар. Разбъркват се за кратко и се разрежда с около литър топла вода. Ако използвате бульони, може да сложите един в този момент. Вари се 10-15 минути, за да се посгъсти съвсем леко, след което супата се пасира.

Тази стъпка е нужна, само ако предпочитате супата с по- гъста консистенция и може да бъде пропусната: В друг съд се загрява маслото и когато се разтопи се прибавя брашното. Разбърква се с тел, за да стане на каша без бучки, след което се добавя по мъничко от топлата супа. Когато се изравнят температурите и брашното е напълно разтворено, баршняната смес се прибавя към тенджерата  със супата и тя се връща отново на котлона за кратко, за да се досгъсти.

Готовата супа се сервира с натрошено сирене и ситно нарязан магданоз.

Ами остава само да ви пожелая Бон апети от мен и Бон Апети ;-)

Източник: 30 избрани супи и чорби от Иван Звездев

5 коментара:

  1. Буба, много обичам печени чушки! И аз като теб ги свързвам с летните вечери и ваканцията! Супата е много оригинална и несъмнено - вкусна! Още повече, че вкъщи пасираните супи са на почит :)
    Поздрави и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Мира, щом и ти таиш любов към чушките, подкраждана от детски сантимент, а и нямаш запор над пасирането, то остава само силно да се надявам, че супата ще оправдае очакванията ти.
    Много се радвам, че е привлякла вниманието на страхотен кулинар като теб!
    Незабравима и слънчева седмица ти пожелавам! :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм се сещала да сложа и печена червена чушка,благодаря за страхотната и ароматна идея и рецепта,Бубе!

    ОтговорИзтриване
  4. Елексирче, опитай- сигурна съм, че ще останеш доволна от експеримента. Ако ли пък не- Иван Звездев е виновен, не аз ;-)

    ОтговорИзтриване
  5. Това е добра рецепта и тя изглежда вкусно

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...