Бърз крем с манго и извара
Състав:
1 бр. манго- голямо
150 гр. безсолна извара
3-4 с.л. гъст йогурт или по- меко на вкус кисело мляко
3 с.л. овесени ядки, предварително накиснати в малко топла вода и отцедени добре
1 с.л. ленено семе- смляно фино
1 ч.л. рапично масло
Приготвяне:
Плодът трябва да е добре узрял и леко мека на допир, но не трябва да е презрял или с тъмни петна, защото тогава костилката пуска власинките си из месестата част и става неприятна за консумация.
Как да обелим и нарежем мангото- наскоро си купех едно чудо на техническия прогрес, което значително улеснява отделянето на костилката. Но преди да имам такова, същото правех и с добър остър нож, така че ако намерите подобна джаджа- инвестирайте в нея, а ако не- то просто си изберете добър нож за целта.
Поставете мангото настрани и разрежете с ножа успоредно от двете страни на костилката. Костилката на мангото е плоска и дълга, съставена от множество плътни власинки. Съветвам да отрежете малко по- далеч от нея и след това да оберете плодът в близост, защото иначе рискувате да захванете и тези власинки. Използвайте за ориентир снимката долу и по тези линии отрежете от двете страни на костилката с ножа.
Получавате две две части и една централна секция с костилка, която просто внимателно трябва да изрежете и да отберете само плодовата част. Хванете в длан страничното парче и с малък нож направете решетка от черти в противоположни посоки. Звучи неясно, но на снимката по- долу ще разберете какво имам предвид надявам се, защото самите черти не се виждаха добре преди следващата стъпка.
След това хванете и обърнете цялата кора наопаки, като по този начин малките парченца ще изскочат напред. Ето така
Вече лесно можете да изрежете от основата кубченцата манго, като внимавате да не захванете и кората. Или използвайте лъжица и ги изстържете с нея.
Обратно към крема- Поставете мангото в блендер и го пасирайте до пухкав крем. Добавете изварата, млякото, овесените ядки и лененото семе. Добавете рапичното масло (или друго растително, студено пресовано олио, което има неутрален вкус). Целта на мазнината е да подобри усвояването на ценните вещества от ядките, но по принцип може да бъде пропусната, ако нямате желание да я използвате. Пуснете блендера за още няколко секунди, докато всичко се хомогенизира.
Пресипете в чашки и сервирайте. Аз добавям и по малко от зърнените смеси, които си правя, но и без тях е достатъчно хранително и полезно.
Кремът няма нужда от допълнително подслаждане.
Приятен апетит- тук няма място за угризения, взимайте големите лъжици :-)
Пу първа,докато не е свършило това чудничко,вкусно и много свежо кремче!
ОтговорИзтриванеБубе,много подробно си снимала и показала,благодаря!
Прегръдки,мила!
Ооооо, супер кремче, Бубе - много свежо изглежда!! И аз се нареждам след Еликсирчето :)
ОтговорИзтриванеМного обичам манго. Наистина влакната са малко неприятни, но пък ароматът е страхотен. Ще опитами аз да направя твоето кремче.
ОтговорИзтриванеПри мен има една награда за теб, заповядай да си я получиш :)
Бубе,обичам блогчето ти!Вкусно,красиво,цветно и свежо!
ОтговорИзтриванеТи си истински творец:)
Прегръдки:)
Бубе, уникална както винаги!!!
ОтговорИзтриванеИмам огромната чест да те наградя /най-накрая да направя нещо, с което да мога да ти благодаря за безценните съвети/ - http://pipilotki.blogspot.com/2011/08/blog-post_29.html Целувкииииии!!!
P.S. Много се зарадвах, че и ти си "воденичкоядка" :)))
БУБА много хубави неща си спретнала ..БРАВО!
ОтговорИзтриванеНамини при мен има награда за твоите творения които винаги са ме вдъхновявали.
Поздрави!
Елексирче, Мина- и двете ви за ръчичка чакам да ми дойдете! Бива ли преди Мохитото да не хапнем нещо полезно :-)
ОтговорИзтриванеЖани, ако хванеш мангото навреме ще видиш, че няма да има нито едно влакно- просто трябва да се научиш да го познаваш кога е зряло, без да е презряло (винаги са ме хвалели за богатия речник, както и сама можеш да се убедиш ;-) ). Дано ти хареса кремчето.
Благодаря ти за наградата! С огромно удоволствие ще я приема- за мен е голяма чест!
Кате, толкова си сладка! Благодаря ти! Аз също с радост се отбивам "у вас" и се наслаждавам на прекрасните маси, нежното настроение във въздуха и прекрасните рецепти.
Миленка, много благодаря за наградата! Трогната съм! Ти си направила много неща, а и нали сме се разбрали- сега каквото готвим- готвим. После на плажа ще плетем бански. Тогава има да се награждавамеее- ти на мен, аз на теб и пак обратното по коктейлче. Весели бабички мръсници ще сме ние. И за обяд по едни воденички по селски, че да не губим връзката с родината от онези ми ти плажове там.
Зиче, изключително приятно съм изненадана и дълбоко поласкана! Благодаря ти за наградата и за прекрасните думи, с които я споделяш с мен! Ти си още една от любимите ми дами- кулинарки.