вторник, 23 август 2011 г.

Зеленчуково ястие с нахут и прошуто

Когато трябва да предложа нещо "манджесто" на семейството винаги съм в особено затруднена ситуация. Особено когато искам да избягам от месото. Не е ли забавно да имаш за цел да пробуташ сготвени зеленчуци на две малки деца и един подчертано месояден мъж?!
Как да бъде вкусно едновременно за Него и за децата, но да не е в забранения списък с храни за последните; да е без месо, но пък да остава възможност за добавяне на нещо расло на кокал и не на последно място- да се готви бързо и лесно, защото кой има време за пипкави манджи, когато храната е само едно от хилядите задължения за деня, а в списъка ти има останали поне още 440 точки за изпълнение.

Като цяло гледам леко скептично към бобовите култури и избягвам твърде честата им употреба, но за нахута се намира все повече и повече информация относно това колко по- различен и по- добър е от братята си, за това и започнах да си намирам всякакви поводи да го прибавям към храната на децата, освен в обичайния хумус.

Рецептата за това ястие е плод на фантазиите ми с подръчното в килера и хладилника, но се оказа особено сполучлива и приета с единодушие. Особено мил бе коментарът на главата на семейството, който с толкова невинен тон каза "Това е адски вкусно, а изглеждаше толкова отвратително. Браво!"
Изумително е просто как топлят душата такива нежни думи. За това живея аз- едната блага дума от близък човек ;-)
Ето и рецептата за дегизираното като гадост вкусно нещо, ако решите, че би харесало и на вас:

Зеленчуково ястие с нахут и прошуто




Състав:


1 голяма ли 2 по- малки месести червени чушки
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 моркова
1 консерва/ 400 гр. нарязани на дребно домати
червен пипер
1 консерва/ 400 гр. нахут- отцеден, измит и обелен
1 опаковка прошуто
1 с.л. растително масло
1 ч.л. магданоз
2 ч.л. розмарин
1/2 ч.л. червен пипер

Приготвяне:

В тенжера задушете в мазнината и 1 с.л. вода нарязания на дребно лук и пресования чесън.



Когато омекнат, добавете червената чушка и морковите-и двете нарязани на кубчета. Задушете като бъркате непрекъснато около 6-7 минути.


Прибавете консервата нарязани на дребно домати и почистения нахут и разбърквайте за още 5-6 минути.


Сложете червения пипер.


Добавете вода (ако използвате бульони, може да добавите бульон вместо вода), за да покрие едва зеленчуците и варете до пълното омекване на съставките и изпаряване на течността. Не трябва де воднисто като супа.
Прибавете подправките 3-4 минути преди края на готвенето, ако са сухи или при оттеглянето на ястието от огъня, ако са пресни.


Докато манджата се вари, в тиган с незалепващо покритие запържете нарязаното на дребни парченца прошуто. Поставете върху кухненска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина.
Преди сервиране поставете по малко от него върху всяка порция.


Това е т.познатото у нас вече ястие "Онова, дето е гадно на вид, а е толкова вкусно" и сравнително често "краси" масата ни с непретенциозния си вид- и то по заявка на по- добрата ми половинка. Може и да не е манекен на кулинарното изкуство, но гарантирам, че всеки, обичащ зеленчукови манджи, ще остане доволен от приятния му и мек вкус, който дори и децата харесват (е, поне моите де...., ако вашите ви замерят с чинията и отидат да си купят хамбургер, не поемам отговорност ;-) )



8 коментара:

  1. Бубе, това ястие звучи и изглежда изключително вкусно! :-))) И аз се чудя понякога как да замаскирам някои неща, за да "минат".:-))) Даваш прекрасна идея, за която благодаря!
    Когато имаш време, заповядай, мини през блогчето ми, защото там те очаква една награда!:-))))
    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Напоследък си много активна и искрено ти се радвам! Поздравления за което!
    Манджичката изглежда супер, не съм се замисляла да предложа такъв вариант. Правих една нахутена супа и стана превъзходна. поздрави за теб

    ОтговорИзтриване
  3. Бубе,толкова апетитна манджичка,как няма да им хареса,амиии!
    Най-голямо удовлетворение и наслада от готвенето изпитвам,когато кажа,че ще готвя нещо не по техния вкус,задължително обявяват,че те това няма да го ядат,а после облизват чинийките :)).

    Така че гозбичката ти е суперска,бих си топнала едно къшейче хлебец и аз!

    ОтговорИзтриване
  4. Мони, благодаря ти! Радвам се, че ти допада като идея- дано успееш да я приложиш успешно и пред твоя качествен контрол :-)
    Благодаря ти за поканата и споделената награда! Толкова мило!!!
    Ще посетя твоето кътче с най- голяма радост!
    Прекрасна и слънчева седмица ти желая.



    Дани, тези дни наистина се опитвам да наваксам с изостаналите из папките ми снимки и съответните рецепти- имам доста такива и се заех да довърша работата си с тях, защото до скоро липсата на време или мързелът ми ме възпрепятстваха безмилостно, признавам си :-)
    Нахутът е много хубав на вкус и е доста лесен за комбинации, колкото и да не очаква човек това ето едно бобово. Сигурна съм, че супата ти е била страхотна!
    Хубава и спокойна седмица!

    Елексирче, моите любимци са особено капризна група, за това ми е напълно познато " Това няма да го ям!", но за жалост аз мнооого рядко успявам да стигна до финала с облизаните чинии, след такъв лозунг. Разбирам те колко победоносно се чувстваш в тези моменти- те са с натрити носове и пълни тумбачета, ти си им доказала, че и обувките им можеш да сготвиш вкусно :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Привет и от мен!
    Интересно съчетание и познат вкус. Обичам готвен нахут, има вкус на боб и грах едновремено :)

    ОтговорИзтриване
  6. Буба,
    напоследък нахута трайно се намести у дома ни, така че с радост ще пробвам и това му превъплъщение;)

    Благодаря за рецептата!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Оооо, това е много вкусно манджесто нещо :))!! Поздравления за прекрасната комбинация на вкусове, Бубе!

    Имам при мен една награда за теб - заповядай да си я събереш, когато ти остане време :)

    ОтговорИзтриване
  8. Жани, добре дошла! Интересен мост към вкусовата комбинация в нахута- права си- има нотки на двете бобови в себе си :-)

    Мъх, дано оправдае инвестираното доверие! Благодаря ти!
    Прекрасна нова седмица ти пожелавам.

    Мина, благодаря ти. Манджата е готина, да.
    Но по- важното е да ти благодаря за страхотната награда, която приемам с истинско удоволствие и гордост! Благодаря ти!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...