петък, 11 февруари 2011 г.

Мъфини с червени боровинки и маково семе










Една бърза и много ароматна рецепта за мъфни в събота сутрин- поляти обилно с кленов сироп, контрастиращ на киселия привкус на червените боровинки и може би чашата силно черно кафе.Но побързайте преди малките ръчички да са се докопали до тях, защото ще си останете само с кленовия сироп и кафето!




Състав:


100 гр безсолно масло
290 гр. заквасена сметана
2 големи яйца
280 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
200 гр. кафява захар
4 ч.л. маково семе
140 гр. червени боровинки
ванилия семена
кленов сироп или мед за сервиране

Приготвяне:

Загрейте фурната до 190С/ 170С с вентилатор и си пригответе тава за мъфини, като поставите хартиени формички във всяка дупка. Разтопете маслото, оставете го да се охлади леко за една- две минути и разбийте към него последователно сметаната, яйцата и ваниловите семена. В друга купа смесете брашното, бакпулвера, содата, солта, захарта и маковите семена. Добавете и смесете внимателно сухата към сметановата смес и добавете червените боровинки.
Разпределете сместа в хартиените форми и печете за около 20-25 мин. Проверете за готовност с дървена клечка за зъби или шишче- трябва да са съвсем чисти.
Преместете готовите мъфини на решетка, за да се охладят леко. Сервирайте топли, поляти с кленов сироп или мед, а защо не и чисти. Съхраняват се чудесно до три дни в хладилник.



Източник: BBC GoodFood

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...