неделя, 5 юни 2011 г.

Пюре от сладък картоф и градински грах

В така чаканите и за жалост оскъдни топли дни няма сила на света, която да ме накара да отделя часове наред пред печката, когато мога да бъда навън с момичетата и съпруга си. Не вярвам да съм единствената с подобни приоритети ;-)  Но щом стане време за ритуалните семейни обяди през почивните дни не обичам да оставям на ресторантите да се грижат за храната и често срещам трудности в съчетаването на оскъдното време, което ми е отделено за готвене, и приготвянето на нещо полезно, вкусно, различно и същевременно подходящо за възрастовата гама от 1- годишно с претенции до 27 годишния му родител, който да кажем, също не яде всичко ;-) 

"Неделно печено с пюре от пащърнак на пара (в най- лошия случай ти ядеш суха мръвка, тя гол пащърнак).....Безсолна лазаня? ......Винен кебап без вино?........не?!? Жалко......Искаш Бьоф Строганоф- не може, децата какво ще ядът?!"

Понякога измислиците ми се нуждаят от много положителна нагласа, за да бъдат изконсумирани от двете страни, понякога са тотално бойкотирани от едната, но има и дни, в които съдбата е благосклонна към мен и членовете на клана Миланови са сити и доволни. Този бе един от последните и гарнитурата бе приета с мнозинство от всички партии. Ура за дни като този :-)
Ако и вие сте в търсене на нещо бързо, простичко и лесно, което да допълни неделното печено, то това може би ще допадне и на вас.

Пюре от сладък картоф и градински грах


Състав:

2 бр сладки картофа (средно големи)
1 ч.ч. зелен градински грах- използвах замразен, но може и от консерва
1/2 ч.ч. течна пълномаслена сметана
3 щедри щипки мента
сол и черен пипер- на вкус, но за децата е по- добре без солта

Приготвяне:

Обелете и нарежете на едри кубчена сладките картофи. Поставете ги в тенджерка с вода мъничко над тях. Сварете ги до омекване- стават готови по- бързо от обикновените картофи, така че ги следете. Малко преди да са готови поставете и градинския грах при картофите, а след това добавете и ментата- ако е прясна я сложете след като са сварени, а ако е суха в този момент (около 3 мин. преди да ги оттеглите от огъня). Готовите зеленчуци отцедете, като запазите водата в отделен съд. Намачкайте картофите и граха с уред за пюре или с вилица, като добавяте течната сметана и вода от варенето, колкото е нужно, за да се получи пухкаво, но не съвсем гладко пюре- запазете малко бучици.
Сметаната дава достатъчно мазнини, но ако предпочитате пюрето си по- тежко, то може да добавите и масло.

Сервирайте поръсено с нарязан зелен лук по желание.

2 коментара:

  1. за децата е по-добре без черния пипер, а и без солта :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами за моите деца, когато минаха съвсем невръстна възраст разбира се, винаги съм слагала по малко черен пипер, защото готвейки им без никаква сол, то много разчитам на други подправки и аромати. Разбира се, не става въпрос да им избият сълзи, а просто мъничко, мъничко количество, колкото да подсили вкуса, но да не бъде осезаемо за небцето :-) Разбира се това е въпрос на вкус и за това със солта са в графата "по ваше усмотрение и вкус" :-)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...