сряда, 29 юни 2011 г.

Пъпеш с йогурт

В най- горещите дни на лятото винаги е добре да имаш под ръка сладолед. Но когато си се разсеял приятно и мързелът е надделял, а гладът за нещо сладко е непреклонен, трябва да се мисли бързо.
Това успях да измисля аз под натиска на семейния съвет за следобедна закуска в един особено горещ почивен ден. Нищо особено, дори имам големи съмнения дали си заслужава цяла отделна публикация, но какво пък.......в моето кътче е позволено да безчинствам от време на време.
И отбелязвайки колко е простичко, то трябва да кажа и колко вкусно и освежаващо е то, както и колко забавно го намират децата, поради нестандартната купа от която изяждат закуската си- до дъно, като никога!

Състав:

1 пъпеш
шепа малини или други дребни горски плодове
шепа касис
1 кофичка пълномаслен йогурт
5 с.л. мед
ванилия

Приготвяне:

Разбийте добре киселото мляко с меда и ванилията. Добре е йогуртът да е от по- меките на вкус и задължително да е с достатъчно висока масленост, за да е плътен, а не воднист като обикновеното кисело мляко.
Поставете млечния крем във фризера за малко. През това време измийте и разрежете пъпеша на две части. Махнете семките и меката вътрешна част и с уред или с лъжичка направете топченца от пъпеш като внимавате да не нараните кората докато го правите. Измийте и подсушете добре горските плодове и касиса (можете да замените с каквито други плодове имате, като е хубаво да има поне един по- кисел и характерен на вкус сред тях).
Поставете от добре охладения йогурт в купичката от пъпеш, а отгоре наредете топчетата. Декорирайте с дребните плодове и поръсете с още малко ванилия.

Това е! Следва следобедна наслада без угризения и поне 15 минути тишина от страна на подрастващите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...