неделя, 2 октомври 2011 г.

Пилешко с портокали и гъби

Предполагам, че на много хора ще им се строи леко странна комбинацията. В главата ми звучеше също толкова странна, признавам си, и до последно имах готовност да приготвям спасителна вечеря. Това обаче не се наложи, тъй като моите кулинарни критици този път останаха доволни от  нестандартните ми вкусови експерименти.

Надявам се на осмелелите се да опитат да им допадне- странно е, но е много вкусно и различно от обикновеното пиле със сирена, което в един или друг момент краси трапезата на всяка къща. В нашата то е силно недолюбвано от съпруга ми, но това бе прието с охота. Ура за неприбраните портокали из кухнята ми- понякога си струва да си малко разхвърлян. И ако предходното изречение не ви говори нищо, то нека доуточня, че тази рецепта бе вдъхновена от случайно попадналия пред очите ми портокал, който бях пропуснала да метна в хладилника след като се прибрах със седмичния пазар.

Пилешко с портокали и гъби


Състав:

450 гр. пилешко бонфиле
1 портокал
1 шепа черни маслини
1 опаковка топено сирене
300 мл течна сметана (неподсладена)
1- 1 1/2 ч.ч. бяло вино
1 опаковка гъбена крем супа (по възможност без съдържание на мая)
1/2 ч.ч.  дребни горски гъби- консервирани или пресни
1/2 ч.л. сушен пушен лук
1-2 щипки чесън на прах
сол и пипер на вкус

За гарниране

1 ч.ч. ориз (по- дребен и топчест)
60 гр. масло
3 ч.ч. вода
сол на вкус

Приготвяне:

Настържете на съвсем ситно ренде малко портокалова кора- стремете се да запазите едната половинка със здрава кора. Изцедете сока на половината портокал. Другата половинка отсавете настрана за по- късно.
В сока и коричките на портокала поставете нарязаното на дребни парченца месо, добавете сухия чесън и лука, разбъркайте и покрийте с домакинско фолио в хладилника, за да се маринова за половин час.
В течната сметана разтворете гъбената крем супа. Почистете маслините и ги нарежете на половинки. Ако използвате гъби от консерва ги отцедете от водата и ги изплакнете леко. Нарежете по- едрите.
В дълбока иена или керамична тава поставете маринованото месо, изсипете гъбите, маслините, сметановата смес и бялото вино. Добавете черния пипер и сол, ако добавяте- не забравяйте, че крем супите и пушеното сирене вече имат добавена такава. Разбъркайте добре. Наредете върху месото нарязаното на парченца пушено сирене и поставете в печката. Разбъркайте по средата на печенето съвсем леко.
Малко преди да извадите от фурната нарежете половинката портокал на тънки резени и подредете върху ястието. Допечете докато портокаловите резени леко се запекът.
Ястието трябва да има гъст сос, а не да плува в течност.

За гарнитурата- В гевгир измийте под течаща вода ориза, докато водата е бистра.
В тенджера загрейте маслото. Добавете добре отцедения ориз и разбърквате, докато стане прозрачен. Добавете водата- тя трябва да го покрива доста. Поставете на слаб/ умерен огън. Покрийте с капак тенджерата и не разбърквайте повече. Варете до пълното омекване на ориза. По повърхността му трябва да се образуват дупчици. Свалете от огъня и разбъркайте леко с вилица, за да отделите зрънцата.



Сервиране

В ринг поставете на дъното от сварения маслен ориз. Притиснете с опаката страна на лъжица. Върху ориза поставете от пилешкото и притиснете съвсем леко, за да се заравни. На върха сложете едно резенче от запечения портокал и извадете ринга внимателно.

Сервирайте с подходяща свежа салата.

Може би не е рецепта за всеки вкус, но си струва да се опита от по- смелите.

7 коментара:

  1. Бубе, чудесна рецепта!Много добре изглежда пилето и съм сигурна, че е страшно вкусно:).
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Аууу супер, това като за мен е измисляно! Ако не омешам сладко и солено, просто няма да съм аз:) Много хубава рецепта и чудесно представяне!

    ОтговорИзтриване
  3. Аелис, благодаря ти! Хубав остатък от уикенда и на теб ти желая.

    Лулу, ето, виж как с времето човек започва за заприличва на фаворитите си в различните хоби сфери ;-) Радвам се, че ти допада идеята, а за представянето- твоите оценки по тази категория винаги ме ласкаят много силно, признавам.

    ОтговорИзтриване
  4. Е, страхотна рецепта :)
    И аз обожавам сладко и солено!
    Само да напомня, че когато се маринова леко месо в цитрусов сок,
    месото се преработва по-добре и вит.C от цитруса
    подпомага усвояването на желязото в месото :)
    Чудесно поднасяне и аранжиране!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, това уточнение е страшно интересно и важно, благодаря ти!
    Благодаря за комплиментите и прекрасна и спокойна вечер и на теб желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми хареса идеята за пилешко с портокали! А често най-вкусните неща се появяват случайно :) Снимките са прекрасно допълнение към апетитното описание на рецептата :) Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Това го хапвахме вчера- неповторимо, ароматно, дъхаво;)
    Ще има пак;) Благодаря, Буба!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...