четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Вегански чийзкейк вариации с елементи на преяждане без угризения

Последните седмици съвсем не пиша толкова често, колкото би ми се искало. Това се дължи на особено неприятен период от живота ми, но с надеждата, че той ще отмине рано или късно реших, че все пак е добре да отделя малко време за моите любими неща, просто ей така, за зареждане.

Ако сте малко по- отдавна с мен ще знаете две неща:

1. Аз съм пословично лакома жена, която единствено суетата я спасява да не се превърне в автобус. А ако има проклятие за една жена, на чийто бедра се лепи даже мисълта за сладкиши и хляб, то е да може да си приготви повечето от любимите си неща и да не й липсва ентусиазъм за това, дори и да минава полунощ. Лошо....

2. Упорита съм в каузата да докажа, че има светлина в тъмния тунел на "Сладкото е вредно за вас, яжте моркови!" и на този свят съществуват истински кулинарни изкушения, които не само ще разтопят сетивата на сладкофилите, но и ще бъдат добри към тялото и здравето ви.. Много, много добри, обещавам! 

А това значи, че Тя не трябва да въздиша тъжно с поглед, впит в парчето торта в евтина прозрачна пластмасова кутийка, което обитава хладилната витрина в супермаркета по- дълго от средното време за навършване на пълнолетие в повечето страни и което при равни други обстоятелства не би изяла, дори и да й плащат, а Той ще може да продължи да вижда човешка храна из семейния хладилник  и чинията си, без да чува болезнено често името на поредния диетичен хит, който рефлектира пряко в празни надежди за вечеря и чаша вино с половинката и изливането на справедливия й гняв върху плещите му, че Той не оказва подкрепа в процеса и гризе скрит до кръста в кухненския шкаф парче шоколад, когато Тя трябва да изяде 135 гр. краставица и да вдиша дълбоко точно три пъти....три, не повече, иначе просто калориите стават твърде много и ефекта е завинаги загубен, дами. Трябва си дисциплина в тия работи!

Първите ми няколко открития бяха този превъзходен сладкиш с ягоди и моите абсолютни фаворити в ежедневното хранене- Суровите кокосови бонбони .

Сега обаче е време да стъпим още по- високо и да преминем към пълната промяна на един обичан от всички десерт, който до вчера в оригинал може и да добавяше твърде много към наситените ви мазнини и тревогите за талията, но от днес ще бъде в графата ви "Бях добро момиче и ядох само полезни за мен неща...о, да, ще хапна малко и след вечеря...в името на здравето де, не за друго...." Та то дори на вид е здравословно....колко нездравословно може да бъде парче чийзкейк, което изглежда така?!


Как се стигна до него? Ето малко предистория за желаещите, а другите просто отивайте надолу да ядете.

Тази година градината на децата организира прекрасна "Бъдни вечер" за малките, като се постараха да пресъздадат една истинска традиционна "вечер" на обяд и да разкажат малко повече за този празник. Задачата за майките беше да осигурят храната за поста, но типично в мои стил аз се мотах до последно да си "заплюя" какво ще готвя и разбира се всичко тривиално бе разпределено заграбено преди векове. Няма лошо, аз обичам да ми е трудно очевидно, така че започнах да прехвърлям останалите опции. Вече имаше толкова много солени неща, че бързо ми отпаднаха възможностите за основни ястия, а и не мога да скрия, че сладкишите са моята истинска страст, така че започнах търсене в тази насока. Не е лесно да се намери наистина добър десерт, който да е напълно веган и в същото време да успее да изкуши деца да го изядат. 

Рецептата за това малко бижу дойде от една крехка дама с нежното име Галя, която въпреки благия си вид и заблудата на противника с това име далеч не гали, а системно упражнява тормоз над лакомата ми душа и ме принуждава да извършвам тежък физически труд като хамстер в клетка, за да се отърва от тези така апетитни обли форми, които трябва да отбележа,  всъщност са много полезни в студените зимни дни, както и за омекотяване на по- твърди повърхности за посядване при нужда.
Тази жена е истинска енциклопедия на интересните веган рецепти, научени по времето, прекарано във веган общество в Норвегия, и които рецепти тепърва аз от своя страна ще се постарая да измъквам от нея с мили очи и благи думи.

А ето и какво получиха децата за празничния обяд:

Вегански чийзкейк


Състав:

За блата:

3 ч.ч смлени сурови бадеми
1 ч.ч кафява захар
1/2 ч.ч соево олио
1 ч.ч бяло брашно

малко сладко, подбрано според избора на топинг

За чийз крема:

2 ч.ч соево олио
2 ч.ч соево мляко
6 с.л кафява захар
1 1/2 л. кокосови стърготини, смлени в блендера до крем
сока на половин лимон
ванилия
   
За топинг:

1 голям компот от белени праскови/ пресни ягоди или друго по ваш вкус
агар агар или желатин

или

1 буркан био натурален течен шоколад


Приготвяне:


Блат

Загрейте фурната до 170 С. В голяма купа смесете смлените на ситно бадеми, захарта, брашното и соевото олио. Разстелете в максимално голяма тава с падащо дъно и притиснете силно с пръсти или опъката част на супена лъжица, за да се получи плътен блат, с дебелина около един пръст.
N.B. Дозата е за доста голяма чийзкейк. Ако искате по- малко количество или не разполагате с достатъчно голяма тава и блатът ви става твърде дебел, то можете да намалите наполовина продуктите или да използвате две- три тавички, като така можете да направите няколко различно завършени сладкиша, както направих аз последния път.


Загладеният и оформен блат поставете в предварително загрятата фурна и печете около 15-20 минути, докато се зачерви. Блатът е крехък и бъдете внимателни с него- колкото по- малко го местите докато е топъл, толкова по- добре.

Изстиналият напълно блат се намазва леко със сладко, подходящо за плодовете избрани за топинг. Не вадете блата от тавата- ще използвате да стегнете и крема в нея, за това е много важно тя да е с падащо дъно.

Крем

Първата стъпка е да направите от кокосовите стърготини кокосов крем. Това е тест за вашите нерви и силата на блендера ви, така че пригответе си търпение. За да ви дам малко сила в обезкуражителното мелене и за да не изхвърлите голямо количество кокосови стъргонити, решавайки, че нещо сте объркали, направих няколко снимки на процеса, макар да беше вече почти тъмно и кадрите да не са от най- красивите.
И така, поставете отмерените стърготини в блендера си и започнете да ги мелите. Етапите през които ще преминат са нещо такова:

Известно време след началото на меленето:


След още толкова време:


Когато почти сте на път да спрете с всичко това и да отделите пет минути да поздравите близките ми роднини за парите похабени по продукти:


След още 10 минути и молби моторът на блендера ви да не се предаде, въпреки приближаването към точката на кипене:


И накрая О, чудо! :



След като смелите до крем кокосовите стърготини ги оставете настрана. Поставете в каната на блендера соевото олио, соевото мляко, захарта и ванилията и смесете на висока скорост за около 4 минути. Прехвърлете сместа в купата на миксера и като включите на средно висока скорост бъркалките добавете изцедения лимонов сок на тънка струя. От течна сместа почти веднага преминава към консистенция на майонеза. Към вече сгъстената смес прибавете кокосовия крем и оставете в хладилника да се стегне леко.

Върху напълно изстиналия блат поставете крема и заравнете добре.

Топинг

Ако използвате компот от праскови ги отцедете добре от сока. Наредете ги красиво върху крема.
Сокът на компота поставете в малка тенджерка заедно с една пълна с.л. агар агар и загрейте. Варете на слаб огън докато се разтвори агар- агара. Оттеглете от огъня и оставете за минута- две леко да се охлади, след което изсипете върху плодовете. За детската градина аз използвах двойна доза желиран сок, защото децата имат необяснима любов към желетата и бях сигурна, че то ще е едно от най- оценените неща в десерта- оказах се права, но като цяло не е нужно да правите толкова дебел желиран слой- седи много по- красиво с по- малко, колкото да глазира красиво плодовете.


Ако искате да направите и шокохолиците щастливи, то използвайте за топинг едно бурканче натурален течен шоколад- няма никаква особена тайна при заливането с него. Затоплете го съвсем леко, за да стане по- течен и лесен за покриване и го изсипете върху крема.

Завършения чийзкейк поставете в хладилника за през нощта. На следващия ден махнете стената на тортената форма, като внимавате да не разкъсате блата или крема. За тази цел прекарайте тънко ножче по ръба на формата, за да отделите евентуално залепнати участъци преди да разтворите формата.

Каквато и комбинация за заливка да изберете съм сигурна, че ще останете очаровани и наистина впечатлени от този нов поглед върху традиционния любим на всички десерт, времето за което ще стигнете от току що отрязаното парче до празна чиния и план да ново отбиване до кухнята ще бъде нереално кратко. Казвам го от личен опит ;-)


 ПП. За финал искам да благодаря от сърце за прекрасните награди, които получих. Искам да мога да отделя специално време и място за тях, когато успея да подредя хаоса около мен напоследък. Благодаря ви, момичета! Правите ме толкова щастлива с вниманието си!


28 коментара:

  1. Прекрасни снимки! А поста е толкова забавен, и въпреки, че исках с нетърпение да стигна до рецептата на това изкушение, прочетох всичко!:). Много интересна публикация, невероятни снимки и вкусно - полезна реепта! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за прекрасните думи, Candy!
      Хубава и успешна седмица ти желая!

      Изтриване
  2. Бубе, нека по-бързо отмине трудния ти период, но дори и внего ,постовете ти са безкрайно интересни и завладяващи, изпълнени с хубави снимки, интересни рецепти, изпълнени перфектно!
    Отново ми беше интересно да те чета!
    Искам да сръчкам съдбата по-бързо да преминеш периода, затова ти пожелавам един прекрасен ден*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кейт! От позитивен човек като теб няма как да не се сбъднат тези добри помисли, така че наистина благодаря от сърце!

      Изтриване
  3. Изглежда божествено.Благодаря за вкусната рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за комплимента!
      Хубава седмица!

      Изтриване
  4. Бубе възхищавам се на умението ти с такова чувство за хумор да описваш всичко и от сърце ти пожелавам нещата при теб да се наредят, както ти би желала! Благодаря ти за порцията смях и хубаво настроение, които ми предаде с написаното в поста ти и за прекрасните рецепти, ще се възползвам от идеите! Фантастични са и двата чиизкейка, а снимките ти са вълшебни и много изкушаващи, за сладкохолици като мен :)
    Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, какво бих могла да кажа на тези толкова докосващи думи! Благодаря ти за пожеланията и милите комплименти, много мило ми бе да ги прочета от теб!

      Изтриване
  5. Здравейте и от мен. От известно време следя блога и понеже най-сетне и аз се регистрирах бързам да оставя коментарче. Намирам нещата тук за изключително красиви и оригинално поднесени, моите поздравления. Според мен изкуство и творчество има във всичко, а е явно, че в този блог са в изобилие. Браво на авторката и чудесната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деница, искрен се радвам, че във Ваше лице има още един виртуален приятел и намирате моето кътче за интересно. Благодаря за милите думи- значат много за мен!

      Изтриване
  6. Бубето/Кандиларов2 февруари 2012 г. в 20:17

    Е не ,направо си уникална!Ти си най- прекрасната майка сред кулинарките и най-сладкодумната сладкарка сред мамите!Това невероятно сладкишче си го хапвай до насита и на кръвчица да ти стане:)И не се притеснявай децата растат така(няма и да разбереш кога е станало).Оздравявайте бързо и целувки на любимите ми красавици:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубенце, ти си толкова мила всеки път! Ще ме разглезиш с тези слова, да знаеш! А боледуването, да....детска им работа...За съжаление това е само малка част от голямата кофти картина при нас, но такъв е живота, ще се справим.

      Прекрасен, успешен и ползотворен ден ти пожелавам!

      Изтриване
  7. Бубе,ама речник имаш,много ми се иска да можех да му се наслаждавам на живо с чаша ароматно кафе и в твоята компания!Би било паметно изживяване :)!Благодаря за публикацията,забавлявам се да те чета всеки път,скъпа!
    Десерта,то се знае,съдържа ли думата чийз сритвам кантара в най-мрачния ъгъл и нападам :)!

    Хубава вечер и ведро утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен ще бъде не по- малко удоволствие да изпия чаша кафе с моя любима кулинарна звезда, така че не трябва да оставяме тази идея на вятъра ;-)
      Щастлива съм, че ти е приятно при мен! Благодаря ти от все сърце!

      Изтриване
  8. Грижовна и всеотдайна майка си ти!
    И чувството ти за хумор ми е съвсем на място;)
    За чийз-а какво да кажа, пленителен е и щом е толкова полезен за мен, ще го направя много скоро;)
    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, колко си мила само! Благодаря ти!
      Дано останеш и ти толкова доволна, колкото бях аз, когато го опитах за пръвв път. ще се радвам да споделиш мнение, ако го направиш :-)

      Изтриване
  9. Бубе, много вкусно,много!
    А дали вместо да изпробвам издържливостта на блендера си не ползвам кокосова сметана!И този шоколад , сигурна ли си, че е веган?Аз живо се интересувам от такива рецепти и ползам едни шоколади от рожков.Не толкова за себе си, защото ям млечни продукти, а за да имам нещо предвид за зет ми, даже допълнително си усложнавям живота, като гледам да ги правя безглутенови...Луда работа!
    Благодаря ти за удоволстието!!!Искрено се смях и забавлявах!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, моето мнение е, че няма да стане същото с кокосовата сметана. Не исках да прибързвам с него, но днес говорих и с момичето, което ми даде рецептата и тя също потвърди съмненията ми. Самите смлени кокосови стърготини имат по- различна плътност и след това подпомагат стягането на крема, нещо, което няма да стане с купешката кокосова сметана.
      За шоколада- той не е млечен, така че няма причина да не става за вегани, въпросът е да консумират какао. Ще погледна коя марка беше и ще ти препиша съдържанието, ако все пак решиш да го правиш с него. Аз рожков не мога да понасям- в началото бях ОК с него и вкуса му, но нещо стана и от доста време ми призлява само от лека миризма дори, за това и не го ползвам, но няма причина да не го направиш и с рожков шоколад за зет ти.

      Изтриване
    2. Бубе, много ти благодаря за отговора!И аз не си падам много по рожкова, но ми беше интересно да го опитам.

      Изтриване
  10. Бубе, истински съм заинтригувана!
    Преди време в едно предаване представиха някаква веган торта и трюфели. Поразтърсих се за рецепти, но така и не открих нещо подходящо. Ще ми бъде интересно да споделиш още веган рецепти.
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, стана ми интересно каква ли е била тази торта. Ще потърся и аз нещо в тази сфера. С радост ще споделя всички, които преминат домашния тест за поносимост- като представители на всичкоядните, у нас храната трябва да е освен полезна и много вкусна, за това опити, които не издържат теста изобщо не си правя труда да качвам, но поне от веганските до сега не съм имала разочарования.

      Изтриване
  11. Бубче, твоя чийзкейк изглежда.....невероятно вкусен! Никога не съм опитвала, но.... мисля , че е време и аз да опитам! Благодаря ти за чудесната идея! Страхотни снимки си направила- комплимент! Прегръщам те и ти желая много настроение и щастие през тези почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенка, благодаря ти! Наистина е време да опиташ и ти, сигурна съм, че няма да останеш разочарована, а и тялото ти ще е благодарно за малкото допълнително усилие.

      Прекрасна и успешна седмица!

      Изтриване
  12. Бубе с удоволствие се наслаждавам на умението ти да пишеш, кулинарстваш и снимаш! Пожелавам ти да си все така упорита и да постигаш целите си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мери, за мен е истинско удоволствие да получа такова признание от теб! Благодаря ти!
      Желая и на теб много вдъхновение и сполучливи експерименти в кухнята и в живота :-)

      Изтриване
  13. лелеееее, спечели ме! Спечели ме!
    Бубче, аз съм веган, ама по-яко описана рецепта не бях чела!
    честно!
    почвам да ти следя публикациите, понеже толкова адски много ме кефи как пишеш. че си заслужава да чета всичко!
    Поздарвления за вкусния сладкиш и да ти споделя на ушенце, че и моя милост е голяма лакомия, ама с веганските сладкиши добре се разбираме!
    / а те може да са оооще по-полезни и хич няма да ти пречат на талийката =)/
    Мляс!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми е приятно да видя една от любимите ми веган- блогърки при мен, а още повече да прочета толкова хубави думи от теб!
      За мен веганството все още неопозната земя, но все повече се увличам от нестандартните подходи на комбиниране, обработка и поднасяне на храната и макар да съм твърде агресивен хищник в душата си, взаимствам често рецепти от него, особено в храненето на децата, а ти си един прекрасен и креативен кулинар, който отдавна ме е спечелил сред последователите си :-)

      Изтриване
  14. Ейййй, да бе!!! ♥
    леле, как ме зарадва рано рано сутринта! Не знаех, че ме знаеш като блогърка, че пък и даже една от любимите!
    Трогна ме!

    Веганството е яко, яко, яко =) Повечето храни и начини на готвене са здравословни и лесни, макар че и там има огромно поле за експерименти, което ме влече =)
    Ще се радвам да си "идваме" на гости в сайтовете, понеже аз определено ще си вра носа тука честичко!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...