понеделник, 21 май 2012 г.

Шоколад


"Една хапка и си там!", твърди симпатична млада дама, протягаща се сред лилави крави на планинска поляна. Е, кой не е би се изкушил да се пренесе за кратко на такова място?!
Една хапка, две хапки, три хапки....още съм на дивана, а коша с пране ме гледа заплашително....сигурно не правя нещо както трябва....четири хапки, пет хапки, шест хапки.....Този шоколад е дефектен, къде са ми лилавите крави и тиролската гледка и защо кучето е направило беля в средата на хола...?! 

Е, той и без това шоколада свърши, поне ми даде сила да си довърша простирането в атмосферата на собствения си апартамент с категорично не-лилавото си куче за компания и под съпровода на трафика и ремонта при съседите.....Пф, реклами.....Сега и диетата ми отиде на кино....

Ето това е момент, в който човек трябва да вземе нещата в свои ръце, да усети, че има нещо гнило в цялата работа, да бойкотира псевдо- лилавите крави с наемници мармоти и да си свърши работата сам!

Като всяко фабрично произвеждано нещо за масова консумация и шоколадите са обект на пазарно максимизиране на печалбите, а като се изходи от високите цени на наистина качествените важни съставки във всяко блокче шоколад и се сравни с пазарната цена на готовите продукти на най- разпространените марки, то някак човек започва да се чуди що за производствен гении е успял да направи така, че да се получи толкова ниска себестойност на дадените продукти при вложена максимална грижа за потребителя и абсолютно категоричното отсъствие на компромиси в качеството. И отговорът е лесен- "когато нещо ходи като патица и кряка като патица, то най- вероятно Е патица" са казали хората и са били прави. Дори с всички уникални намаления на цената на изходните съставки при закупуването на големи количества и тн пак няма как да се направи тази икономическа магия и тя да бъде в полза на шоколадо- изяждащия на финала :-)

И така, след като направих малка разбивка на съставките на опакованото в станиол щастие изводите се сведоха най- общо до: водеща съставка с най- голямо съдържание- захар- бяла почти категорично; около 30% съдържание на какао в "чист" шоколад- останалото изобщо съдържащо се какао е уж какаово масло, но и то е със съмнителен произход и качество, защото на пазара маслото е с относително висока цена само по себе си; соев лецитин с неуточнен, най- вероятно ГМО произход- иначе щяха изрично да го подчертаят- това винаги дава повече вяра на потребителя, че производителя все пак му пука поне малко за него и здравето му, обезмаслени сухи млека- тук се чудя кое повече ме притеснява- състава на обработеното, обезмаслявано, изсушавано и тн мляко или произхода на самото мляко в началото на целия процес, от там нататък е редица от протеини, овкусители и тн и тн....

След този кратък размисъл над едната хапка и къде всъщност ме води тя, реших, че е по- разумно или да зарежа шоколада изцяло (което е просто лудост- все пак той е толкова полезен, ако не друго!) или да отделя малко време и да си направя сама такъв, който с чисто сърце да мога да дам и на децата си дори.

Тъй като вече така или иначе бях пробвала нещо като домашен шоколад преди много време и имах относителна представа какви са минусите на един такъв, сравнен с купешко блокче, си потърсих начин как да се отърва от неприятната черта на първия си опит- това, че се топи бързо на стайна температура. Оказа се, че за тази цел се иска темпериране при приготвянето- нещо, което  мен определено лекичко ме плашеше, но се оказа не чак толкова страшно на финала.

Рецептата и супер добрите и точни обяснения намерих от RecipeMagician.com и тъй като моята цел бе именно чист, натурален и тъмен шоколад тя бе точно от каквото имах нужда, за това и не съм променяла почти нищо, освен разни малки допълнения за вкус, но без да изменям основата. Рецептата е за 1 кг шоколад, но дори това да звучи ужасно много ( и то наистина е) не ми съветвам да намаляте нищо, защото цялото бъркане, цапане и въртяне не си струва за по- малко, а шоколадът се съхранява прекрасно и може да се използва за всякакви десерти и кремове, освен за похапване чист.

Суров вегански шоколад

Източник: RecipeMagician.com


Състав:

625 гр. натурално какао на прах
3 и 1/2 ч.ч. какаово масло- разтопено на водна баня
1 ч.ч + още 3 с.л. сурова кафява захар (суканат)- фино смляна
1/3 ч.ч. агаве или 2 с.л. мед
3/4 сол- морска, хималайска или келтска
1 с.л. ванилия- естествена, не химическата алтернатива


Добавки по желание:

1 с.л. лукума
1 ч.ч. ядки-бадеми, лешници, орехи
1/2 ч.ч. стафиди или годжи бери


Приготвяне:

Авторите на рецептата са раздели процеса на два етапа- хомогенизиране и темпериране.

Етап 1: Хомогенизиране

В тази част основно важно е да се спазва редът на добавяне на всяка съставка.

Какво ще Ви е нужно:

-Блендер или достатъчно голям робот

Поставете разтопеното на водна баня какаово масло в блендера, добавете ванилията и включете за 1 минута, за да се смесят.


Изсипете 1 1/2 ч.ч. от смесеното с ванилията какаово масло и оставете настрани, а към останалото количество добавете половината какао и отново смесване за 1 минута.


Добавете след това солта и смляната на фино захар и отново включете за 1 минута.


Прибавете отделеното в началото какаово масло с ванилия и включете блендера на бавни обороти. Докато той работи прибавете на тънка струйка агаве нектара или меда и оставете да се смесят.

На финала прибавете останалото какао на прах (като преди да го добавите спрете блендера, разбира се, иначе ще направите ефектна димна завеса из кухнята си) и отново включите за 1-2 минути, за да се поеме. Аз добавих и лукума на този етап, а може да бъдат добавени и други етерични масла или аромати, но трябва да бъде сега, защото при следващия етап повече намеса в състава не се допуска.



За да направя по- прегледно и ясно кое след кое следва:


1. Какаово масло + ванилия
2. Половината какао на прах
3. Сол и захар
4. Агаве или мед
5. Останалото какао на прах
6. Овкусители и аромати- натурални и чисти, без химия моля ;-)

Етап 2: Темпериране

В този етап е много важно да се спазват много точно стъпките и температурите. Ще ви е нужен захарен термометър, още по- добре дигитален такъв, за да сте сигурни, че всичко е както трябва.
Темперирането е процесът на кристализация, при който готовият шоколад добива характерния гланцов блясък и температурна устойчивост, присъща за купешките шоколади. Той е много важен за добрия външен вид и качества на шоколада ни, но звучи много по- плашещо, от колкото е в действителност. При него обаче се изискват подходящите помощни средства като термометър например.
Уверете се, че съдовете Ви са напълно сухи и чисти преди да пристъпите към него!

Какво ще Ви е нужно:

- Захарен термометър- дигитален ще ви спести много трудности
- Два съда за водна баня
- Голяма купа, пълна със студена вода и много лед, за да охладите бързо шоколада- достатъчно голяма да побере купата с шоколадовата смес от водната баня
- Формички за отливане на шоколада


1. Поставяме на водна баня какаовата смес (препоръчително е водата да не докосва съда с шоколада) и загрявате до 45 С, като бъркаме през цялото време, за да се нагрява сместа равномерно. Следете внимателно, защото при достигането на тази температура веднага преминете към охлаждане!

2. При достигане на 45 С поставете бързо купата с какаовата смес в голямата купа с лед и охлаждайте до 27 С, като отново бъркате непрекъснато, за да се охлажда равномерно. Следете отново температурата!


3. Отново връщате съда на водната баня и нагрявате до 31 С. В тази стъпка сместа става съвсем лъскава и гладка и при охлаждането ще стегне плътно.

4. Разпределете шоколада в различните формички за шоколад, като можете да го смесите с различните ядки и/ или сушени плодове и да си направите различни вкусове.


Аз използвах няколко вида фигурки, а останалото поставих във формички за мъфини- тези ще използвам за приготвяне на десерти като калъпчета. За гризане те не са подходящи, защото са много масивни и твърди, но са компактни за съхранение и топене/ настъргване след това.
Ако нямате подходящи силиконови форми за шоколад можете да използвате формички за мъфини, като ги пълните съвсем малко, за да се получат тънки плоски кръгли шоколадчета.


5. Формичките поставете в хладилник за около половин час, за да стегнат. Готови сте с Вашия полезен, антиоксидантен, супер хранителен и уникално невероятен домашен истински натурален шоколад!


N.B. Поради високото съдържание на истинско качествено какао не трябва да се прекалява с количеството от този шоколад, защото може силно да превъзбуди нервната система и да раздразни стомаха. Това важи за всички черни шоколади. 
При него съвсем мъничко е достатъчно, за да насити нуждата от сладко и от шоколад- това си е страхотен плюс пред другите шоколади!




Съхранява се чудесно за много дълго време в хладилник- аз все още имам от първата си доза, а го правих преди около два месеца, дори повече, и въпреки набезите от домашните шоколадофили и употребата в десерти се намират още няколко малки бонбона из хладилника ни, които се представят чудесно на теста на стайна температура и се топят успоредно с бонбон на Lindt.









17 коментара:

  1. Нави ме, обаче едно обикаляне в търсене на какаово масло и агаве, последното не го и бях чувала :)), ми се струва, че ще си спретна :))
    Аз и лукума и годжи бери не съм чувала, но хайде, тях може и да ги прескоча :)
    Чудесна публикация и снимки, Бубе!

    ОтговорИзтриване
  2. Бубе, много ме впечатли!Рекламите са много забавни...имам предвид четенето между редовете/кадрите и посланията и тъй като са нещо, което не можем да избегнем, тъй като на всички канали по едно и също време ги излъчват ...е освен, ако не гледаме ТВ...Но исках да кажа, че аз или се забалявам, гледайки ги или свършвам нещо..Та, цените,много си права, но колко малко хора си дават сметка за това- повечето, те не са виновни де,времената са такива...гледат да купят повече за по-малко пари, и дори производителят да купува на едро продуктите...си е чудо как един такъв шоколад може да се продаде на промоция за 0,99 дори.
    Отплеснах се, но ми се струва, че можем да си говорим с теб доста добре...:-)))
    А,аз нямам угризения след като хапна шоколад,особено любим, усещането на щастие ме поглъща и благодарение на него правя доста неща :-))

    За мен цялото приготвяне, темпериране и т.н не е плашещо и проблемно, а събирането на продуктите...Би ли посочила магазин или магазини,от които си набавила твоите...

    Беше ми приятно!

    ОтговорИзтриване
  3. Уби ме! Евала! От много време се каня да направя, но всеки път като чуя думата темпериране и се разколебавам:)
    Почти ме нави сега.

    ОтговорИзтриване
  4. Жестоко,думи нямам! И аз като теб, често се замислям, четейки етикетите, кое какво съдържа ... и прочие :)) Даже леко съм минала в крайност и купувам само био, сурови и не много обработени продукти, по скоро така си мисля де (нищо не е сигурно) :)) Отдавна се каня да направя домашен шоколад, но и мен ме стряска това "темпериране" ... все нещо ще объркам...:)) Но пък не пречи да пробвам поне, все ще се изяде, нали е шоколад:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ммммм... съвършено! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Е как да не прочетеш на един дъх,щом си при Буба-както винаги с неподражаем стил на писане,снимане и отново с оригинална идея и перфектно изпълнение!Какво не бих дала за един домашен бонбон.....!
    Прегръдки и хубаво днес!

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятна публикация!
    Поздравления ,шоколадовите ти усмивчици,бонбончета и други красоти са страхотни!
    На човек му се прииска само едничко да опита в живота си, за да е щастлив.И то само при първо четене,а какво ли ще е да е близо до тях!
    Хубав ден и страхотна седмица

    ОтговорИзтриване
  8. Не знам дали съм споделяла до сега, но многа харесвам стила ти на писане :) а и споделям мнението ти за съдържанието на онези лилави шоколади и не само :) Все още не съм се сдобила с термометър затова ще се насладя на домашния шоколад само виртуално от твоите снимки. Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. И за пореден път чета и се забавлявам и се кефя максимално на увода, да обяснениятам, на мармотите и на милото ти кученце, което сигурно мечтае да стане лилаво, че да е там...
    Обожавам да те чета, бе жена, бе! Обожавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Тук е време и аз да възкликна!!!!
    Много, много си добра! Шоколадът изглежда по-истински от истинския;))
    И както обикновено се случва, беше ми много забавно да те чета;)

    ОтговорИзтриване
  11. И аз преди време проучвах темата с домашния шоколад, но като не можах да открия, нито какаово масло, нито натурално какао, съвсем се отказах. А по повод соевия лецитин съм чела доста отдавна, че всички шоколадови изделия в световен машаб съдържат такъв, направен от генномодифицирана соя... Няма как да избягаме от големите корпорации... то е като да се чудиш дали да изядеш едно киви или да изпиеш две таблетки витамин С... темата е толкова обширна...
    Домашното произведение много красиво си го снимала, във всичките му форми :-)! Страхотна публикация!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  12. Знаех си, че не трябваше да отварям публикация с такова име! Знаех си, знаех си, знаех си! Ама не се сдържах! :))) Ох, Бубе, милост нямаш! Ще ме караш сега да търся какаово масло (агаве си имам) и да впрягам мармотите!
    Шоколадът ти изглежда страхотно! Особено шоколадовите усти :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Бубето/кандиларов23 май 2012 г. в 17:40

    Е това вече си е чиста проба профи :)Въпреки че не си падам много по шоколада,не бих отказала една усмивка :D Но лаленцата ми легнаха страшно на сърце :)Поздрави и целувки на принцесите

    ОтговорИзтриване
  14. Бубе, невероятна публикация! Поздравявам те искрено за интрото към нея, като ме накара да се попикая от смях, а след това и за подробното обяснение :) Поздрави за ентусиазма и слава богу, че се намериха снимките, иначе щяхме ли да дочакаме втора доза :))))

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотен увод, как ги измисляш тези неща:):):). "Къде са ми лилавите крави и гледката, този шоколад е дефектен", разби ме, заливам се от смях и не мога да спра:):):). За сметка на това пък във втората част на публикацията ококорвам ей такива очи и си мисля, че по съвършени шоколадови блокчета не съм срещала. Мисля да си купя една кутия бонбони, да ги изкарам от там и на тяхното място да вкарам нещо наистина качествено - като теб. Поздрави и благодаря за усмивките!:)

    ОтговорИзтриване
  16. Толкова много време мина и толкова неща се случиха, че вече ме срам. Благодаря от все сърце за всеки един от зареждащите, вдъхновени и усмихващи автора на шоколада отговори! Много, ама много ми беше приятно да наваксам с тях и се върна бавно към приятните неща в живота.

    Много се радвам, че съм Ви донесла по една усмивка- вие донесохте много повече радост за мен.

    А ако съм успяла да ви мотивирам да се опитате и вие с домашната и полезна версия на шоколада- още по- голямо щастие за мен! Всички продукти могат да се намерят и он- лайн в био- магазините, така че човек съвсем мързеливо може да се снабди с необходимото му, макар и леееко болезнено от към финансиране на проекта в началото.
    Ако мога да съм полезна с някакво по- конкретна допълнителна информация- винаги съм на разположение, стига да няма природни катаклизми ;-)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...