сряда, 24 октомври 2012 г.

Keep calm and pay it forward

Не, не- не съм позабравила родния език през изминалите месеци на ефирна тишина. Просто не можех да не си поиграя с този израз, особено след като ми отне почти цяла една година, за да стигна до днешната публикация.
Какво друго ми остава, освен с достойнство и хладнокръвие да отбележа, че все пак съм в график и спокойно да продължа по същество.

В началото на годината (!!!) събрах смелост и се впуснах в така популярната през последните две години игра "Предай нататък" при Мариянка .

В отговор на тази моя проявена смелост получих прекрасна изненада от нея, която направи Великденските ни празници още по- пролетни и лъчезарни. Този красив, ръчно изработен венец дойде приказно опакован и с толкова мило послание, че наистина донесе много топли емоции и широка усмивка не само на моето, но и на лицата на децата и посетителите в домът ни по това време. Мариянка, благодаря ти от все сърце за положения труд и вложеното време в изработката на подаръкът ми!Условията на играта бяха, и все още са, следните:

Първите пет души, поместили коментар под тази публикация ще получат подарък, лично изработен от "домакинята". В отговор на това те трябва да направят подарък на следващите петима, които коментират тяхното обявяване за участие в играта. Щафетата продължава до края на 2012 година. Ти получаваш парченце щастие, даряваш още пет други с такова- някак мило и романтично, нали!

Сега тук е момента да не акцентирате върху това, че ми отне само някаква  си половин година да предам нататък моята част от сделката и за да ви помогна в това аз лекичко изкривих правилата на играта и подготвих предварително петте си подаръка. Така изненадани няма да има, но пък не исках да поемам риска да забавя с толкова много време вече обещан подарък на цели пет човека, а времето след новия скок в ангажиментите ми се е превърнало в твърде луксозна стока, която рядко мога да инвестирам в творчество.

И така- към подаръците! Те не са пет еднакви неща, просто защото нямах търпение и желание да направя пет пъти едно и също. Не обичам повтарящи се задачи, за това си позволих да направя няколко неща, които отдавна си търсех повод да опитам. Ето какво се получи за тези само няколко месеца от февруари до сега.

Проект 1- Малкото цветно бурканче


Шиенето е едно от домакинските умения, които ми се отдават най- слабо. Всичко шито от моите ръце наподобява дело на третокласник по Труд и техника...и то на един от онези третокласници, които не носят често вкъщи "огърлица от шестици"!
Въпреки тази своя липса на талант в шивашката сфера обаче съм притежател на цяла голяма кутия кончета, иглички и други подобни, а в гардероба ми дори се намира шевна машина- девица, която най- вероятно ще си остане непорочна цял живот или пък ще я пробутам зестра на някое от момичетата, та поне свекървата да шие ританки на внуците с нея.....Така де, аз ще съм поела вече готвенето така или иначе, няма сама да ги гледам тия деца!
Наличието на толкова много игли и карфици неминуемо води до системното им разпиляване и болезненото им събиране в последствие почти всеки път, когато имам нещастието да трябва да позашия нещичко и започна да бърникам из споменатата по- рано кутия. Това стимулира особено силно желанието ми да опитам да въдворя по- траен ред сред шивашките си консумативи, а от там се стигна и до "Нов дом за бодливите работни средства".
За жалост в България трудно се намират точно такива бурканчета, каквито биха били идеални за този тип проект- или поне аз трудно ги намирам, но с подръчни средства се получиха няколко прекрасни "пухени бурканчета", които сега приютиха иглите и карфичките ми и на които удобно можеш да си забождаш ползваните в момента такива, без да ги търсиш по килима или да ги вадиш от петата си.

Едно от тези малки бурканчета ще отиде при един от моите пет- за неговите иглички и карфички или пък за други джунджутерии, които си търсят местенце.


Искаше ми се да снимам стъпка по стъпка как да си направите всяко едно от нещата
и сами, но това щеше да ме измести извън полагаемия срок от декември 2012, за това ще го оставя за друг път, но ще обясня най- общо където е възможно какво съм правила. 

 Проект 2- Дъските за съобщения


Винаги съм намирала много романтика в малките кратки бележки на хладилника с послания от рода на Купи мляко и сирене, обичам те! и други подобни телеграфни съобщения. От друга страна обаче малко класа над магнитчето за хладилник на никого няма да е излишна. И въпреки, че подобни тапицирани рамки за съобщения струват колкото половин хладилник в повечето магазини за аксесоари, не значи че трябва да се лишим от идеята за тях или реално да отделим исканата сума за подобно малко бижу.
Направих своите от две обикновени рамки от Jumbo с огледала в тях и намиращите се из къщи творчески материали- плат, декоративни кабърчета, дантели, корк и тн.
За първото табло ми бяха нужни:

- Рамка
- Вата
- Парче плат
- Панделка
- Декоративни кабърчета
- Топло лепило
- Дантела

След като извадих огледалото от рамката го измерих и отрязах правъгълник от плата, който да е достатъчно голям, за да мога да поставя пълнеж отдолу и да завия краищата му. Изрязах точно парче от ватата с големината на огледалото и я закрепих за него с помощта на толпото лепило. След това поставих ватата и огледалото в средата на парчето плат и като опъвах максимално добре запелих краищата на плата на гърба на огледалото отново с топло лепило.
След това поставих по диагонал панделката, като се стремях тя да е толкова опъната, че да притиска ватата и да създава тези "възглавнички"- краищата на панделката са закрепени за гърба на огледалото отново с лепило.
На всяко място на прекръстосване на панделките поставих по едно кабърче, като притисках внимателно, за да се огъне без да счупи стъклото. Закрепих ги с мъничко лепило за да съм сигурна, че няма да паднат при поставянето на бележките.


Декорирах с дантелата и върнах отново стъклото в рамката, като на гърба поставих парче черен филц, за да прикрие закрепването на плата и другите елементи.

Второто табло бе по- различно. При него не исках плат, а по- скоро коркова дъска, но не в онзи блудкав корков цвят, сякаш сте все още под флуоресцентното осветление в офиса. Трябваше ми нещо далеч по- романтично и подканващо за бележка "Липсваш ми!", а не " Да си готов с доклада до 15.30!"


Ето такова нещо :-)

Тук отново стартирах с огледало в рамка.


Този път обаче ми бяха нужни:

- Корков лист
- Бяла акрилна боя
- Фасетирани сваровски камъчета
- Топло лепило
- Уред за поставяне на камъчетата

Отново започнах като извадих огледалото от рамката и по него изрязах точен овал от корковия лист. С помощта на домакинска гъба боядисах в бяло корка и го оставих да изсъхне. През това време поставих на няколко места камъни. От тук нататък е ясно- всичко обратно в рамката и Voila! Имаме си прелестна малка коркова дъска!

Проект 3- Чаените свещиТози проект ми беше много отдавна отлаган, но така силно желан. Сега беше чудесен момент да го осъществя и за това не се колебах. Самият той ми се струваше особено елементарен и бърз, за това и не си направих труда да прочета нещо повече по темата как точно се правят свещи, а направо пристъпих към действие- лошо, лошо решение от моя страна.
За две свещи ми се видя безсмислено да си поръчвам килограм парафин, оцветители и ароматизатори. Ето какво използвах:

1 средно голяма дебела свещ
2 чаени чаши с чинийките- добре измити и подсушени.
млековар или уред за водна баня, който не използвате за хранителни цели

* Не използвайте прибори и съдове, които употребявате за храна при топенето на свещи или други нехранителни материали. В магазините за 1 левче се намират много долнопробни съдове за готвене, които с лека ръка можете да предназначите за подобни опити. Също така не забравяте да работите в проветриво помещение, защото при топенето на восъка на котлона се отделят изпарения, които не бихте искали да издишате настървено.

В съд с двойно дъно (аз използвах млековар) поставете свещта. Наблюдавайте я докато тя започне да се топи. Бъркайте постоянно разтапящия се восък. Когато стане възможно извадете фитила на свещта и продължете да я топите.
Разрежете фитила на две. Когато разтопите достатъчно восък,  за да напълните чашките си изключете котлона и дръпнете восъка от огъня. Изсипете в чашите течния восък, след което поставете фитилите, като ги закрепите на дървени шишчета, така че да са прави и точно в средата на чашите ви. Ето така (аз се сетих да снимам чак когато восъкът леко бе започнал да изстива, но все пак...)


Оставете свещите си без да ги пренасяте да се стегнат.

Сега тук идва "веселата" част, която ме накара да съжаля, че не прочетох как се прави преди да се хвърля. След като изстинаха и изглеждаха невероятно красиви, а аз бях особено доволна от резултата си, восъчните ми чаши започнаха да хлътва все по- жестоко в средата. Гадост!!! Това не го очаквах и за това не бях реагирала на време, оставяйки си разтопен восък, за да доливам. В резултата на това се озовах с две отвратително деформирани в средата чаши, които никак, ама никак не ми допадаха. Наложи се цял ден да топя отново и да доливам, заглаждам, проклинам и все такива смислени занимания, преди да получа каквото искам от тези чаши отново.
Ето на тази снимка се вижда началото на хлътването на восъка, което няколко часа по- късно бе просто отвратителен кратер в средата на прекрасните ми свещи.


Оказва се, че това е съвсем нормална реакция при свиването на восъка и няма как да се избегне, освен ако не ползваш специален восък, който не се свивал, но пък бил по- мек от другия и тн тн. Така или иначе, с ден- два повече работа от предвиденото и с леко променен пост- снимков вид чашките ми бяха готови и аз останах доволна от финала и натрупания опит след този експеримент, макар че надали ще го повторя в близко бъдеще ;-)

Чаено парти на свещи? Защо не :-)

И така! Ето това са моите пет подаръка за първите пет, които пожелаят да се включат в последния влак за играта Предай нататък за 2012!
Може и да няма изненади, но пък всяко едно е направено с много желание и любов и ще отнесе на получателя си огромен заряд от положителни чувства, които той да предаде в своите пет творби и да достави още повече радост.

P.S. Моля ако нямате лесно достъпен мейл, на който да се свържа с Вас, да ми оставите такъв в коментара си, за да не се лутам как да Ви открия. Аз колата си на паркинга трудно откривам без помощ, не ме карайте да издирвам хора! :-)

P.S. 2 Чувствайте се свободни да си изберете кое от петте неща искате, ако то вече не е избрано.

За финал искам да благодаря отново на Мариянка за увлекателното предизвикателство, красивият подарък и всички приятни емоции, които ми донесе с него!

21 коментара:

 1. Бубе, много ти благодаря за милите думи, с толкова внимание и и специален подбор на белия цвят изработих венеца за теб и твоето семейство!
  Подаръците, който си сътворила са уникати, като самата теб!
  Сърдечни поздрави :)!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И аз благодаря Мариянка! За мен бе истинско удоволствие да взема участие в играта при теб!

   Изтриване
 2. Много са ти красиви нещата. На мен ми харесва начина, по който е хлътнал восъка, придава някакво очарование на свещта :-)
  Чудесно е, че си написала инструкции. Аз се бях засилила преди време да си правя подобно табло за бележчици и се чудех какво да сложа под плата, за да изглежда пухкав /:-)/ и май правилно съм се била ориентирала към ватата... изоставих после проекта, понеже вкъщи е пълно с всякакви шарении от този тип :-)
  Като гледам май ще вляза в топ 5 и бих искала да те помоля да не ме броиш, понеже вече съм в точно тази игра с красивите великденски венци...
  И ти ако си мислиш, че си закъсняла с раздаването на парченца щастие, аз ще сколасам сигурно за 2013-та :-), понеже съм си наумила да събера една тайфа от поне 100 последователи преди да си позволя да раздавам каквото и да е ...
  Поздрави от мен и много ще се радвам и на други такива цветни и креативни публикации!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Дени, хлътването беше готино до към този етап на снимките. След това обаче нещата станаха леееко гаднички и твърде деформирани за съжаление. Ако правиш нещо такова- предвиди си восък за доливане на всяка цена.
   За ватата- да, съвсем правилно си се насочила. Ще чакам и твоите интерпретации на тези теми!
   Планът ти за 100 последователи е интересен. Скоро ще дойде и този момент :-)

   Изтриване
 3. Какво да коментирам...просто се чудя. Чудя, се останаха ли думи, с които да те опиша или похваля!? Разбира се-на мен никога няма да ми омръзне и думи винаги ще намеря, такива, които съм пропуснала да ти "напиша" :-)

  Бубс, нещото, което май не съм ти казвала е, че искам да си в моята къща. Толкова много ме кефиш :)
  Това е достатъчно и доста красноречиво за това, че адски много харесвам всичко, което творят ръцете ти.... нека ми остане нещо неказано и за друг път:P

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Сис, ти сега ме засипа с толкова мили слова, че аз от своя страна и да искам не знам какво бих могла да кажа! Ти винаги ми носиш усмивка с чистосърдечните си думи! Благодаря ти, че в този и без това увълчен свят ти намираш сили и желание да си толкова позитивен и мил човек. За мен е чест и удоволствие да си сред моите любими другарчета!

   Изтриване
 4. Az mislya da komentiram, za da polucha podaryk, puk posle shte se skataya, che e doshyl kraya na 2012 I taka shte is spestya truda na lichnata razrabotka :D

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ти винаги си знаела как да постигаш нещата, които искаш. Планът ти е просто идеално злокобен! Pay it forward my a** ;-P Уникална си! :-)

   Изтриване
 5. Колко мило и хубаво начинание! Но следва да кажа, Бубе, че така или ианче няма да можем да стигнем до твоето майсторство в подаръците! Ти си страшен човек бе! Много ме зарецдаш с твойте публикации и инициативи и като че ли и аз се старая повече покрай тебе!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Мая, последното ти изречение ме накара да се почувствам някак особено топло вътре в мен. Ако наистина мога да съм мотивация за други талантливи жени, то надали има какво още да искам от себе си. Благодаря ти- високо ме поласка и трогна. Благодаря!!!

   Изтриване
 6. Бубе,
  прекрасни проекти си сътворила, много, ама много им харесват.
  Продължавай все така да даваш свежи идеи и да ни радваш.

  Поздрави,

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Дани, благодаря ти! Мила и окуражаваща както винаги! :-)

   Изтриване
 7. Всички проекти са невероятно оригинални! Изключителни идеи и много красота! Поздравления! :)

  ОтговорИзтриване
 8. Бубе, прекрасни подаръци си изработила! Невероятно оригинални и красиви! Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 9. Бубе,пак ме застреля от раз.....страхотийки си направила,направо зяпнах!Много ти иде отръки да правиш разни такива ръкотворчества!Още помня онази рокля за шнолките,беше феноменална,а и си имам съвсем лично и нагледно твое творение у дома :) .
  Аз също имам венец от Мариянка и продължих щафетата по мои си правила,дано скоро тези красиви неща си намерят нов приятел и дом!
  Прегръдка от мен!
  Липсваш,ей!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Роси, много ти благодаря! Толкова фина и мила- всеки път! За мое огромно съжаление съм пропуснала много от блог- пространството последните месеци, което значи, че съм пропуснала и твоето участие, но ще наваксам със стара дата от интерес!
   Щастлива съм, че съм успяла вече поне веднъж да ти изпратя мъничко подаръче- малка отплата за всички добри думи към мен! Ти винаги си ми била голям стимул!

   Изтриване
 10. Бубе,
  за кой ли път ще те призная и ще те удостоя с титлата "майстор";)( коя ли съм аз да удостоявам, ма хайде).
  Чудесни творения!
  Но както и друг път съм казвала, не ми стиска да се включа в играта.
  Иначе завиждам на новите им собственици1

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. О, приемам тази титла от теб с огромна радост и охота! Ти си талантлив, ерудиран и мил човек, който с пълно право може да раздава оценки на себеподобните си и аз се радвам, че съм от получилите добра такава. Не знам защо се дърпаш от играта- ще се проклинаш само докато бързаш с твоите пет проекта, но пък кефа от подаръчето си струва, а и вече стана ясно, че може да променяш правилата, така че има място за шикалкавене, сестро ;-)

   Изтриване
 11. Лелеее какви красоти си сътворила Бубе:) Жалко че съм пропуснала момента да участвам в играта -)
  Много ми хареса дъската за съобщения!Идеята е страхотна и ме амбицираш да си направя това бижу*
  Много си готина!
  Силна прегръдка от мен!

  ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...