Настрана от фъстъците от много време исках да споделя тези божествено добри изобретения, т. нар. whoopie pies, за които достатъчно добър превод не намерих и обозначих описателно в заглавието. Те са чудесното съчетание на вкусна торта в размер на няколко хапки и далеч по- удобни за ядете от кексчета с глазура, която задължително ви омацва носа докато ги борите от различни ъгли и се опитвате да отворите достатъчно широко уста, аз да захапете и от крема и от кекса едновременно- само който не опитвал не знае колко трудно всъщност се оказва това!
За кексовата основа използвах абсолютния си фаворит за шоколадов блат на Милена от Sweet Kingdom . Това е неоспоримо най- прекрасния блат, който съм опитвала и правя само него от година и повече всеки път, когато искам шоколадова основа на тортите си. Благодаря на Милена за споделената рецепта!
Количеството на блата е за доста голяма торта, така че аз го разпределих между тези сандвичи и още два десерта, но ако не искате да правите много бройки или и допълнителни сладкиши, то може да опитате да намалите наполовина съставките.
Сандвичи с фъстъчено масло, a.k.a. whoopie pies
Състав:
За кексовата основа:
325 гр. масло
450 гр. захар- аз съм намалила количеството, но в оригиналната рецепта е 570 гр.
5 яйца
125 гр. самонадигащо се брашно
350 гр. обикновено бяло брашно
2 1/4 ч.л. сода
110 гр. какао- използвам неподсладено сурово
500 мл бътърмилк, т. нар. мътеница. Ако нямам използвам кефир, а в краен случай можете да си направите нещо близо до бътърмилк с 2 ч.ч. прясно мляко и 2 ч.л. ябълков оцет или лимонов сок, разбърквате ги и ги оставяте да поседят 10-на минути.
ванилия
За фъстъчения крем:
250 гр. фъстъчено масло
150 гр. масло
200 гр. кафява захар- смляна фино
40-50 мл. мляко
Приготвяне:
За блата
Предварително загрейте фурната до 180 С/ 160 С с вентилатор. Пригответе си тава за whoopie pies. Такава ще ви е нужна, ако искате да са във форма на сърчица или съвсем правилни кръчета. Ако нямате такава обаче можете да използвате просто тава за мъфини като поставите по съвсем мъничко на дъното на всяко гнездо, за да не се получат мъфини, а просто кръгчета когато се изпекат. Каквото и да използвате- намажете добре с масло всяко гнездо и поръсете с мъничко брашно, за да не залепва.
С миксер разбийте маслото и захарта до пухкав крем. Започнете да добавяте яйцата едно по едно като изчаквате напълно да се поеме предходното преди да добавите следващото. В отделна купа смесете брашната, содата, ванилията и какаото. Започнете да добавяте от сухата смес към маслено- яйчната. Накрая добавете бътърмилка.
За да използвате блатовете за торта просто поставете във форма и изпечете наведнъж, като следите със суха клечка за готовност.
N.B. Авторката на рецептата на блата казва, че той може да бъде съхранен до 2 седмици в хладилник и до 2 месеца във фризера, като и в двата случая той трябва да бъде оставен да изстине напълно и след това увит добре във фолио.
За да направите малките сандвичи продължете като поставите по 1-2 с.л. от сместа във всяка предварително намаслена формичка- количеството зависи от големината на вашите форми. Тестото бухва доста!
Печете в предварително загряната фурна за около 10-на минути.
Извадете ги, оставете да изстинат леко и след това внимателно прехвърлете на решетка, за да се охладят напълно. Блатовете са крехки докато са топли, но след това са много плътни и същевременно сочни.
За фъстъчения крем
Разбийте фъстъченото масло с кравето. Добавете на малки порции захарта и след това по малко от млякото, като следите крема да стане пухкав. Може да не ви е нужно цялото количество мляко!
Готовия крем поставете в пош и шприцовайте или просто намажете с лъжичка. Слепете сандвичите.
Можете да ги съхраните в хладилник до седмица в добре затворена кутия, за да не изсъхнат.
Моите сандвичи носеха Св. Валентински дух за това и бяха такива любовни!
Понеже тестото е доста голямо количество, както вече казах, а ние не можем да изядем толкова много сладкиши само за няколко дни разширих проекта малко и направих от същите съставки и малко стандартни и миниатюрни кексчета, както и една малка торта, които да зарадват хората около нас по случай празника.
Бяха много, много вкусни и макар да продължавам да не харесвам фъстъците и техните хранителни "качества" просто не мога да не призная, че отново ще направя тези вкусни шоколадови "сандвичи" при първа удобно за извинение възможност.....
Дали Великден не може да бъде свързан с фъстъци и шоколад?!
Кое по-напред да опитам или най-добре от всичко!
ОтговорИзтриванеРешила съм,мерне ли ми се пустото фъстъчено на погледа и взимам,ти си подстрекателя да знаеш!Ще докладвам дали сме се сприятелили или не.
Украсата на тортата с Фереро ме грабва моментално и си крадвам идеята с твое позволение!
Прегръдка и хубава седмица,мила!
Дано тогава да не ме биеш, ако не си допаднете. Купи си добро качество обаче- евтините не е сигурно какъв вкус ще имат. Дори и само за пробата- инвестирай :-)
ИзтриванеЗа украсата- кради си на воля и по всяко време, Роси! Нали това ни е целта в тия блогове- да си взаимстваме добрите идеи, а аз се радвам, че ти си харесала тази :-)
Прекрасна, слънчева и спорна седмица ти пожелавам, мила моя!
Бубе, зашеметяващи са - и пайчетата, и кесчетата, и тортата ... и снимките - признавам, не знам кое по и кое най-напред!!!
ОтговорИзтриванеВкусна и успешна седмица от мен :)
Мина, много ти благодаря! Думите на такива кулинарни феи като теб са винаги особено ценни!
ИзтриванеПрекрасна и творческа седмица ти пожелавам!
Чудесни предложения!
ОтговорИзтриванеИ толкова примамливи изглеждат!
Хубава седмица от мен!
Дани, благодаря ти!
ИзтриванеЖелая ти вкусна и вълнуваща седмица!
Този блат отдвана го експлоатирам в какви ли не комбинации. Но с фъстъчено масло - тц, не съм. Как ме изкушваш - с думи, с умопомрачителни снимки... Но и на подноси и поставки ти завидях, да знаеш!!! :) Поздрави, Буба!
ОтговорИзтриванеО, щом и ти си му фен, то не отлагай опита с фъстъченото масло- превъзходно, макари тежичко, но пък с малки парчета и чаша мляко е голям хит :-)
ИзтриванеПодноси- част от тях, т.е. този за мъфина, са "направи си сам", така че особено ценя комплимента!
Бубе, нямаш милост с тази публикация, да знаеш. И очите, и стомахът ме заболяха - не мога да се нагледам...
ОтговорИзтриванеШегувам се, наистина всичко е прекрасно.
Поздрави!
Ааа, щом околните ми блогъри не спират с прекрасните изкушения- аз им отмъщавам! Няма само аз да съм дебела заради вас пък! ;-)))
ИзтриванеБлагодаря ти от все сърце!
Хубав и творчески ползотворен ден!
Бубе, ....завиждам благородно на хората около теб... Страхотна сладкарка си!! А... снимките ти са вълшебни!!! Щастлива седмица!
ОтговорИзтриванеМного си мила, Албена! Благодаря за всички хубави думи към мен, трогна ме!
ИзтриванеПрекрасна и все така позитивна седмица ти пожелавам!
Абе Бубе, незнам за ууупи пайовете, но тортата изглежда упамрачително красива и мъфините и хапките, абе всичко!!! Подложката ти ме плени, искам и аз такавааааа
ОтговорИзтриванеДани, много, ама много мило, благодаря! Тортата пък е буквално за 10 минути намятана, така че е особено поласкана от твоята оценка. А подложката- коя те грабна така силно? И с двете има как да те свържа лесно :-)
ИзтриванеОще в началото се захласнах по сърцата и като четох и за блата колко е вкусен, направо започнах да преглъщам. Обаче... като стигнах надолу и пред мен се откри тази шоколадова прелест просто залепнах за екрана! Невероятна си и със сладкиши и с презентации! А началото за фъстъците ме разлепи от смях:):):) Хубав ден, Бубе!
ОтговорИзтриване