И понеже наближава Великден, а за мен това е един от най- любимите празници, съм започнала с предварителните подготовки от сега. До самия ден най- вероятно вече всички ще са отвратени от моркови, козунак и яйца, но това е цената, която трябва да платят за моя ентусиазъм! Разписано им е в длъжностната характеристика и са задължени да са мои дегустатори и критици. Кой е казал, че живота е лесен?
Тази седмица опитах една интересна рецепта, която пазя от известно време в графата "скоро трябва да направя" и макар да не спада съвсем към здравословните десерти, защото е силно маслена, захарна и креместа, не може да й се отрече, че е богата на витамини, защото има моркови! А дори и Зайка (тук е момента да ви представя Зайка, моята любима бяла и красива фигурка за този сезон) знае, че морковите са най- полезната храна на света и моментално неутрализират другите "вредности" във всеки сладкиш, превръщайки го в оптимална закуска за добро настроение, гарниран с чаша мляко и първите топли сутрешни слънчеви лъчи. Моркови на сок- добре, моркови в кекс- прекрасно, моркови в бисквити- интригуващо и пристрастяващо!
И докато Зайка обмисля дали е редно да изяде една- две- три бисквити преди да започне ежегодното отслабване за лятото, вие може да хвърлите един бърз поглед върху рецептата и да прецените дали вие ще се окажете силни достатъчно, за да не я направите. Аз не бях!
А дали Зайка е издържала на изкушението до края, ще видим по- късно....
Морковени маслени бисквити с крем
Състав:
За бисквитите:
200 гр. масло- студено и нарязано на кубчета
200 гр. кафява захар
380 гр. брашно- аз използвах фино пълнозърънесто брашно от лимец, но и с бяло ще стане
100 гр. моркови- ситно настъргани или смлени
1 ч.л. канела
1 ч.л. микс подправки- джинджифил, индийско орехче, кардамон.
1 щипка сол
За крема:
180- 200 гр. крем сирене
100 гр. масло
80-100 гр. фина захар (аз смилам в блендер кафява, но може да използвате пудра захар, ако искате)
ванилия
Приготвяне:
В дълбока купа поставете брашното, подправките, солта и захарта. Смесете ги и направете кладенче в което сложете студеното нарязано масло. Размесете го с брашното с пръсти, като работите бързо, за да не разтапяте маслото.Добавете морковите и омесете и тях до инкорпорирането им в тестото. Оформете на два диска и ги поставете във фризера, увити във фолио или за около час в хладилника.
Извадете и разточете диска до дебелина около 0.5 см. Изрежете с помощта на формичка равен брой кръгчета- или друга форма по ваше желание, и подредете върху незалепваща тава. Поставете в хладилника за около 20 минути, за да се охладят добре бисквитите преди печене.
През това време загрейте фурната до 180 С и пригответе крема.
С помощта на миксер разбийте на крем сиренето със захарта и маслото и ванилията първо на бавни обороти, а след като се смесят на висока скорост докато стане пухкав крем.
Поставете охладените бисквити в загряната фурна и печете докато леко се зачервят по краищата. Не ги препичайте, за да не станат хрупкави!
Готовите бисквити сложете върху решетка, за да се охладят напълно, а когато са съвсем студени ги слепете по две с крема.
Наредете слепените сладки в стъклен буркан или друг съд, който да е добре уплътнен, за да омекнат и да поемат от крема. Съхранявайте в хладилник и консумирайте с мярка :-)
А ако се чудите дали Зайка успя да устои на аромата им докато ви дам рецептата....
О, какъв провал на волята, момиче!
Добре е, че не може да докаже кой стои зад изчезването на тези няколко бисквити....Снимането е изморително занимание, което се нуждае от допълнителни калории!!!
И понеже ми е особено приповдигнато и свежо, макар навън да е сиво и гръмотевично, ще си позволя и да споделя за участието си в рубриката на Rozali: В кухнята с..., в която гостувам по покана на редакторката Христина Спасова и на която благодаря за прекрасните емоции, които ми донесе!
Цялата публикация можете да прочетете ТУК
И след като споделих рецептата си за щастлив ден с вас: Закуска с морковени бисквити и чаша полезен Бейлис преди лягане, отивам да си почина от писане и от цялата звездна слава ;-)
Само какви малки изкушения си сътворила, Бубе... Не се съмнявам, че ще са вкусни, защото много напомнят на морковената торта, а тя ми е една от любимите.
ОтговорИзтриванеИ без да споделяш за участието в Rozali, отдавна си разконспирирана ;). Шегувам се, поздрави за изявата!
Наистина са много сходни с морковената торта, Гери :-)
ИзтриванеБубе…за какъв провал на волята ми говориш???:) Та ти изглеждаш великолепно момиче :) Прелестна млада дама която готви вкусни нещица и изглежда по този начин….несъмнено е със воля без провал:)
ОтговорИзтриванеА сега ….вече блокирах и кое да хваля по напред ми кажи? Дали морковените бисквити или участието ти в Rozali?
Прочетох всичко с интерес и ти се възхищавам ! Жива и здрава да си , със сигурност заслужаваш всичките тези звездни емоции!
Винаги ми е било много приятно да те чета и да се зареждам емоционално от твоите публикации!
С усмивка и прегръдка от мен :) почини си заслужено !
На първо място- огромно благодаря за хубавите комплименти! Много мило и приятно ми беше да прочета такъв положителен коментар! Проваля на волята беше на зайка, моля, моля...никой не може да докаже, че не тя изяде бисквитите- фотомодели ;-)
ИзтриванеПрекрасен, творчески и успешен ден ти пожелавам!!!
Видях ти още вчера дебюта в Розали и си викам "Ех,какъв аристократизъм на снимката е докарала Бубето!"Това разни Кейтита,репи да ядат:)Бих хапнала и аз от тези сладурести бисквитки,ако останат де!Прегръдки за принцесите :)
ОтговорИзтриванеНали, нали Бубе! Почти като (ма)дама съм го докарала :-)
Изтриванеза бисквитки си добре дошла по всяко време, особено ако си без бойното снаряжение в хладилната чантичка ;-)
Както винаги-неповторима и това чувство за хумор- безценно е;) ( както се казва в една реклама;)
ОтговорИзтриванеИ бисквитите- идват празници, ще се подготвим и ние;)
Така, така- подготовка надуха е нужна преди празниците, а бисквитите са най- прекия път към равновесие на духа е тялото!
ИзтриванеВинаги се радвам да те видя тук и в твоето местенце! Благодаря!
Мда, снимането е изморително и понякога се нуждае от втора доза печиво, да има и за буркана!
ОтговорИзтриванеПодозирам, че тези бисквити са неустоимо вкусни...!
Обожавам чувството ти за хумор и усмивката, която предизвикваш, когато посетя блога ти!
Ето една дама, която разбира колко изтощително нещо е хранителната фотография и тънкостите зад нея ;-)
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи, Бети!
Прекрасен и спорен уикенд ти пожелавам!