неделя, 7 август 2011 г.

Бързи питки със сирене

Тъй като започнах с вълната от детски спомени пренесени в моя живот в ролята на майка, реших да продължа още мъничко в този тон и да споделя и любимите ми, а и на двете ми дъщери, малки и бързи хлебчета, които отново се кичат с етикети като много бързи, твърде лесни и безсрамно вкусни- точно както ги обичаме ние майките.
Както преди, така и сега, редовно си "развалям" вечерята с тези малки пухкави питки, с тази разлика, че сега няма кой да ми се кара за това и мога да безчинствам на воля. Детството е силно надценявано- този пример го доказва!
Този път направих питките изцяло с пълнозърнесто брашно, макар по принцип да правя смес 1:1 с бяло и пълнозърнесто- за мен бяха също толкова вкусни, но за по- широкия вкус, а и ако търсите съвсем пухкави и меки питчици, е по- добре да използвате пресято бяло брашно- да е нездравословно, да е нездравословно...колко да е нездравословно....


Състав:

1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
150- 200 гр. сирене
1 ч.л. сода без връх
 20-30 гр. масло

Приготвяне:

В киселото мляко поставете содата. Прибавете брашното и разбъркайте с помощта на миксер с приставки за тесто или на ръка. Натрошете сиренето или го настържете на едро на ренде. Добавете го към млякото и брашното и омесете.
Разделете тестото на 6-7 топчета и ги поставете върху пергаментова хартия или в незалепваща тава. Натиснете леко всяко с пръст в средата и поставете по малко парче масло в образувалата се дупчица.


Печете в предварително загряна до 200 С фурна.
Готовите хлебчета извадете върху решетка, за да се охладят леко.
До колко време могат да се съхраняват не съм пробвала, защото никога не остават дълго наоколо.

4 коментара:

  1. Много ги обичам тези пухкави и вкусни питки :)
    А тези са толкова примамливи...
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусни изглеждат питките, и лесни за приготвяне - точно като за мен:).
    Поздрави и усмихната неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, колко вкусно изглеждат! Направо съжалих, че не ги видях по-рано, за да ги направя за следобедна закуска :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, споделена любов имаме към тези малки подли изкусители! Винаги се радвам на тестени съмишленици!

    Аелис, благодаря! Наистина са супер лесни- чак до неприятно, защото нищо не ни пречи да ги правим често, това е лошоооо ;-)

    Габи, благодаря ти! Пропуснатия шанс сега ти дава възможност да им намериш скоро добра компания с някое основно ястие и да си ги хапнете с лихвите.

    Прекрасна, спорна и щастлива седмица, мили дами, и благодаря, че намерихте време за тези мили коментари!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...