понеделник, 29 август 2011 г.

Салата Бижута и безценни приятелски наградки

Тези дни отново работата надделя над времето за удоволствия, т.е. за обновяване на моя и най- вече за четене на приятелските ми блогове вечер, след като цялата къща заспи. Това води до силно понижаване на моите положителни енергийни запаси, за това тази нощ, независимо от умората, отредих на бързо наваксване с пропуснатите ползи и бързам на първо място да споделя с вас една изключително сполучлива и интересна салатка от уикенда и една не малка порция награди от мои любими блог- другарчета, които ме накараха да се усмихна широко и ме направиха толкова щастлива!

И така, салата....

Салата Бижута



Състав:

200 гр арабски кускус
300 мл. гореща вода или зеленчуков бульон
250 гр. чери домати или ситно нарязани обикновени
1/2 краставица
1 нар
30 мл. зехтин
1 лимон- сок и кора
1 малка глава червен лук- нарязана на ситно
200 гр. сирене фета-натрошена
1-2 стръка прясна мента- нарязана на ситно

Приготвяне:

Поставете кускуса в купа и го залейте с горещата вода или бульон. Покрийте докато течността се абсорбира напълно. Отцедете, ако все пак е останала някаква вода, разбъркайте с вилица, за да се разделят зърната и го оставете да изстине напълно- ако бързате го поставете във фризера и го проверявайте да не замръзне.


Разрежете чери доматите на две (този път нямах чери, за това нарязах на ситно един градински домат и стана също толкова добре).
Разрежете краставицата по дължина на две половинки и махнете семките с лъчижка. Нарежете на филийки.
Разполовете нара и отделете зърната.


В напълно студения кускус поставете лимоновата кора, настъргана на ситно, сокът от лимон и зехтина. Добавете ментата, доматите, краставиците, лука, фетата и нара и разбъркайте.

Ням да казвам колко съм влюбена във вкусовите и хранителни стойности на тази салата. Дано се убедите сами.

Източник: The ultimate children's cookbook


Сега отново към наградите. След като получих първата си награда и дни наред й се радвах, бях удостоена с още не една, а цели три нови! Това истински ме трогна, а и самия факт, че ги получих от толкова опитни и креативни кулинарки, ме накара да се чувствам още по- поласкана. Имам голям грях към тях, защото доста се забавих с благодарностите си за жеста им, но се надявам те да ми простят. Благодаря ви, момичета- накарахте ме да се почувствам много щастлива!

Първата награда е от Мони- толкова мила и внимателна, тя винаги посреща с готин коментар всяка нова моя дивотия. Страхотна си, Мони, благодаря ти!!! Радвам се, че толкова талантлива мацка като теб е сред блог- дружинката ми!


Втората награда е от другата ми пътеводна светлина из дебрите на кулинарията- Мина , която е една изключителна магьосница в кухнята и страшно позитивен и мил човек. Благодаря ти, Мила, за прекрасната светеща наградка, която аз така и не можах да си взема...а съм почти сигурна, че някъде ми беше дала кода й, но аз съм уникално отплеснат човек и не можах да го намеря....Можете обаче да видите тази малка красота, заедно с уникалната идея за сладолед с пъпеш ТУК , ако все още не сте го направили.

Третата (и четвърта всъщност) награда е отново от Мони ! Разглезваш ме, но пък е тооолкова хубаво...Благодаря ти още веднъж от все сърце за тази двойна награда!!!



От своя страна бих искала да споделя тази двойна доза щастие с Мина , Катерина , Милена , Мариета и Елексир.


8 коментара:

  1. Бубе,обожавам кус-кус.Правила съм много видове салати,но точно такава не съм.Много хубаво и точно име си има салатката!Благодаря,че въпреки умората,си намерила сили,да ни представиш така красиво рецептата и наградите си!
    Благодаря,че ги споделяш с мен!
    Удоволствие и обогатяване е контакта с теб!
    Успешна нова седмица:)

    ОтговорИзтриване
  2. Честити награди!
    Оригинална салатка, с различен вкус:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Бубка,честити наградки,мила!
    Напълно заслужени от кулинар и другар като теб!
    Благодаря за удоволствието да получа наградките от теб,ще се изпохваля с тях още днес,скъпа!
    Салатката е много свежарска,харесва ми,снимките-също страхотни!

    Хубава нова седмица ти пожелавам,изпълнена с още награди!:))

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, за мен тук и на гости при всички вас е като зареждане на батериите и не съм никак доволна, когато нещо ме държи твърде дълго далеч от тези малки удоволствия. Благодаря ти за хубавите думи отново и много прекрасна седмица ти пожелавам.

    Траяна, благодаря ти! Салатата е с много особен и свеж вкус, заради ментата.За любители на тази подправка е просто страхотна.

    Елексирче, благодаря ти!!! ти заслужаваш всички награди из нет- пространството, но се радвам, че поне тази мога да ти предам аз. Прекрасна муза си ти за много домакини!

    ОтговорИзтриване
  5. Ау, ау! Искам ти салатката сега и веднага! Изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
  6. Ваня, 'менкам' салата за бонбонче. Сделка или не?

    ОтговорИзтриване
  7. И за салатката, и за наградките-ЧЕСТИТО:-)
    ИНАЧЕ САЛАТКАТА СИ Я ПРЕПИСВАМ:-)

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна салатка, Бубе - невероятна свежа и вкусна!! И честити награди - напълно заслужени - ама ти си знаеш, че си страхотен кулинар!! И приятел :)
    Благодаря ти, че споделяш награда с мен - поласкана съм!!!

    Прекрасна нова седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...