неделя, 21 ноември 2010 г.

Flapjack без печене


Съставки:

100 гр. микс сушени плодове или подбрани по вкус- сушени кайсии, ананас, фурми, стафиди
100 гр овесени ядки
50 гр експандирана оризова зърнена закуска от типа на Rice Krispies- има такава с мед в био магазините
85 гр. кокосови стърготини
50 гр. бланширани лешници или бадеми
50 гр. слънчогледови, сусамови и тиквени семки
100 гр мускавадо захар
125 гр. golden syrup или мед
100 гр. масло, нарязано на кубчета

Приготвяне:

Нарежете сушените плодове на малки парченца, използвайки кухненска ножица. Поставете нарязаните плодове в голяма купа и добавете към тях овесените ядки, зърнената закуска и кокоса. Смесете ги добре.
Поставете лешниците и семената в голям тиган без мазнина и ги запечете докато леко променят цвета си на средна температура. След като ги оставите да се охладят леко ги добавете и тях към купата с останалите съставки и ги размесете добре.
Сложете захарта, сиропа/ меда и маслото в малък огнеупорен съд и ги загрейте леко, бъркайки с дървена лъжица докато се разтопят. Задръжте ги на огъня около 2 минути, докато се сгъстят и заприличат на сироп. Бързо размесете готовия сироп със сухите съставки докато не останат никакви сухи места. Ако е нужно добавете още съвсем малко мед с масло- разтопени.
Преместете в квадратна тава или кутия (20 х 20) и притиснете с опаката част на лъжица, за да стане компактно и да се изравни повърхността. Оставете да се стегне в хладилник или по- хладно помещение около 2 часа.

Чудесни са за в колата сутрин с бързото кафе или за ученическите кутии на децата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...