петък, 9 декември 2011 г.

Празник с отложен старт и тортата на малкото мече

След като любезно изпратих покана за гостуване на отложеното парти на малкото човече и след като отново минаха векове от последния път, когато писах тук, е редно поне репортажно да отбележа и основното събитие. Ако съм си мислела, че отлагането ще ми донесе празненство със здрави деца и пълно щастие за мама, съм се лъгала, но пък не мога да не кажа, че дори и при поредната вирусна криза от последния месец, празникът бе много приятен за малкото човече, а за мен остана удоволствието от поне едно щастливо дете, малко време сред добри приятели и далеч от лекарствата и термометрите, което винаги си е плюс.
Снимките от събитието са обидно малко, но символът на всеки рожден ден не пропусна своята фотосесия, за това нека ви почерпя по парче от тортата, която скъси живота ми с поне две години, но пък зарадва малките хора на празника, а това винаги е най- важното...така казват хората поне. Защо толкова драматично я категоризирам? Историята започва горе долу така (всички цитати по- долу са пряко предаване на моите безценни мисли и съждения):

- Седмица преди самата торта всяка вечер се правят части от фигурки в различни отрязъци от време, хирургически определени покрай работата и домашните дела.
- Ден преди денят за съединяване на тортата се пекат прекрасни, ароматни блатове.
- Денят за тортата настъпва. Инцидентно блатовете биват счупени на две......

16.30 същия ден- Започва печене на нови блатове след известно време неблагоприлични думи

17.30 Блатовете се оставят да изстиват на решетката. "Изстивайте, изстивайте в името на блатовия светия, че мътните ще ви вземат....."

В паузата се бъркат два крема. Два, защото един би било скучно и някак по- лесно....защо не се сетих да ги направя три?!

18.00 Блатовете са поизстинали, но са далеч от нужното студено състояние. Отиват на терасата, пък каквото сабя покаже. "Дали пък няма да замръзнат там.....да взема да ги внеса вътре".....Финално лошо решение- внасям ги.

18.30 Правя фигурки и проклинам съдбата. Блатовете още не са студени достатъчно. "Балкона? Не, не....ще се прецакат там, пък и комините пушат, ще ги налепят с нещо гадно....."

19.00 "Ще ги сглобявам. Не са топли, ще стане. Кремове- готови! Блатове- готови! Правоъгълен ринг за стягане- ....готов, готов, ама с три сантиметра по- голям....гадост! Нищо, и така ще стане, аз ще я стегна с фолио. Намазване, редене...тра, ла ла.....Не ви чувам, че крещите, че сте гладни....... не ви чувам....... не ви чувам....Божичко, ако още някой дойде с кисела физиономия да ме пита кога ще се яде ще го удуша и ще го замажа в тортата....."

19.20 "Завивам и съм готова да слагам вечерята. Ето, само да взема фолиото .....О, м***ка му- къде отива тортата ми!!!!!"  Пред очите ми се разиграва сцена от тортен филм на ужасите- всеки блат пътува в различна географска посока, заедно с част от крема и плодовете. Веднага подпирам от едната страна "Ха! Готово! Някаква си торта ще ме прецака...аз къде, къде по- големи кризи съм спасявала", но всичко се излива в другата посока и така без да се предавам 10 минути. От хола отново се чува вик, подканящ ме да сложа най- после вечерята, защото е късно. Почти с крак вадя дълбока купа и събирам цялата си торта в нея в насипен вид на сладка попара......Започвам да плача. Не, не истерично, а тихо и напоително, като от сцена на протяжна драма по Hallmark.
19.40 Натиквам купата с тортена попара в хладилника и вадя вечерята от там. Веднага щом разчистя купчините останал крем и блатове от плота си ще сложа проклетата вечеря....
20.00 Вечарят. Аз обмислям дали да не взема един голям чувал и да натъпча вътре всички сладкарски пособия. " Мразя тортите! И най- вече мразя тази торта.... Ще бъде рожден ден без торта. Ще купя първата от близката сладкарница. На, и това е торта, нали.....Хората най. често това правят, пък пак си преживяват празниците....."

Отивам да си свърша майчините задължения, след което...ами след което ще изпека нови блатове.....и нов крем....само един крем обаче! "Е, нека са два...ще е тъпо само с един..."

Ще спра до тук.

Торта все пак имаше и то не купена от близката сладкарница, но временно съм сърдита на тортите си и няма да правя скоро друга.




Всичко по тортата е от захарно тесто. Не стават за ядене само капакът на сандъчето и подложката. Още от сега казвам, че пантофките са готов елемент, който се въргаляше из шкафовете ми още от началото на тортената ми мания и чийто срок изтичаше в обозримо бъдеще, за това реших да сложа тук. И без това взех своя дал от правене на балетни пантофки за тортата на голямата ми дъщеря преди година и от кецове за прощъпулника , така че не виждах никакво предизвикателство в правенето на макетни пантофи за  декор.





Малкото човече остана доволно. Не защото я впечатли тортата, а защото най- после имаше достъп до шарените "играчки" и безмилостно намачка мечо до втечняване. Децата се радват на странни неща!


За най- малките гости на празника обаче тортата не беше подходяща, тъй като на края се оказа с високо съдържание на шоколад, за това за тях сутринта преди събитието направих бананови мъфини, които аз лично харесах повече и от тортата и подядох лееекичко децата.....не ме е срам, не очаквайте скрупули тук. Малките и без това не трябва да ядът сладко!

Тях може да видите ТУК

32 коментара:

  1. Еййй, страшна си!!! Хем ме разсмя, хем ти съчувствах на всяка дума:))) тортата е великолепна, а ти имаш златни ръце! Да ти е здрава и усмихната щерката!

    ОтговорИзтриване
  2. Най-важното е че е имало страхотно тържество :)
    Невероятни фигурки!
    Чудесна си, Бубе!
    Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Лелеее,как се смях самооо хахаха(извинявай Бубка, че е за твоя сметка)
    Блатовия светия не знам дали е бил с теб, но феята на тортите определено те обича!
    Тортата е уникална!
    Пък после аз съм била перпетуум мобиле- а ти? Не ти стигна тортата,че и мъфини прави!
    Много ми хареса поста ти с мислите на глас:)))
    А тортата-отново- невероятна е,особено ми харесва,тази навряната в сандъка фигурка с вдигнатото краче;)))
    Прегръщам те и те целувам Бубе:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Бубе,така си ни разказала всичко преживяно,че на момента с попарата чак ми се прииска да те погаля по главицата,наведена и плачеща!
    Не знам на твое място дали щях да плача или да бълвам змии/сигурно второто/,но определено бих подхванала наново тортата щом съм приготвила фигурките.Аз,разбира се,с подобни торти няма да имам перипетии,защото виждам колко трудно се правят и хич не се и захващам.
    Тортата е много нестандартна и супер оригинална,по детски закачлива,а мечо и аз бих го намачкала,толкова е сполучлив!
    Бубе,пожелавам ти хубави почивни дни и поздрави на малките слънца!

    ОтговорИзтриване
  5. Много те моля, недей да им се сърдиш на тортите ти, защото са вълшебно-превъзходни! :) И нали знаеш, че по закона на гадостта точно на най-близките и любимите хора не успяваме да направим нещо, за което да кажем "Е, това толкова бързо и с лекота го направих". ;) Познато ми е до болка. Но това го знаем само ние, е, в твоя случай и още няколко стотин, че може и повече да са, читатели на блога ти! ;) :)))
    А сега минавам аз на блогова разходка и предавам като Олимпийска факла една наградка, а ти си една от избраничките ми! ;D Тъй че мини и ти през мен, вземи си я наградката и сподели каквото трябва, а трябва седем неща за себе си да споделиш, както си му е реда! :)
    http://annasavenko.blogspot.com/2011/12/blog-post.html

    ОтговорИзтриване
  6. Оох,такъв чуден разказ.... :-)))
    Смях се от сърце рано сутринта.И въпреки перипетиите тортата е Прекрасна!!!!
    Детска,цветна,шарена,мила,игрива......просто прекрасна!
    Да е жива и здрава рожденичката!

    ОтговорИзтриване
  7. Тортата е уникална! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Въпреки всички притеснения и перипетии, важното е, че на тортата въобще не й личи, че е имало такива.
    Много весела и цветна. Всички деца се впечатляват от фигурките по тортата. Моята дъщеря и приятелчетата й, обикновено, не ядат от нея. Гризат само човечета и животинки :)
    Малките пантофки са прелестни! Не съм виждала по-чаровни.

    ОтговорИзтриване
  9. Ооооооо.....толкова красота , събрана на едно място!!! Прекрасни фигурки, не мога да им се нагледам! Голямо изкуство! Браво! Не съм виждала до сега толкова уникална торта!
    Сърдечни поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Честно да ти кажа до преди малко ругах едни бисквити със заканата, че ги правя за последен път /не вярвам :)/ и страхотната ти торта ме накара пак да се усмихна :) Фигурките са невероятни :)

    ОтговорИзтриване
  11. Мила, Бубе, извинявай, но си се посмях от сърце.
    Всичките преживелици... :))) Имало е за какво, обаче - гледам една страшно готина торта, на която и грам да не й личи през какво си минала. Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Поздравления, че не си се отказала!
    Фантастична е и само мога да си представя какво ти е струвало като нерви и време.
    Но определено това е една от най-веселите и красиви торти, които съм виждала:)И е пълна с емоции!

    ОтговорИзтриване
  13. Ах, защо ли ми е толкова познато всичко, което си написала...и, да, то се случва точно когато правим тортата за любимите си хора и сме абсолютно сигурни, че ще стане толкова бързо и лесно...и аз не бих се отказала, и не съм се отказвала, и в крайна сметка всичко се получава...както ти се е получило и на теб - ще ми се да бръкна в кутията и да награбя играчките, много са реалистични, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  14. Уникална торта!!! Може ли снимка на парченце?? Да видя изобщо как се реже това чудо :))))

    ОтговорИзтриване
  15. Бубето/кандиларов10 декември 2011 г. в 20:07

    Незнам ти колко си се измъчила с тази невероятна торта,която въобще не прилича на такава,но си сътворила нещо неприлично красиво.Знам,че всички са оценили тази твоя красота и са я изяли с удоволствие.Направо няма думи за оценка на таланта ти,така че не се оплаквай.Страхотна си!P.S.Може ли жабата ако не е изядена още да си я взема,че ще ми отива на униформата?Много целувки на сладурчетата!

    ОтговорИзтриване
  16. @Daeneris Daeneris, благодаря ти! Сигурна съм, че всяка майка- героиня, посегнала към брашното в името на потомството е минала през подобни сценарии, за това знаех, че мога да разчитам на съчувствие от първа ръка :-)

    ОтговорИзтриване
  17. @Dani Дани, да, всичко е добре, когато завършва добре, така че това е важното на финала, но пък и пътя до финала беше колоритен. Весел и успешен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  18. @КАТЕРИНА Кейт, смей се, слънце! То ако не си се посмеем на куцузите какво ни остава. То и като не пием, не бием и нямаме пороци....само смеха ни остава :-)
    Благодаря ти за комплиментите обаче! А ти мани тази аз как и ти как....ти спиране нямаш изобщо, аз от торта до торта :-)

    ОтговорИзтриване
  19. @Еликсир Елексирче, погалвания по главица приемам по всяко време. Това са по да си знаеш по принцип де ;-) А за тортите ти не знам до кога ще се скатаваш, но не вярвам да не се престрашиш и ти с едно фонданче, а аз съм сигурна, че ще се изненадаш от резултатите си, макар и малко пипкави. Краста си е, да знаеш.

    ОтговорИзтриване
  20. @Анна Савенко Аничка, аз на теб изобщо не ти вярвам нещо да не ти се получава. След видяното онзи ден на срещата, просто ще приема окуражителното ти симпатизиране, но не ти хващам вяра на приказките. Ти с Валерия сте в друго измерение.
    Благодаря от сърце за наградката! Искрено ме трогна и зарадва с нея :-)

    ОтговорИзтриване
  21. @Краси Краси, благодаря ти за пожеланията и слънчевия коментар! Радвам се, че денят ти е започнал с усмивка при мен и моите тортени неволи :-)

    ОтговорИзтриване
  22. @ellyganova Ели, благодаря ти! Да, децата тортата май вече все по- малко ги вълнува наистина. Фигурките веднага бяха разпределени по старшинство, което на мен ми донесе огромно задоволство!

    ОтговорИзтриване
  23. @Albena Weibel Признавам си, че коментарът ми накара да се изчервя! Много съм трогната от казаното. Благодаря от все сърце!

    ОтговорИзтриване
  24. @Еoc Както и по- рано споменах, всеки влязъл в кухнята е имал момент на нецензурни монолози с разни рецепти. Съчувствам за бисквитите гаднярки, но се надявам да им видиш сметката и да ги направиш отново, че и с нас да ги споделиш :-)

    ОтговорИзтриване
  25. @Ивейн Ивейн, хич не се и извинявай, то си е за смях като мине и отмине първоначалната истерия и унищожителен гняв :-) Благодаря ти за комплиментите, знаеш от творец като теб колко са ми безценни!

    ОтговорИзтриване
  26. @Мъх Много, ама много ти благодаря! Думите ти са толкова истински и приятелски, че си ги прочетох няколко пъти...ей така, за зареждане с добри емоции.

    ОтговорИзтриване
  27. @Мариета Мери, ти като жена с неуморен дух и прекрасни творения сигурно наистина знаеш точно за какви емоции става въпрос и като мъка по правенето и като награда при финала. Поласкана съм, че ти харесва сандъчето ми, но децата те изпревариха за играчките :-)

    ОтговорИзтриване
  28. @Анонимен Много благодаря! Снимка ми се искаше и на мен да има, но за жалост не остана нито парче, нито време, което да снимам. Да си призная реже се със замах и злоба от моя страна- това беше момента на разплата :-)

    ОтговорИзтриване
  29. @Бубето/кандиларов Бубенце, жабата замина още преди да махнем свещичките, но за теб една специална жаба ще има, обещавам! Благодаря ти, че наминаваш от тук и задължително предавам целувките на дребните! :-)

    ОтговорИзтриване
  30. Голямо приключение тази торта! Но си заслужава:)

    ОтговорИзтриване
  31. Бубка, извини ме, че едва сега намерих време..дад пиша- видях тортата и много, много ми хареса!Исках да изчета всичко и тогава да пиша.Първо да те поздравя със специалното събитие и пожелая на малката сладурана да е здрава и да забравите къде стои термометъра!Усмивката да не слиза от лицето и само хубави емоции да има около вас!
    Тортата е чудесна и е хубаво,че не си се отказала.Разсмя ме разказа ти.Много забавно си разказала емоциите, които вероятно всеки, който е приготвял нещо специално, е имал.Аз веднъж изпуснах торта, която беше за подарък, а беше рисувана.И явно някое ангелче ме побутнало-бях направила втора такава за моите деца и скорстно я покрих със захарно тесто и отново нарисувах-има няма за 2 часа бях готова...
    Беше ми и зключително приятно!
    Прегръдки и Весели и празнични дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...