петък, 8 март 2013 г.

Честит празник, дами!

 
Едно от най- красивите и предизвикателни неща на този свят е да се родиш жена! Можеш да си ранима, но можеш да бъдеш и по- студена от стомана, можеш да плачеш като малко дете на сълзливия филм, но можеш и да събереш цялата мъка на света в сърцето си и да намериш начин да дадеш сили на човека срещу теб да продължи напред с вдигната глава, ръцете ти са нежни като коприна, когато галят бузката на спящото дете, но тези две ръце работят неуморно в студ и пек, може да страдаш за счупен нокът, но минаваш с усмивка през мъките на раждането и си готова да го направиш пак....Мога да продължа до безкрайност този списък с напълно противоречащите си качества на всяка една жена, но надали е нужно да го правя.
Не е ли чудесна тази неосъзната буря от сила и слабост? Кой мъж може да се похвали с такава сложност на вътрешното Аз без да бъде пренасочен към специализирана помощ?!

 
Разбира се, че всеки ден жената трябва да бъде обичана и да се чувства ценена, но защо пък да нямаме един по- специален ден, в който децата да ни зарият с картички, рисунки и накъсани от градинките цветчета, а мъжете ни да са обществено задължени да намерят пътя до цветарския магазин, бижутерията и други стратегически важни за женското щастие места!

В духа на прекрасния празник днес ми се иска да Ви пожелая всеки ден да намирате време за себе си- да си напомните, че сте уникални и незаменими за толкова много хора и да се обичате! Бъдете щастливи жени, съпруги и майки, бъдете обичани, грижете се и бъдете обгрижвани, бъдете горди и щастливи от постигнатото в живота си!


А какво е нужно на едни ден да бъде перфектен освен подаръче, красиво цвете и внимание? Сладкиш! За днес се спрях на много калорична и може би съвсем не здравословна, но умопомрачително сочна и вкусна комбинация от дъх на лимони, маково семе, боровинки и пухкав млечен крем! Празник или не- тези къпкейкове правят експлозия от щастливи мисли в главата ви веднага щом докоснат небцето!

 

Лимоново- макови кексчета с пълнеж и крем



Състав:

За кексчетата
(12 броя)

120 гр. захар
125 гр. масло
175 гр. брашно с набухвател
3 яйца
кората на 1-2 лимона- необработвани
капсула лимоново масло- ако не разполагате с такова може да използвате есенция
1-2 супени лъжици маково семе

За пълнежа

1 бурканче сладко от боровинки/ малини

За крема

250 гр. крем сирене- без сол
1 кутия маскарпоне
5 с.л. пудра захар с връх- по ваш вкус може да намалите или увеличите захарта
ванилия

Приготвяне:

В голяма купа разбийте маслото със захарта. Разбивайки на ръка с бъркалка добавете яйцата, брашното, лимонените кори и лимоновото масло/ есенция. Накрая добавете маковото семе.
Разпределете сместа в 12 предварително подготвени хартийки за мъфини като запълвате около 1-3 от тях за равни кексчета или около 2/3 от тях за кексчета с връх.
Поставете тавата в предварително загряна на 180 С/ 160 С с вентилатор фурна. Печете до златисто и чиста клечка. Не препичайте кексчетата, защото ще станат по- ронливи.


Готовите кексчета поставете върху решетка, за да изстинат напълно преди да продължите.

За да напълните кексчетата ще ви бъде най- удобно, ако разполагате с уред за почистване на ябълки като този на снимката. Каквото и да съм купувала до сега за тези цели, това нещо продължава да бъде единственото, което използвам. намира се във всеки голяма магазин и струва 1-2 лева.


Направете дупка в средата на всяко кексче, като се стараете да оставяте "дъно" отдолу. Аз си запазвам "капачетата" и ги поставям обратно след като напълня кексчето, а другите остатъци оставям за унищожаване от дегустаторите. Капачето е особено важно когато ще измазвате с маслен крем и ще покривате с фондан и не чак толкова важно когато ще шприцовате крем върху къпкейка, но аз и в двата случая обичам завършените неща.


Затоплете съвсем леко сладкото , за да ви е по- удобно да го сипвате. Ако нямате време и сладкото ви не е твърдо може и да не го топлите, както направих аз.

С помощта на малка лъжичка поставете сладко във всяка дупка.


За да приготвите глазурата разбийте крем сиренето със захарта, добавете маскарпонето и ванилията и разбийте леко, за да се смесят кремовете, но да не се втечнят- някои марки маскарпоне са склонни да се втечняват рязко, така че наблюдавайте и не прекалявайте с разбиването.

Поставете в пош със звездовиден накрайник и шприцовайте или просто намажете с лъжица.
Този крем втечнява фондановите елементи! Не декорирайте с такива, освен ако преди това не ги изолирате с малко маслен крем в долната им част.

Кексчетата могат да бъдат направени ден преди сервиране, защото пълнежът и кремът ги поддържат сочни.


Оставям ви с пожелания за превъзходни изненади пред вас в този ден и може би с мисълта дали и вие да не опитате едно от тези малки подли кексчета.



11 коментара:

  1. Честит празник,скъпа!
    Бъди все така проницателно-откровена,много ми е драго да те чета!
    Бъди усмихната,обичана,удовлетворена!
    Нека имаш повече поводи да се чувстваш щастлива!
    Кексче бих си взела не едно,първо да им се нагледам,че са толкова кипри,и после да нападам! :)
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  2. Впечатляващо нежни и красиви сладкишчета -
    комплименти и честит празник, Буба!
    Желая ти прекрасна вечер и
    нека вдъхновение, любов и щастие да озаряват сърцето и лицето ти всеки ден!, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник, Бубе! Бъди здрава, щастлива и обичана и обичаща!!! Разкошни са тези малки бижута, невероятни!

    ОтговорИзтриване
  4. Уау!
    Честит Празник! Великолепни бижута си ни направила днес! Написала си ни прекрасни пожелания, освен да ти ги върна стократно друго не мога да направя! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Коолко са красиви и апетитни. Никак няма да се замисля да си грабна едничко.
    Честит празник! Нека наистина да не забравяме, че сме най-вече жени и това е достатъчно да ни радва.
    Поздрави и все така вдъхновена бъди, Бубе!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник и на теб Бубе!
    Разкошни малки бижута си сътворила:) с цветенца и панделки! Прелестни вкусотии!Вълшебни фотоси!
    Пожелавам ти здраве и ведро пролетно настроение и разбира се да е споделено:)

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник, прекрасна! Бъди винаги обичана и обичаща!
    Събирам рецепти за мъфини (ама по-така) за р.д. на А. Тези ще се правят задължително:)

    ОтговорИзтриване
  8. Честит празник с малко закъснение!
    Желая тти да си винаги много щаслива и обичана!
    Уникално красиви мъфини :)

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник и на теб,любяща майчице!Бъди все така обичана и обгрижвана!Тези красоти са невероятни,както всичко което твориш,защото го правиш с любов!Пролетно настроение на всички в къщи и прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви, прекрасни дами! Надявам се всяка една от вас е имала един незабравим ден вчера и е получила много мили жестове и подаръци по случай празника си!

    ОтговорИзтриване
  11. Бубе, желая ти цялата обич на любимите ти същества! Нека дните ти са повече светли и красиви!
    Чудесни кексчета, направени с много обич и въображение!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...